2009. november 13.

Szentesen is igényelhető

Egyelőre sajnos időszerű kérdéskörbe tartoznak a foglalkoztatást és a munkaerő megtartását segítő támogatások. Ennek tudnivalóiról érdeklődtünk a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől, Tonnes Zsolttól (képünkön), aki így kezdte szavait:

- Kirendeltségünk működési területén az itteni székhellyel, telephellyel rendelkező egyéni és társas vállalkozásokat lehetőségeink szerint két irányban tudjuk anyagilag támogatni. Egyrészt ha új munkaerőt vesznek fel az álláskeresők közül, avagy a munkaerő megtartásával kapcsolatos átmeneti likviditási problémák esetében igénybe vehető - megfelelő feltételekkel - az anyagi segítség, illetve bértámogatás, ami együtt járhat a járulékok kedvezményével is, meghatározott időszakra. Az említett keretek között mód van a munkaadók támogatására akkor is, ha gyesről, gyedről visszatérő anyukákat, tartósan munkanélküli személyeket vagy pályakezdőket akarnak alkalmazni. A támogatásokra nemcsak hazai, hanem uniós forrásokat is tudunk felhasználni.

- Kizáró feltétel?

- Ha a kérelmezőnek köztartozása van, akkor természetesen nem részesülhet anyagi támogatásban.

- Mi a teendője annak a munkaadónak, aki valamelyik támogatási formával élni akar?

- A foglalkoztatás indítása, az aktuális munkaügyi probléma tervezett megoldásának kezdete előtt legalább 30 nappal kell felkeresni a munkaügyi kirendeltségünket. Itt minden szükséges felvilágosítással szolgálunk például a finanszírozás módjáról és átadjuk a kitöltendő kérelmezési nyomtatványokat. Még azt jegyezném meg, hogy a szóban forgó támogatási lehetőségeken kívül a közismert Start-kártya is elősegíti a maga előnyeivel a munkavállalók illetve a munkaadók számára a foglalkoztatási körülményeket - fejezte be információját Tonnes Zsolt kirendeltség-vezető.

- bert