<<< Vissza

Tiltott szerek

2003. július 4.

 
Július 26-a az ENSZ kábítószer elleni harc világnapja. Ebből az alkalomból rendezett játékos sportvetélkedőt a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Vöröskereszt szentesi szervezete segítségével, a szentesi Széchenyi ligeti, gyönyörűen felújított és kibővített strandon. A gyerekek eleinte bizalmatlanok voltak - mint minden hasonló jellegű megmozdulással szemben -, de aztán felbátorodva közel kétszázan vettek részt egész délelőtt egyénileg vagy csoportosan a különböző sportos-játékos feladatok megoldásában.

A cukorka nyeremények nemcsak a 10-12 éves, hanem az idősebb gyerekeket - magyar utánpótlás vízipóló- válogatott, jutalomúton itt levő vásárhelyi középiskolások, különböző edzőtáborok tagjai stb. - is odacsalta egy-egy tesztlap kitöltésére, vagy valamilyen játékra. Dél helyett már két óra is elmúlt, mire abba tudtuk hagyni a reggel óta tartó játékot.

A fizikai ügyességeket követelő játékok szünetében a dohányzásra, az alkoholra, tiltott szerekre, illetve azok következményeire hívták fel a figyelmet, totó kitöltésével, egyéni és csoportos feleletválasztásos vetélkedők formájában. Nem az volt a cél, hogy elrettentsünk, hanem az, hogy az életkoruknak megfelelő szinten próbálják kitalálni a helyes választ, megindokolni a válaszuk helyességét, illetve olyan érvanyagot adni nekik, hogy legyen erejük az adott pillanatban nemet mondani.

A gyerekek egy hatalmas méretű zászlón keresztül üzenhettek, véleményt, jelszót írhattak. A kezdeményezés helyességét, az azzal való egyetértést aláírásukkal erősítették meg. A narancsszínű zászlót, ami több mint kétszáz aláírást tartalmaz, kifüggesztettük a városháza folyosóján, ahol mindenki megtekintheti.

Garai Sz. Imre KEF elnök


<<< Vissza