2009. november 13.

Öt évtizede házasok

50 éve, 1959. november 9-én házasodott össze Révész András és felesége, Pannika néni. A jeles dátumot szeretteik körében ünnepelte a minap a házaspár. Bandi bácsi és Pannika néni aranylakodalmukon szeretettel emlékeztek vissza az együtt töltött 5 évtizedre, melyben a nehézségek és az örömök egyaránt jelen voltak. Ahogy mondták, a fél évszázadnak volt színe, volt minden.

Már korábbról ismerte egymást a szegvári születésű lány és a Kunszentmár-tonban született legény. Az élet azonban úgy hozta, hogy csak az ötvenes években vetett szemet Bandi bácsi későbbi feleségére. A katonaévek teljesítése után - tüzérként szolgált Kalocsán, Kiskőrösön és Budapesten -, még az udvarlás alatt egy 10 hónapos budapesti munka is próbára tette a fiatalok hűségét és kitartását, hiszen Révész András akkor a fővárosban vízvezeték szerelőként dolgozott.

- Szerettem mulatni fiatal koromban - emlékezett Bandi bácsi, aki a katonaidő alatt elvégezte a legénységi szakácstanfolyamot is, ott tanult meg - ahogy mondta - a húsokkal bánni. Később is sokszor használta az akkor megszerzett tudást, sőt a mai napig rendszeresen főz különböző felkérésekkor. Ilyenkor a legkülönbözőbb pörköltek készülnek a már sokat látott bográcsban, sertés, marha, hal, őz, nyúl, vaddisznó egyaránt kerül ki kezéből az ünnepi asztalokra, évfordulókra, lakodalmakra.

A főzésben Pannika néni is rendszeresen segít, úgy ahogyan egész eddigi életében nagy kedvvel, szeretettel vezette a közös háztartás, nevelte fel gyermekeiket, Andrást és Istvánt. Férje hobbijába, szenvedélyébe is szívesen bekapcsolódott. A 32 éve vadászó Bandi bácsinak és társainak szívesen segít a vadak elkészítésében. A tanya körül is - amelyet saját erővel építettek, hoztak rendbe - serénykedik. Nem is csoda, hozzászokott a nehéz munkához: Bandi bácsi miután a Budapesten töltött 10 hónap után az esküvő miatt hazaköltözött, juhászként kezdett dolgozni Pankotán, később pedig felesége is vele dolgozott. - Harminchat év 6 hónap 21 nap, ennyit szolgáltam juhászként - mondta Bandi bácsi az aranylakodalmon fiaira pillantva, akik 5 unokával, 2 lánnyal és 3 fiúval örvendeztették meg édesanyjukat és édesapjukat.

Cseh-Lakos