2009. november 13.

HMG-s díj Sátoraljaújhelyen

A 250 éve született Kazinczy azt írta: "Jót, s jól! / Ebben áll a nagy titok". A 150 éves HMG diákjai pedig jól értik ezt a "titkos" üzenetet. Az Édes anyanyelvünk verseny megyei győzteseiként ugyanis két szentesi gimnazista képviselhette a megye vidéki gimnáziumait az országos döntőn. A szentesi középiskolák szellemiségét és színvonalát jelzi, hogy a megye vidéki szakképző iskoláiból is két szentesi diák, a Boros Sámuel Iskola tanulói jutottak be az országos fordulóra.

A Horváth Mihály Gimnázium két diákja: Hajdú Fanni (11.D), felkészítő tanára Szur-mik Zoltán, és Dankó István (12.B), felkészítő tanára Ráfi Dénes. Mindketten nagyon jól szerepeltek.

Dankó István az ország legjobb 10 gimnazistája között megkapta az "Édes anyanyelvünk" érmet, összesítésben pedig a gimnazisták között a második legmagasabb pontszámot mondhatja magáénak.

Ez a verseny a magyar nyelv három legfontosabb versenyének egyike a Kazinczy szépkiejtési verseny és a nyelvtan OKTV mellett. Öszszetettségére jellemző, hogy az írásbeli fordulón első sorban a tárgyi tudást mérik, a szóbelin pedig az élő nyelv alkalmazásának minden fontos tényezőjét: a szókincset, szépkiejtést, nyelvhelyességet, előadókészséget, logikát.

A háromnapos verseny Sátoraljaújhelyen zajlott, Széphalomtól 10 kilométerre, amely köztudottan a reformkori szellemi élet Kazinczy által kialakított központja volt. (Az ott egy éve nyílt modern, interaktív múzeumot, mely az élő magyar nyelvvel foglalkozik, mindenkinek figyelmébe ajánlom!) Ez a hely most, 2009-ben pár napra ismét szellemi szigetté vált. Nem csak azért, mert a zsűri a mai nyelvészek legnagyobbjaiból (a 70 körüli "nagyöregektől" a 40 körüli új generációjáig) állt, de a részt vevő gyerekek miatt is. Tiszta arcok, tiszta szellem, egyenes tekintetek, derű és szellem. TISZTA BESZÉD!

Ráfi Dénes
magyartanár, HMG