<<< Vissza

Nem zsákbamacska
Aqua fittness

2003. július 4.

 
Minap késő délután kísérőként jártam a strandon, a nyári kánikula miatt még ekkor is tele voltak fürdőzőkkel a medencék. Annyi helyet azonban biztosítottak, hogy az aqua fittness résztvevői elvégezzék az egészségük védelmében szükséges gyakorlatokat. Hatvanpercnyi víz alatti torna után a szereplők kilépve a partra megjegyezték: elfáradtunk.

Ez a lényege a foglalkozásnak, hogy az elvégzett tornagyakorlatok után kellemesen elfáradjanak - érkezett a válasz Varga Pétertől a vízi torna egyik oktatójától, majd így folytatta.

- Rövid múltra tekint vissza ez a rehabilitációs vízben végzendő torna. Az eltelt időszakban jó néhányan kipróbálták ezt a speciális eszközökkel végrehajtandó, úszást nem igénylő gyakorlatokat.

- Mennyire igénylik az emberek ezt az egészséget védő mozgásterápiát?

- Úgy érzem, hogy Szentesen, mint nemzeti sportváros, helye van a városi sportpalettán ennek a sportágnak vagy rehabilitációs tornának. Az emberek igénylik, azért mert 0-99 éves korig végezhető. Negatívum talán az, hogy sajnos még nem sokan ismerik.

- Végignézve a gyakorlatokat, úgy tűnik, hogy elég nehezek. Előfordult-e már, hogy valaki a hatvan perc lejárta előtt kijött a medencéből?

- Ilyen még nem történt. Nem is fordulhat elő. Hiszen szinte személyre szóló gyakorlatok vannak, attól függően kinek milyen egészségügyi problémái (gerinc, izületi, stb.) vannak.

- Van-e olyan, hogy valamelyik gyakorlatot nehezebben végzik el?

- Az új feladatokat nehezebben tanulja meg az ember, de csinálják. Azt hiszem ez köszönhető a jó társaságnak. Lehetetlent nem kérünk senkitől.

- Visszajelzés volt-e már, hogy mennyire váltak be a gyakorlatok az egészség helyreállításában?

- Annak ellenére, hogy a kezdetekhez képest új gyakorlatokat is bevezettünk, csak pozitív visszajelzések vannak. Van aki csak kedvtelésből jár le, vagy fogyni szeretne illetve betegség miatt van jelen. A hatás pozitív, hiszen itt maradtak.

- Mennyi az az idővallum, amit végig kell csinálni ahhoz, hogy a torna hatását érezzék?

- Ez egy teljesen rekreációs sport. Mi heti négy alkalommal vagyunk itt a strandon. Van aki kétszer, de akad olyan is, aki mind a négy nap itt van.

- Ősszel és télen nem volt foglalkozás. Mi volt az oka?

- Helyhiány, illetve sokszor a víz hőfoka nem volt megfelelő. Tomcsányi Ferenc az új igazgató azt ígérte, hogy lehetővé teszi az őszi és a téli foglalkozást is.

- A létszám állandó?

- Változó. Volt olyan foglalkozás, hogy hatan voltak, de olyan is előfordult, hogy tizenöten. Az ideális létszám tíz fő. Mert akkor mindenkire oda lehet figyelni. Kényelmesen elférnek egymás mellett.

- Mely napokon vannak a vízi tornás foglalkozások?

- Hétfőn, szerdán, pénteken. Igény szerint vasárnap is, 18-19 óráig. Az első alkalom ingyenes. Bárkinek ki lehet próbálni. Zsákbamacskát nem árulunk.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza