2009. november 13.

Fát ültettek a cserkészek

Az ENSZ "Milliárd fa" kampánya keretében, november 6-án egy zöld juhart ültetetett Szentesen, a Somogyi Béla u. 1 számú társasház elé a városi 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat. Ezzel a fával városunkba is került egy a felhívást követően világszerte elültetett 7 milliárd növényből.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete már 2004-ben meghirdette a faültetési akciót, hogy 2009. végére a Föld minden lakosára jusson egy fa. 166 ország kapcsolódott be a hétmilliárd fát jelentő vállalkozásba. Kormányok, vállalatok, civil szervezetek, oktatási intézmények, helyi közösségek, de akár magánszemélyek is vállalkoztak nemcsak a növények elültetésére, de a fa későbbi gondozására, életben tartására is.

A Magyar Cserkészszövetség is csatlakozott a felhíváshoz. Az országból öt cserkészszervezet jelezte, hogy örömmel társul a kezdeményezéshez. Szentesről az 595-ös számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat pályázott. A város főkertésze segített a fafajta és a helyszín kiválasztásában. A környezetnek megfelelően egy kétszer iskolázott, zöld juhar került a földbe a Somogyi Béla utcai lakóház elé. November 6-án, szombaton Gilicze Andrásné csapatparancsnok vezetésével ültették el a növényt a csapat tagjai.

A fa további sorsáról is gondoskodnak a cserkészek. A közeli játszótér melletti szalonnasütő helynél már többször találkoztak a fiatalok. Ezen kívül a csapatból öten is ott laknak a környéken, így folyamatosan követni tudják a fa fejlődését, könnyedén elvégezhetik a további szükséges gondozást.

A szentesi cserkészek fája is felkerül az ENSZ akciójának honlapjára, így amellett, hogy a cserkészek a fontos környezetvédelemi akciót segíti, városunk jó hírét is terjeszti.