2009. november 13.

Lesöpört javaslatok

Halmai László és Farkas Sándor a sajtótájékoztatónE napokban zajlanak az ország 2010-es költségvetésének vitái. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz MPSZ helyi elnöke arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy milyen javaslatokat fogalmazott meg a költségvetéssel kapcsolatban. Elmondta, közel 14, Szentest és térségét érintő önálló indítványt nyújtott be az országgyűléshez, melyek fejlesztési lehetőségeket biztosítottak volna a térségben.

A képviselő feltételes módban fogalmazott, mivel, mint mondta, a kormányhoz hű képviselők meg sem hallgatták. Módosító indítványában - egyebek mellett - érintette a rossz állapotban lévő utakat. Hangsúlyozta: egynémelyi-ken csoda, hogy megússzuk tengelytörés nélkül. Olyan elhanyagolt mellékutakkal találkozunk a megyében, mint például az Eperjest Szarvassal összekötő kiskövesút, ami szinte járhatatlan. A 451-es Kiskunfélegyházától a megyehatárig vezető úton csak gyalulgatnak, de javítani nem javítanak rajta semmit. Fontos lenne a most épülő, Csongrádot elkerülő út folytatásában a szentesi tévétoronyig történő útjavítás, onnan pedig a derekegyházi elágazásig kétsávosra történő átalakítása. Elfogadható útviszonyokkal akár befektetőket is ide lehetne csalogatni a megyébe.

- A sportturizmus területén kitörési pontként fogalmaztuk meg a fedett sportuszoda megépítését. Ezenkívül fontos kérdés a Petőfi Szálló rekonstrukciója. Az egészséges nevelés, az egészséges életmód kialakításához Szegváron tanmedencét szerettünk volna létesíteni. Tapasztaltuk, hogy a kistelepüléseken felnövő gyermekek egy részen nem tanul meg úszni - mondta az országgyűlési képviselő, majd szólt arról, hogy mára odáig jutott el a fábián-sebestyéni lovas pálya rekonstrukciója, hogy egy lovas-turisztikai központot lehetne létrehozni rajta. Jó lett volna megpályázni, mondja bosszúsan a honatya, ám az említett javaslatok a kormánypártiak részéről nem találtak elfogadásra.

- Farkas Sándor módosító indítványait a választókörzet alapszervezeteinek komoly szakmai munkája alapozta meg - jegyezte meg Halmai László megyei képviselő, a Fidesz MPSZ kerületi elnöke, majd folytatta a felsorolást: - Slágertéma a vasútvonalak megszüntetése. Hiszem, megnyugtató megoldás csak akkor lesz a kérdésben, ha fejlesztéssel sikerül olyan műszaki színvonalat kialakítani, ami megnyugtató módon hosszabb távra rendezi a vasútvonalak ügyét. Most egy órát döcög az ember Szentestől Kiskunfélegyházáig, a rekonstrukcióval félórára lehetne csökkenteni a menetidőt, ami javítaná a Szentes-Budapest közötti vasúti közlekedés menetidejét is, és így a MÁV versenyképesé válna az autóbuszos utazással.

Több település, köztük Szegvár, Derekegyház, kerékpárúttal szeretné összekötni Szentest. Erről is szólt Farkas Sándor önálló indítványa. És még a Kurca-völgyi ökológiai programról, amit szintén a települések igényei alapján állítottak össze. Egy része környezetvédelmi szempontokat vesz figyelembe, elsősorban a hulladék, illetve a szennyvíz kezelését azokon a településeken, ahol az még nem történt meg. A másik: energia-racionalizálási oldal, hiszen, mint Halmai László fogalmazott, Európa legsűrűbb geotermikus megyéje vagyunk, ám a kihasználtsága nem éppen a legtökéletesebb. A megújuló energiák, a termálvíz, a szélenergia kihasználását is szeretnék a térségben javítani úgy, hogy az országos költségvetésből támogatást kapjanak rá.

- A költségvetés tarthatatlan a lakosság számára, részben a bevételi, részben a kiadási oldal bizonytalansága miatt. Tele van kérdőjelekkel. Ezzel a költségvetéssel az országot, gazdaságát nemhogy stabilizálni, de életben tartani is képtelenség lesz - jelentette ki Farkas Sándor.

Halmai László még hozzáfűzte: - Ez a költségvetés elfogadása napján megbukik. Látszik rajta, hogy olyanok terjesztették elő, akik már tudják előre, nem nekik kell végrehajtani.

Lovas József