<<< Vissza

Templomok építői

2003. július 4.

 
Tokai Ferenc, Kálmán bádogos generációk közismert tagjaitól tanulta a szakma alapismereteit... Szentes görögkeleti-, evangélikus-, katolikus egyházak templomainak bádogos munkáit életét veszélyeztetve végezte - szemeink előtt - a nyolcvanas években ... 2002-ben a szentesi városháza kupolájának vízvetőjére helyezte a csőállványzatot, ötletesen, merészen, és azon végezte el a bádogos munkát. Építésztechnikusok megjegyezték, hogy az állványzatot a járdáról kezdve építették volna a biztonság érdekében. Hajdan ez volt a szokás, de ez viszont többletköltséggel jár.

Munkásságának híre eljutott Szegvár, Mindszent, Balástya, Zsombó, Mezőszilas, Kígyós településekre, ahol a templomok bádogfedéseit felújította, festette és a külső jelképeket rendbetette. Az ötvenkét éves ember szorgalmának, többoldalú szakmai munkásságának nem teljes vázlata példaértékű lehet.

Úgyszintén a szüleiről való gondoskodása is. A Budai Nagy Antal utcai családi házrészük vályogfalazatát a belvíz eláztatta. Az épület körítő főfalai téglából, vályogból szakszerűen elkészülve... Idős Tokaitól kérdezem: "Ki volt az ügyes jókezű kőműves?" Szerényen mondja: "Feri fiam".

Kátai Ferenc


<<< Vissza