XLI. évfolyam 45. szám

2009. november 13.

A köszönet oklevelei

A Szociális Munka Napját (november 12.) minden évben megünnepli az önkormányzat, amikor is a szociális szférában dolgozókat köszöntik.

A központi konyha ebédlőjében szerdán minden bizonnyal sokáig felejthetetlen produkcióval állt elő a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon kollektívája.

Szirbik Imre polgármester köszöntőjét követően Köszönet-oklevelek átadására került sor. Az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága három éve jutalmazza ily módon a kiemelkedő karitatív tevékenységet végzőket, s mint minden alkalommal, most is öten vehették át az oklevelet Hornyik László bizottsági elnök kezéből. Szatmári Nagy Lajosné, a gondozási központ dolgozója szeretettel gondoskodik az idősekről, rendezvények szervezésével, a Szabadidős SK karácsonyi csomagosztásában való részvételével. Füredi Zsuzsanna gyógytornász is beírta nevét az elkötelezettek sorába az elmúlt évek során: idősek és fogyatékkal élők számára szervez és vezet rendszeresen sportfoglalkozásokat. Horváth Imre diakónusként fél évtizede bibliaórák keretében tart lelki gyakorlatot az idősek klubjaiban. Kozma András, az Autark Kft. vezetője hosszú ideje a szociális intézmények rendszeres támogatója, szerepvállalása példaértékű. Köszönet oklevélben részesült a Hollandiából érkező nagy értékű adományokat a gondozási központ intézményeibe eljuttató Giel Heijbojer, a Royal Brinkmann BV magyarországi képviselője is.

D. J.

2009. november 13.

Kompromisszum született

A Dr. Bugyi István Kórházzal kapcsolatos újabb fejleményről tartott sajtótájékoztatót november 11-én, szerdán Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Mint mondta, a hosszú, olykor villongásokkal és csatározásokkal tarkított folyamatban a város végig azt az álláspontot képviselte, hogy mindent megtesz a kórház fejlődéséért. Már bebizonyította, hogy a betegellátás érdekében bizonyos kompromisszumokra is hajlandó.

2009. november 13.

Befektetőbarát önkormányzat

A Magyar Befektetés-ösztönzés és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) a szentesi önkormányzatnak "Befektetőbarát" címet adományozott. Erről Bocskay István főtanácsos tájékoztatta a média képviselőit. Elmondta, az ügynökség célja az volt, hogy a programba olyan önkormányzatok kerüljenek be, amelyek segítik, támogatják a vállalkozásokat, érdekeltek abban, hogy az adott településen minél több befektető találja meg számításait. A programba a nagyvárosok mellett kisebb települések is bekerülhettek, azonban a jelentkezőknek szigorú feltételeknek kellett megfelelni, áthatotta az egészet a versenyképesség.

Mindössze 44 magyar település felelt meg a kritériumoknak, köztük Szentes. Az oklevél azt igazolja, hogy a város befektetőbarát önkormányzatnak minősül. Mit jelent ez? Az ITD Hungary a legnagyobb ilyen ügynökség, amely a magyar érdekeket képviseli a világban. Egy partnerkereső rendszert hozott létre, amelyben mostantól Szentes is megtalálható.

- A kritériumok nem voltak könnyűek. Az anyagot több idegennyelven prezentáltuk, angolul legalább a tárgyalási szint volt az elvárás. Ezt ellenőrizték is. Azt is, hogy a kistérségen belül milyen kapcsolatot tartunk a vállalkozásokkal, milyen együttműködéseink vannak, tudunk-e marketing tanácsadást adni? Ez egy nagy változás lehet a város életében, pozitív hatása egy éven belül biztosan érzékelhető lesz. Kiváló lehetőség, hogy Szentes be tudott kerülni ebbe az elitkörbe, és bízunk abban, hogy ez az itteni kistérségi vállalkozások, az itt élők tevékenységét javítja majd. Hogy minél több embernek tudunk munkát biztosítani - jelentette ki Bocskay István.

2009. november 13.

Közmeghallgatás

Az önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart a 2010. évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban november 27-én, pénteken 14 órától. A városháza dísztermébe várják a város lakosságát és az intézmények, szervezetek képviselőit. A koncepció november 23-tól megtekinthető a polgármesteri hivatal 119-es számú szobájában, a városi könyvtárban, illetve a www.szentesinfo.hu/testulet internetes oldalon.

2009. november 13.

Felújítás a Klauzálban

A héten elkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok a Klauzál Gábor Általános Iskolában. Az önkormányzat 200 millió forintot nyert a Korszerű környezetben megújuló tudás a Klauzál Gábor Általános Iskolában című pályázat révén. Az önerő 116 millió forint, így összesen 316 millió forintba kerül a beruházás.

- November 9-én vonult fel az épületbe az Integrál Zrt., a cég közbeszerzési pályázaton nyerte el az intézmény felújítását. A projekt megvalósítása a nyílászárók cseréjével kezdődik el, melynek érdekében az általános iskola két osztálya átköltözött a Kossuth utcai óvodába, a diákok hétfőn már ott kezdték a tanulást. Az iskola egyik szárnyának állványozását is elkezdődik, a tornaterem felújítása pedig november 16-án indul - tájékoztatta lapunkat Szabics Aranka gazdasági felügyelő (polgármesteri hivatal), aki azt is elmondta, hogy a projektnek köszönhetően az iskola teljes felújítását elvégzik, akadálymentesítik, valamint épületenergetikai és általános felújítást végeznek. Ezzel egyidejűleg az Ollé sportudvar keretében megújul az iskola udvara, az informatikai hálózatot is kiépítik és új eszközöket is beszereznek.

2009. november 13.

Ravatalozót avattak Hékéden

Mindenszentekkor avatták fel a hékédi református temető újonnan épült ravatalozó helyiségét. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával valósult meg az építmény, melyre a városnak két évvel ezelőtt adódott lehetősége pályázni. Mint a november 1-jei hivatalos avatáson Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselőtől elhangzott, már évekkel korábban keresték a megoldást arra, hogy méltó keretek között vehessenek búcsút szeretteiktől a hozzátartozók. Törőcsik Zoltán helyhatósági képviselő ösztönözte legjobban a ravatalozó megújulását. A nyertes pályázatnak köszönhetően 70 százalékos, azaz 10 millió forintos állami támogatásból és 4 milliós önrészből épült a szép épület.

Gilicze László református esperes is ekkor köszönte meg formálisan a városnak a beruházást. Úgy gondolja, az utóbbi időben jelentősen változott a temető vonzásképe, komfortosabb lett, szívesebben jönnek ki a sírokhoz az emberek. A korábbi ravatalozó, mely közvetlenül az új épület mögött áll, át fog minősülni, eszközöket tárolnak majd benne. Az egyház feladata a folyamatos működtetés biztosítása. Gilicze Lászlótól azt hallottuk, szeretnék még a közlekedési utakat fejleszteni, hogy meg lehessen fordulni a temető területén, továbbá a csőszház rendbetétele, parkosítás van még hátra. A temető jövedelmét visszafordítják a sírkertre, de figyelik az egyházi pályázatokat, s nyitottak az önkormányzattal közös kiírásokra is.

D. J.

2009. november 13.

Jótékonysági gálaműsor

Az idei évben november 21-én, szombaton 16 órától rendezik meg a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Jótékonysági gálaműsort a szentesi szegény gyermekekért. A műsorban fellép a Nagymágocsi Kastélyotthon zenekara a '80-as és '90-es évek slágereivel, ifj. Ternai József tangóharmonikán magyar nótát ad elő. Petőfi Sándor megzenésített verseivel lép színpadra a Rozmaring Népdalkör. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon Emlékeim zenés életút műsorát is láthatják az érdeklődők a lakók és dolgozók előadásában, majd a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai következnek Szeged, környéki táncokkal. Reményik Sándor József az ács Istennel beszél című versét hallhatják Szalay Róbert tolmácsolásában, a nagymá-gocsi Napraforgó Citerazenekar Nefelejcs Népdalkör szabolcsi pársirató dalokat ad elő.

A szentesi gondozási központ dolgozói keringővel, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncosai kánkánnal készülnek. A rendezvényre belépőjegy nincs, de pénzadományokat szívesen fogadnak, ezeket a bejáratnál kihelyezett urnákban lehet elhelyezni. A fellépők ingyen szerepelnek, a teljes bevételből vásárolt élelmiszercsomagot a Karácsonyi Ünnepségen osztják szét a rászoruló gyerekek között december 12-én, szombaton 14 órakor a Móriczban.

2009. november 13.

Szobrot a történetíró püspöknek!

Kétszáz éve született Horváth Mihály történetíró (V.)

Szoboravató ünnepség (1934)1912 szeptemberében az elkészítendő szobor helyéül az újonnan kialakított, Erzsébet királynéról elnevezett teret jelölték ki. Az előkészítő bizottság egy része márványszobrot szeretett volna, de a többség az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló bronzötvény mellett döntött. A következő ülésükön kimondták, hogy a szobrok elkészítésére zárt pályázatot írnak ki. Négy jeles szobrászművészt kértek fel a pályázatra: Markup Bélát, Tóth Istvánt, Szentgyörgyi Istvánt és Kisfaludy Stróbl Zsigmondot. Határidő: 1913. május 1. A szobrok kicsinyített változatai határidőre elkészültek. A zsűri Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotását sorolta az első helyre. A felkérésnek megfelelően a Mester vállalta, hogy a szobrot legkésőbb 1914. október 1-ig elkészíti. A határidő tarthatónak tűnt, hisz az agyagmintákat 1914 júliusában bemutatta, és véglegesítették a szobor helyét is. Ekkor azonban kitört az első világháború, amelynek következtében a szoborállítás hosszú időre elakadt.

2009. november 13.

Névnapi összejövetel

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjai november 18-án, szerdán 16 órakor tartják névnapjukat. A csoport valamennyi tagja vendégül látja a megjelenteket, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2009. november 13.

Előadás

A híres magyar írók bohém világáról tudhatnak meg részletek az érdeklődők november 18-án, szerdán 18 órakor. A városi könyvtárban dr. Szalay László főorvos tart előadást a témában.

2009. november 13.

Orvoshiány volt a kórházban

Évfordulónaptár - 2009.

100 éve, 1909. nov. 7-én Justh Gyula és a bankcsoporthoz tartozó 115 függetlenségi képviselő nagygyűlést tartott Makón. Ezzel egyidejűleg a Függetlenségi Párt jobbszárnya (91 képviselő) Budapesten ünnepi vacsorát rendezett Kossuth Ferenc tiszteletére, aki ez alkalommal nyíltan szembehelyezkedett az önálló bank felállításáért folyó mozgalommal. Szentesen a Függetlenségi és 48-as Balpárt képviselői tartottak gyűlést, kemény kritikát gyakorolva a koalíciós kormány és Kossuth Ferenc pártelnök elvfeladó politikája felett.

2009. november 13.

Radnóti-centenárium

Idén 100 éve született és 65 éve halt mártírhalált a nagy magyar költő, Radnóti Miklós.

Bár közvetlen kapcsolata nem volt Szentessel, de Szegeden járt egyetemre, így költészetében az alföldi táj, a Tisza vissza-visszatérő motívum. Mint arról e lap május 8-i száma hírt adott, a Szentes Városért Civil Fórum kezdeményezésére közadakozásból emléktábla került a városi könyvtár mellé, majd 5-én irodalmi est volt a könyvtárban. Az ismeretterjesztő előadást zene és versmondás vezette be. A Hegedűs László Helyőrségi Klubban május 7-én tartottak hasonló rendezvényt a honvédek és civil érdeklődők számára. A jubileumi évben több iskola házi szavalóversenyt rendezett, a versmondók Radnóti-költeményekkel indultak a különféle fesztiválokon. Az ünnepi megemlékezések zárásaként november 6-án a Szentesi Művelődési Központ nyugdíjas klubjának népes közönsége hallgatott előadást a költőről.

Radnóti Arany Jánost tekintette példaképének, és Kazinczy Ferenc nyomán ápolta a magyar nyelvet. Talán egyszer róla is el tudunk majd nevezni egy utcát vagy egy intézményt Szentesen. Talán valóra válik az az álma, amivel Nyugtalan órán című versét fejezi be: "ki kéri tőled számon az életed,/ s e költeményt itt, hogy töredék maradt?/ Tudd hát! Egyetlen jaj se hangzik,/ sírba se tesznek, a völgy se ringat,/ szétszór a szél és - mégis a sziklaszál ha nem ma - holnap visszadalolja majd,/ mit néki mondok és megértik/ nagyranövő fiak és leányok."

Mészáros Júlia

2009. november 13.

Decembertől gurulhatnak

A fiatalokat is megkérdezték

A Pusztai László Sporttelepen 14 millió forintos értékben komplex BMX-görkori pálya épül decemberre. Az önkormányzat a szerződést már megkötötte a kivitelező céggel a közbeszerzési eljárás lezárulása után. A tereprendezési feladatokat is elvégezték, a pályát birtokba vevő fiatalokkal pedig többször egyeztettek a használat feltételeiről, kikérve véleményüket.

Ferdefalakat, negyed íves elemeket, ugróbokszot, piramist, gyorsítót telepítenek az egykori kosárlabda pályára, a kivitelező már elkezdte az elemek gyártását, amit egy hét alatt szerelnek majd öszsze a szakemberek. A pálya állagmegóvása érdekében az önkormányzat önerőből új kerítést építtetett, elkészült a térvilágítás, illetve mozgásérzékelő térfigyelő kamerarendszert is telepítenek a területre, amely csak akkor rögzít, ha mozgás van a pályán. Az internetes rendszer kiépítése után másik településről is nyomon lehet majd követni a pályán történő eseményeket. - Az internet segítséget jelenthet a nemzetközi versenyek szervezésében is, így bárki tájékozódhat a pálya felépítéséről és állapotáról is. Az első versenyt tavaszra, a megnyitóra tervezzük a sportközponttal együtt - mondta el a projektet koordináló Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész.

2009. november 13.

HMG-s díj Sátoraljaújhelyen

A 250 éve született Kazinczy azt írta: "Jót, s jól! / Ebben áll a nagy titok". A 150 éves HMG diákjai pedig jól értik ezt a "titkos" üzenetet. Az Édes anyanyelvünk verseny megyei győzteseiként ugyanis két szentesi gimnazista képviselhette a megye vidéki gimnáziumait az országos döntőn. A szentesi középiskolák szellemiségét és színvonalát jelzi, hogy a megye vidéki szakképző iskoláiból is két szentesi diák, a Boros Sámuel Iskola tanulói jutottak be az országos fordulóra.

2009. november 13.

Lesöpört javaslatok

Halmai László és Farkas Sándor a sajtótájékoztatónE napokban zajlanak az ország 2010-es költségvetésének vitái. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz MPSZ helyi elnöke arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy milyen javaslatokat fogalmazott meg a költségvetéssel kapcsolatban. Elmondta, közel 14, Szentest és térségét érintő önálló indítványt nyújtott be az országgyűléshez, melyek fejlesztési lehetőségeket biztosítottak volna a térségben.

2009. november 13.

Városfejlesztésről

A városfejlesztési koncepcióról tart tájékoztatót a Szabadidős Sportklub és a helyőrségi klub november 13-án, pénteken 14 órakor. A tájékoztatón előadást is hallhatnak az érdeklődők, illetve szemléltető anyag megtekintésére is lesz lehetőségük, a tiszti klubban.

2009. november 13.

Szentesen is igényelhető

Egyelőre sajnos időszerű kérdéskörbe tartoznak a foglalkoztatást és a munkaerő megtartását segítő támogatások. Ennek tudnivalóiról érdeklődtünk a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől, Tonnes Zsolttól (képünkön), aki így kezdte szavait:

- Kirendeltségünk működési területén az itteni székhellyel, telephellyel rendelkező egyéni és társas vállalkozásokat lehetőségeink szerint két irányban tudjuk anyagilag támogatni. Egyrészt ha új munkaerőt vesznek fel az álláskeresők közül, avagy a munkaerő megtartásával kapcsolatos átmeneti likviditási problémák esetében igénybe vehető - megfelelő feltételekkel - az anyagi segítség, illetve bértámogatás, ami együtt járhat a járulékok kedvezményével is, meghatározott időszakra. Az említett keretek között mód van a munkaadók támogatására akkor is, ha gyesről, gyedről visszatérő anyukákat, tartósan munkanélküli személyeket vagy pályakezdőket akarnak alkalmazni. A támogatásokra nemcsak hazai, hanem uniós forrásokat is tudunk felhasználni.

2009. november 13.

Kirakodóvásár és kirakatverseny

Idén is meghirdette az önkormányzat a karácsonyi kirakatversenyt és kirakodóvásárt, előbbi esetben a nevezési mód, utóbbiban pedig a helyszín tér el az eddigi hagyományoktól. Egy-két faház bérleti joga még nem kelt el, így várják azoknak a vállalkozóknak a jelentkezését, akik szeretnék portékáikat a kirakodóvásáron árulni.

A karácsonyi kirakodóvásár - melyet idén december 11-én egy hangulatos ünnepséggel szeretnének megnyitni - évekig a megyeháza előtt kapott helyet.

2009. november 13.

Hamis húszezressel fizettek

Tűz ütött ki a Nagyhegyen az elmúlt héten, ahol az egyik zárt kertben található faépület égett le. Ismeretlen tettes ellen rongálás miatt folytat vizsgálatot a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya.

Szintén ebben a városrészben történt, hogy az egyik kert kapuját leemelte egy tolvaj, majd megbontott egy bála szénát, és a gépjárművére pakolta azt. Lopás közben az autó megsérült, ráadásul nem sokkal később a rendőrök is elfogták a tettest. Érdekesség, hogy a lopott széna értéke végül kevesebb lett, mint a saját gépjárműjében keletkezett kár, ráadásul lopás miatt gyorsított eljárás keretében állítják bíróság elé a hatóság emberei.

2009. november 13.

Együtt élni a cukorbetegséggel

Diabétesz Világnap

November 14. a Diabétesz Világnapja, a Dr. Bugyi István Kórház diabetológiai szakrendelésén is kiemelt jelentőségű ez a nap, bár mint mondták, számukra minden nap ennek jegyében telik. Az ott dolgozók közel 5 ezer fő diabetológiai szakellátását végzik el. Csapatmunkában, hiszen rendkívüli, hogy az orvos és az adminisztrátor mellett Szentesen négy páciens edukátor vonható be a munkába.

Az is kivételesnek tekinthető, hogy az intézményben három belgyógyásznak van diabetológiai szakképesítése, a napi munkát azonban a rendelőintézet földszintjén egy orvos végzi, csapatával együtt. A hat órás rendelési időben 35-40 cukorbeteg keresi fel a szakembereket, de volt olyan periódus is, hogy 50-60 beteg érkezett naponta a hat órás rendelési időben.

2009. november 13.

Fát ültettek a cserkészek

Az ENSZ "Milliárd fa" kampánya keretében, november 6-án egy zöld juhart ültetetett Szentesen, a Somogyi Béla u. 1 számú társasház elé a városi 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat. Ezzel a fával városunkba is került egy a felhívást követően világszerte elültetett 7 milliárd növényből.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete már 2004-ben meghirdette a faültetési akciót, hogy 2009. végére a Föld minden lakosára jusson egy fa. 166 ország kapcsolódott be a hétmilliárd fát jelentő vállalkozásba. Kormányok, vállalatok, civil szervezetek, oktatási intézmények, helyi közösségek, de akár magánszemélyek is vállalkoztak nemcsak a növények elültetésére, de a fa későbbi gondozására, életben tartására is.

2009. november 13.

Néptánc

November 7-én a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a VIII. Szentesi Gyermek Kamara Néptánc Fesztivált, melynek eredményét közöljük.

A Kurtucz Borbála néptánc pedagógus elnökölte, valamint Bartuczné Kosztolányi Edit néptáncoktató óvónő és Faragó Péter táncos, néprajzi gyűjtő, valamint a fesztiválon részt vevő együttesek 1-1 gyermek táncos tagjával kiegészült zsűri produkciónként max. 21 pontot adhatott a csoportnak tánconként.

2009. november 13.

Öt évtizede házasok

50 éve, 1959. november 9-én házasodott össze Révész András és felesége, Pannika néni. A jeles dátumot szeretteik körében ünnepelte a minap a házaspár. Bandi bácsi és Pannika néni aranylakodalmukon szeretettel emlékeztek vissza az együtt töltött 5 évtizedre, melyben a nehézségek és az örömök egyaránt jelen voltak. Ahogy mondták, a fél évszázadnak volt színe, volt minden.

2009. november 13.

Töretlen optimizmussal

A Szentes Városért Emlékéremmel kitüntetett dr. Széchenyiné Csergő Juditot (képünkön) talán be sem kell mutatni - és nem is könnyű feladat - hiszen annyira sokrétű tevékenységéről ismert. A szerteágazó munka az ő esetében az értékek és a természetvédelem szeretete köré összpontosul, s talán megnyerő személyiségének köszönheti, hogy megnyílnak előtte az emberek, ha felhívással fordul hozzájuk valamely nemes ügyben.

Végtelenül örül az október 23-án átvett kitüntetésnek, és úgy gondolja, a munkakörén kívüli tevékenységét, számos civil szervezetben kifejtett munkáját ismerte el a város az emlékéremmel.

2009. november 13.

Filmklub: Manhattan

A városi könyvtárban működő filmklubban a Manhattan című amerikai vígjátékot vetítik november 17-én, kedden 18 órától.

A film rendezője és szereplője: Woody Allen (Isaac Davis). Isaac Davis, a sikeres vígjátékíró otthagyja televíziós állását, csak azért, hogy minden idejét a regényírásnak szentelhesse. Ám írás helyett inkább megpróbál magyarázatot találni elhibázott életére és a nőkkel való szerencsétlen kapcsolatára. Egyelőre nem sok eredménnyel. Felesége, Jill elhagyja, hogy végre összeköltözhessen leszbikus szerelmével. Isaac szerelme, a középiskolás Tracey szintén szakít vele, mert még fiatal és tanulni akar. Mary, a túlképzett és túl neurotikus újságírónő pedig, akit a legjobb barátja mutat be neki, pont olyan, mint ő, épp ezért elviselhetetlen.

2009. november 13.

Összegyűjtött értékeink

A kistérség szellemi és tárgyi értékeit, az utódainknak is megóvásra érdemes büszkeségeinket vonultatta fel egy kiállítás a megyeháza konferencia és kulturális központjában. Csongrád után a második állomásához érkezett a szentesi kistérségbe a tárlatot kísérő konferenciasorozat. Ennek céljáról Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, egyrészt megismerhetik egymást az értékek létrehozói, másrészt a gyűjtés után egy értéktár állhat a települési önkormányzatok rendelkezésére. Az országgyűlés illetékes bizottságára vár majd, hogy védelemben részesítse a hazai értékeket, melyek például adókedvezményt kell, hogy kapjanak. A programban érdekes előadások hangzottak el a téma szentesi vonatkozásában: Mód László és dr. Szűcs Judit néprajzkutatók a feketekerámiáról, mint kulturális örökségünkről, illetve a paprikahagyományokról beszéltek.

A nagyteremben a kistérség értékeit felvonultató tárlat nyílt, a szegvári kalács, vagy a nagymágocsi kézimunkák mellett ott sorakoztak városunk kimagaslónak ítélt szellemi és fizikai teljesítményei. A látogatók végignézhettek képes tablókat Cseuz László olimpiai kerékpártúráiról, a Pengető Citerazenekar okleveleit, mellette a fazekasmesterek, többek között Bese László munkáit, Berkecz István és Berkeczné Major Anna festményeit, a Szentesi Fotókör alkotásait, díszítőszakkörösök hímzéseit, Kovács Ivánné díszes bútorait, Kovács Iván leleményes népi játékait is. A kulináris értékek sem hiányozhattak: szentesi paprikát, a Hungerit termékeit és oxigénban dús vizet is kínáltak.

D. J.

2009. november 13.

Baba-mama

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját november 20-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Szászi Hajnalka védőnő tart előadást Hogyan főzzünk a babáknak címmel.

2009. november 13.

Graffiti Club

Koncertek és tehetségkutató verseny

Néhány hete ismét nagy a nyüzsgés a sportpályák melletti Graffiti Clubban. Az Életjel KKSE sikeres pályázatának köszönhetően, a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, azaz a Pankk program keretein belül több zenekar is színpadra lépett már a hétvégénként összegyűlő közönség előtt. November 20-21-én, szintén a Pankk program részeként tehetségkutató versenyt is rendeznek.

2009. november 13.

Visszavárják a néptáncosokat Erdélybe

Hogy van mostanában Bagi Ferenc?

Sikeres erdélyi turnén van túl együttesével Bagi Ferenc (képünkön), a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc-oktatója. A fiatalember Szegváron ismerkedett a néptánc alapjaival, hat évesen, Magyar Imre növendékeként a Dobbantó Néptáncegyüttesben. Elsőre felvették a táncművészeti főiskolára, bekerült a BM Duna Művészegyüttesbe, majd onnan visszatért Szegvárra. Harmadéves főiskolás kora óta, vagyis hat éve a Jövőn-kértben tanít. Bár hívják még fellépni, diákjai fontosabbak a karriernél, illetve a tanítás is karrier, vallja.

2009. november 13.

Büntetővel nyert a bajnok

Szabadrúgás a sándorfalviaknak. A szentesi sorfalban állnak: Balla, Bordács, PágerA tavalyi bajnok, és idén is az elsőségért harcoló Sán-dorfalva csapata egy büntetőből szerzett találattal győzte le a Szentesi Kinizsi gárdáját a megyei első osztályú labdarúgó bajnokság legutóbbi fordulójában a Pusztai László Sporttelepen. A sáros, mély talajú pályán elsősorban a szentesi kapu előtt adódtak lehetőségek, de a remek formában védő Gömöri kapuson nem tudtak kifogni a vendégek csatárai. A szentesi csapat legjobbja minden lövést, fejest hárított, egyetlen kivétellel. Balla a büntetőterületen belül lerántotta ellenfelét, a megítélt tizenegyest Gonda értékesítette, igaz, Gömöri még ebbe a lövésbe is bele tudott érni, ám kezéről a jobb alsó sarokba pattant a labda.

Szünet után előbb Mihály Tamás, majd Hidas tesztelte a vendégek kapusát - eredménytelenül. Újabb négy nagy sándorfalvi lehetőséget követően a 40. percben akár az egyenlítő találatot is megszerezhette volna a Szentes, de előbb egy kontratámadást követően Bordács gurított ígéretes helyzetből mellé. Négy perccel később pedig sarokrúgás után alakult ki veszélyes helyzet a vendégek kapuja előtt, a szentesi gól azonban elmaradt. A sándorfalvi tréner, Major László kizárólag a győzelemnek örült, annak viszont kevésbé, hogy számtalan helyzetet elpuskázott csapata. Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője az első félidőbeli elrontott átadásokat emelte ki. Szünet után már nyíltabban játszottak, helyzeteik is voltak, sajnos nem tudtak egyet sem gólra váltani. Bozóki elmondta, hogy jó csapat ellen játszottak, akik akár nagyobb arányban is nyerhettek volna ellenük. Hétvégén a tizedik helyezett Tápéhoz utazik a csapat. Jó lenne pontot szerezni, de a fiataloknak még sok mérkőzés kell ahhoz, hogy valóban felvegyék a versenyt a többiekkel ebben az osztályban.

H. V.

2009. november 13.

Bravúros győzelem a Pécs ellen

Nagyszerű mérkőzésen, az utolsó pillanatig nyílt összecsapáson verte 8-7-re a találkozó előtt esélyesebbnek tartott Pécs együttesét a Bodrogi Bau Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Az előző fordulóban a Szolnok ellen pontot vesztő Pécs mindenképpen javítani szeretett volna korábbi teljesítményén, vagyis számukra kizárólag a három pont megszerzése volt az elfogadható. Ennek megfelelően pécsi góllal kezdődött a mérkőzés. Zsivanovics átadása után Torday egyenlített, majd az olimpiai bajnok Váry Attila csavart lövése után mutatta be első bravúrját Horváth Tamás. Az első negyed vége előtt nem sokkal Araczki András találatával nálunk volt az előny. A második nyolc percben a különbség háromra nőtt a két csapat között. Éles Vilmos a támadóidő lejártakor szerezte a harmadikat, majd Zsivanovics és Szabó Levente is betalált. A mieinkkel a lépést a két gólt gyors egymásutánban szerző, szentesi Hegedűs István révén tartotta a Pécs. Majd emberhátrányban az üres kapu felé tartó lövésbe Szabó Zoltán tette bele a kezét, az ellenakciót követően pedig szintén ő volt az aki mattolta Diakonow kapust. És hogy milyen fegyelmezetten védekezett a Szentes, arra a legjobb példa, hogy az első félidőben hat emberhátrányos szituációból ötöt sikerült hibátlanul kivédeniük.

2009. november 13.

Lövészverseny

A szeretetakció támogatása, a lövészsport népszerűsítése, a lövészklubok közötti baráti kapcsolat ápolása a célja a november 21-én, 9 órakor tartandó légfegyveres lőversenynek. A versenyt a Legrand Rt. légfegyveres lőterén (Ipartelepi út 14.) rendezik meg.

Versenyszámok: női és férfi egyéni, ifjúsági egyéni (nemtől függetlenül 18 év alatt), csapat (kortól és nemtől független összetételben, max. 4 fő).

Díjazás: az egyéni versenyben minden kategóriában az első 3 helyezett érem + oklevél, a csapatversenyben az első csapat kupa, 1-3. hely oklevelet kap.

Nevezni lehet a helyszínen legkésőbb 10 óráig. A versenyről további információ Postás Lászlónál a 30/907- 2099, vagy Ignácz Jánosnál a 20/378-3840-es telefonon kérhető. A bevétel teljes öszszegét a Szeretetakció a szegények karácsonyáért elnevezésű program támogatására fordítják.

2009. november 13.

Papírforma eredmény

Könnyedén hozta a kötelező bajnoki pontokat a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK a Héraklész I. Utánpótlás Válogatott ellen, a hétfő délelőtti mérkőzésen. A fiatalok lelkesen küzdöttek, de a Héraklész válogatott szentesi tagjai most a hazai csapatot erősítették, és így meglehetősen egyoldalú, edzőmérkőzés jellege volt a találkozónak a ligeti uszodában.

Zaintleiter Krisztina szám-szakilag ugyan elégedett volt csapata eredményével, de a játékon még mindig van mit javítani, hiszen a dobogóhoz ennél sokkal több kell, mint ahogy ezt a múlt heti Dunaújváros elleni döntetlen is bizonyította. A csapat képes arra, hogy a kitűzött célt elérjék. A hétvégén, szombaton az Eger elleni mérkőzés már több kérdésre is választ fog adni, ahol szintén a mostani ellenfél vezetője lesz a vendégek szakvezetője.

Kelemen Attila, a Heraklész I. vezetője szerint is papírforma eredmény született, különösen így, hogy a csapata erősségeit képviselő szentesi lányok a hazai csapatban játszottak. Nekik egyetlen céljuk van ebben a bajnokságban, hogy a nemzetközi megmérettetésen az utánpótlás válogatott lányok minél több mérkőzéssel a hátuk mögött, összeszokva szerepeljenek.

Eredmény: Hungerit-MetalCom-Szentesi VK - Hé-raklész I. 3-15. Szentesi gólszerzők: Győri E. (3), Hevesi Anita, Sipos Dorina, Mis-kolczi Ibolya, Kotova, Tóth Andrea (2-2) valamint Ár-kossy Lilla és Kövér Kis Réka (1-1).

2009. november 13.

Szülinapi torta a sportcsarnoknak

Tomcsányi Fe-renc, a sportcsarnok igazgatója a munkatársaival közösen úgy döntött, hogy a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok átadásának 13. évfordulóját sportnappal ünneplik meg. A program szervezésében nagyon sok segítséget kaptak a Szentesi Kosárlabda Klubtól és a Szentesi Kinizsi SZITE kézilabda szakosztályától. Múlt héten vasárnap délelőtt a kosárlabda szerelmesei töltötték be a termet: négy helyszínen játszottak és rendeztek dobóversenyt. Déltől a kézilabdások vették át a terepet: önfeledten szórakoztak, játszottak szülők és gyerekek együtt. Délután már "komoly" mérkőzések voltak, hiszen a Szentesi Kinizsi SZITE női kézilabda csapata a Bordány együttesét fogadta, majd a junior kosarasok a Kiskunfélegyházát. A programok végén családias ünnepségen kínálták a részt vevőket, ahol a születésnapi tortát - a kosarasok jóvoltából - is felszeletelték a vendégeknek.

2009. november 13.

Pótfűtés

- Mondja, pincér, mit keres az asztal alatt? - kérdi fizetés után a vendég az étteremben.
- Nézem, hogy nem pottyant-e oda a borravaló.

2009. november 13.

Kis kukta

  • Zöldségkrémleves sajttal és pirított dióval
  • Almás sült csirke
2009. november 13.

Esélyük sem volt gólt lőni

A közelmúltban a bajnok Berettyóújfalutól 4-2 arányú vereséget szenvedett a Co-lorspectrum Aramis. Az elmúlt héten pénteken a Legrand-MetalCom Szentes csapatával játszott NB I-es bajnoki mérkőzésen. A tabella negyedik helyén szereplő hazaiak, az első perctől nem hagytak kétséget afelől, hogy nem engedik ki a három pontot a kezükből, és a tartalékos szentesiek ellen könynyedén alakították ki a helyzeteiket. Ha a kapufáik is bemennek - ezt senki nem szokta számolni - sokkal súlyosabb vereség lett volna a végeredmény.

2009. november 13.

Kevesebben sportolnak

Több mint száz taggal működik a - volt Damjanich - laktanyában a Honvéd Rákóczi SE. A kötelező szinten tartás fölött kevesebben vállalják a szolgálat után a sportolást. Az egyesület eredetileg labdarúgó és tömegsport szakosztállyal indult, mára azonban további négy szakosztályban, íjász, air soft (a paint ball-hoz hasonló, műanyag lövedékkel "harcoló" és szituációs játékokat megoldó harcutánzó játék), az atlétika és a triatlon sportágakban lehet megtalálni azokat a lehetőségeket, melyekkel minél több embert tudnak bevonni a rendszeres sportolásba - tájékoztatott Lőrincz Gábor a sportegyesület alelnöke. Az egyesület kilépett a laktanya kerítése mögül, és gyakran vesznek részt, sőt szerveznek városi programokat is, a kerékpározás és a futás (mezei és gát) területén.

A közelmúltban 6 csapat (rendőrség, tűzoltóság, önkormányzat, a Honvéd Rákóczi (Szentes), a Honvéd Bercsényi (Hódmezővásárhely), valamint a budapesti tűzszerészek) részvételével rendeztek teremlabdarúgó tornát a sportcsarnokban, Rákóczi kupa néven. Körmérkőzéses rendszerben döntötték el, hogy kik játszszák a hat csapatból a döntőt. A Honvéd Bercsényi csapata nyert a szentesi rendőrök előtt. Harmadik helyen a tűzoltóság végzett. A gólkirály Kiszely Attila (tűzoltóság), a legjobb kapus Oláh Zoltán (Honvéd Bercsényi) lett.

G. I.

2009. november 13.

Felhívás

A polgármesteri hivatal művelődési irodája felhívja a 2010-ben városi jelentőségű rendezvényeket szervezők figyelmét (önkormányzati fenntartású intézmények kivételével), hogy támogatási igényüket (rövid szakmai program és űrlap) 2009. november 24-ig nyújthatják be a művelődési irodára (Kossuth tér 6. sz. I. emelet 214-es szoba). A támogatás igényléséhez űrlap helyben igényelhető. Érdeklődni lehet a 63/510-345-ös telefonszámon.

2009. november 13.

Kiállítás

Hagyományok jegyében címmel nyílik fazekas és kerámiakiállítás november 15-én, vasárnap 11 órakor a Művészetek Házában. A kiállítást megnyitja Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint iskola igazgatója. A műsorban fellépnek a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény színjáték tanszakos tanulói verssel és jelenetekkel, valamint Erdei Nikolett furulyaszólóval. Minden érdeklődők várnak a gólyásházba.

2009. november 13.

Bérlet

November 26-án, csütörtökön 9, 10.30 és 14 órakor a Piroska és a farkas című TáncMesét láthatják a gyerekek a VSG Kamarabalett előadásában, szentesi szereplőkkel. A különlegesnek ígérkező produkcióra a Móricz Zsigmond Művelődési Házba várják a gyerekeket (Micimackó-bérlet). Rendező-koreográfus: Vass Sándor Gergely. Zene: részletek Csajkovszkij, Mozart, Sztravinszkij gyermekeknek írt műveiből. Jegyek a délutáni előadásra a helyszínen kaphatók.

2009. november 13.

Köszönet

A Szabadidős Sportklub megköszöni mindazoknak a támogatását és részvételét, akik részt vettek a 2009. október 6-i műsoros, gyertyafényes megemlékezés megrendezésében. A megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére rendezett programsorozat záró rendezvénye volt. Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Városellátó Intézmény, Bárdos Lajos Kórus, Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Zenekara, Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Moderntánc csoportja, Deák Ferenc és a Damjanich János Általános iskola diákjai, Mécses 2001 Bt., Borostyán Virágüzlet. Köszönik mindazok a részvételét, akik tevékenységükkel segítették a rendezvény sikeres megvalósítását.

2009. november 13.

Gyermekfoci

Az Országgyűlés az elmúlt héten a 2010-es költségvetésről szavazott: a honatyák 200 millió forint támogatásról biztosították a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetséget. A tavaly szeptemberben alakult szervezet egy és negyed év alatt elérte a kitűzött célt: 30 ezer regisztrált 5-12 éves gyerekfocistát foglalkoztat az általános iskolákban és óvodákban! Az iskolákban és az óvodákban a szervezőmunkához tavaly ősszel láttak hozzá, s már 720 intézmény 1950 csoportjában zajlik a magas színvonalú képzés.

Sport XXI. néven futó gyermekfoci - régebben a Bozsik programként, majd a Nupi utódjaként - nagyon fiatal, 7, 9, 11 éves gyermekeknek biztosít versenyzést, illetve a tehetségeknek egy felmenő rendszerű válogatási lehetőséget. Ezeken a tornákon lehet bekerülni a körzeti, megyei, területi majd különböző országok válogatottjaiba. A gyermekeknek szabályos "Gy" betűs versenyigazolással és sportorvosi engedéllyel kell rendelkezniük, majd regisztrálják őket az MLSZ adatbankjába.

A közelmúltban a Dr. Papp László sportcsarnok adott otthont, a rendezvénysorozat utolsó állomásának - tájékoztatott Janiga László, a szentesi körzet vezetője. A résztvevő csapatok eredményei:

U-11: 1. Farkasok, 2. HSZATÁK, 3. Fábiánsebestyén, 4. Szegvár. U-9: 1. HSZATÁK, 2. Szegvár, 3. Fábiánsebestyén, 4. Farkasok. U-7: 1. Szegvár, 2. Fábiánse-bestyén, 3. HSZATÁK, 4. Farkasok.

2009. november 13.

Tokácsli

A Tokácsli Lajos Képzőművészkör kezdeményezésére az önkormányzat emléktáblát avat Tokácsli Lajos festőművész, Szentes díszpolgára tiszteletére november 19-én, csütörtökön 15 órakor a Kossuth tér 5. szám alatt. A bronz dombormű a csongrádi illetőségű Máthé István alkotása. A művészre emlékezik Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2009. november 13.

Händel

November 19-én, csütörtökön 18 órakor az Évfordulók nyomában I. című előadásra várják a közönséget. A városi könyvtárban Nagy János ny. igazgató Georg Friedrich Händel (1685-1759) zeneszerzőről tart előadást.

Apja a jogi pályára szánta, de a fiú a zene iránt érdeklődött. Egy alkalommal a herceg hallotta orgonálni a gyereket, és ez eldöntötte a sorsát...

2009. november 13.

Családi események

Született: Orosz Imre Zsoltnak és Antal Tímeának Kata, Mihály Péternek és Horváth Alidának Virág Mirella, Garai-Szabó Gábor Imrének és Pap Szilvia Rózsának Bálint Gábor, Nemesnyik Zoltánnak és Makai-Kis Mariannának Milán, Bodnár Andrásnak és Szabó Hajnalka Anikónak Máté András, Besztercei Imre Márknak és dr. Gál Editnek Máté, Farkas Viktornak és Domokos Andreának Zalán, Tóth Zoltánnak és Bálint Ágnesnek Zoltán, Bari Tamásnak és Janzsó Krisztinának Barnabás, László-Kókai Árpádnak és Szakál Mónika Piroskának Anna Zsófia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Vollár Zoltán és Kacur Magdolna, Tar János és dr. Bartha Éva, Szabó Zoltán Mihály és Czeiger Terézia.

Elhunyt: Gáspár Lajosné Bányai Mária, Csonka Imre, Szabó Béla, Vajda Imre, Kanfi-Horváth József, Abonyi Sándorné Mihály Jolán, Erdélyi Ferenc, Papp Imréné Tóth Rozália, Kurucz Sándor, Szőke István.