<<< Vissza

Templomok építői

2003. július 4.

 
Új tetőszerkezetet kap a Kossuth utcai evangélikus templom is. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Pathó Gyula evangélikus lelkész mondja: Isten kegyelméből eljutottak oda, hogy a halaszthatatlan munkák elkezdődtek a templomban. Ez végül is mindannyiunkat örömmel tölt el. Abban egyetértünk, hogy a látvány, mint általában az építkezéseken, meglehetősen lehangoló. A gyülekezet, a szentesi állampolgár pedig érdeklődik, vajon mikor lesz már kész. Az újságíró is hasonló kérdéssel fordul a lelkészhez.

- A nagy munkát a templom tetőszerkezetének teljes lecserélése jelenti. Ami önmagában véve is rendkívül nagy szakértelmet igényel. A tervezője, Sipos György mérnök, ő tervezte a szarvasi templomunkat is, csak ott nagyobbak a méretek, de semmi pénzért nem cserélnénk.

Így hangzik a válasz, aztán a folytatásban megtudjuk, a megfelelő kivitelezés sok szakember bevonását igényli, akik a legkedvezőbb megoldást keresik. A munkálatok során eljutottak a 83. évét taposó Bokondi János professzorhoz, az építész (ma is fiatalosan mozog az építkezésen) komoly betonkoszorút javasolt, ami megakadályozza a falak további széthúzását. Az általa ajánlott módszerrel egyetértettek a szakemberek.
Székács Károly műszaki ellenőr, miután lebontották a tetőszerkezetet, kijelentette, az épület sokkal jobb állapotban van, mint gondolták. Reményeik szerint ezzel a költségek is csökkenhetnek.

Hogy mikor lesz kész? A kérdésre most még nem lehet pontos választ adni. Abban az anyagi háttér is döntő lesz. Mint megtudtuk, a tetőszerkezet fa részét az idén várhatóan felállítják, elképzelhető, hogy ideiglenesen lefedik, ami azért kell, hogy legalább egy esztendőt kibírjon. Arról van szó, hogy a díszbádogos munkák elkészítése munkaigényes. Pillanatnyilag olyan bádogos munkákra kötöttek szerződést, amelyek nélkülözhetetlenek a további munkafolyamatokat illetően.

- A Magyarországi Evangélikus Egyház főépítésze bátorít és biztat, azt mondja: - Teljes külső és belső felújításban is gondolkodunk. A templomunkat szeretnénk a század követelményeinek megfelelően kialakítani. Főleg otthonossá tenni. A munkálatok finanszírozása pillanatnyilag a Magyarországi Evangélikus Egyház keretein belül történik, folyamatban van és lehetőségeink is megengedik, hogy egyéb segítséget is igénybe vegyünk. Vannak vállalkozók, akik már jelezték segítségüket. El kell, hogy mondjam, a munkák kivitelezéséhez és megvalósításához az impulzust, a legelső lökést Szirbik Imre polgármester úr adta. Az önkormányzat kamatmentes hitelt biztosított a számunkra.

A lelkész ekképpen reagál a kérdésfelvetésekre. Azt még hozzáteszi: az istentiszteleteket természetesen a templom felújítása alatt is megtartják. Az építkezés miatt meglehetősen mostoha körülmények között. Ám annál nagyobb örömmel jelenti ki, hogy növekedett az esketések, a keresztelések száma. Pillanatnyi megoldásként más települések templomai várják a híveket. Addig is, mint mondja, imádságos szeretettel és együtt örvendezve várják Isten házának a teljes megújulását.

L. J.


<<< Vissza