2009. november 13.

Együtt élni a cukorbetegséggel

Diabétesz Világnap

November 14. a Diabétesz Világnapja, a Dr. Bugyi István Kórház diabetológiai szakrendelésén is kiemelt jelentőségű ez a nap, bár mint mondták, számukra minden nap ennek jegyében telik. Az ott dolgozók közel 5 ezer fő diabetológiai szakellátását végzik el. Csapatmunkában, hiszen rendkívüli, hogy az orvos és az adminisztrátor mellett Szentesen négy páciens edukátor vonható be a munkába.

Az is kivételesnek tekinthető, hogy az intézményben három belgyógyásznak van diabetológiai szakképesítése, a napi munkát azonban a rendelőintézet földszintjén egy orvos végzi, csapatával együtt. A hat órás rendelési időben 35-40 cukorbeteg keresi fel a szakembereket, de volt olyan periódus is, hogy 50-60 beteg érkezett naponta a hat órás rendelési időben.

- Előjegyzés alapján dolgozunk, mert ez egy beutaló és előjegyzés köteles szakrendelés. Régi, több éve gondozott betegeink úgy távoznak a rendszeres a rendelésről, hogy egyeztetjük a következő kontroll időpontját. Azonban ha bármi rendkívüli történik, például közbe jön egy konferencia vagy egy betegség, akkor minden esetben kiértesítjük gondozottainkat - mondta el dr. Földesi Irén (képünkön), a szakrendelés vezetője. A főorvosnő kiemelte, hogy erre azért van szükség, mert három kistérség betegeit fogadják, a szentesi, csongrádi, valamint a tiszazugi települések lakosait. Így közel 130 ezres lakosság diabetológiai szakellátását végzik a rendelésen, ahova ma már egyre több beteg jelentkezik be.

- A következő kontroll időpontjának megadásakor mindig mérlegeljük az aktuális anyagcsere állapotot. Három-négy éve még meg tudtuk tenni, hogy havonta találkoztunk betegeinkkel. Ma már a jó anyagcsere helyzetű, tablettás pácienseinket van, hogy félévente rendeljük vissza. Ehhez azonban szükség van a családorvosokkal való szoros együttműködésre. Amennyiben azonban szükséges, például mert akut helyzet lép fel, előbb is jöhetnek az ellátottak - hangsúlyozta dr. Földesi Irén főorvos.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a diabétesz nem rövidíti meg az életet, talán még jobbak is a cukorbetegek esélyei, hiszen folyamatos kontroll alatt vannak. Erre kiváló példa Mikecz Attila (képünkön), a szentesi rendelőintézet egyik gondozott cukorbetege, akivel életéről beszélgettünk a világnap alkalmából.

Már 33 éve, pont a születésnapján derült ki, hogy cukorbeteg, meséli. El lehet képzelni, hogyan érintette ez 17 éves gimnazistaként. Azt gondolta, gyorsan meglesz a gyógymódja. Mindenféle rémhíreket hallott a szövődményekről, megvakulásról, végtag amputációról, a veseműködés megszűnéséről. Ő azonban vigyázott magára: visszafogta az édes ételek, a kenyér, a tej fogyasztását. Az inzulin szervezetbe juttatásánál napi egyszeri injekciózástól napi öt szúrásig jutott. Akkoriban más volt a kezelés, tudjuk meg tőle. - Ma már gyakorlati tanácsokkal látják el a betegeket, s olyan kapcsolat alakul ki beteg és orvos között, ami kizárólag rólunk szól, mondja Attila. A orvos utasításainak betartásán túl beteg a saját tapasztalatait is felhasználhatja. Legfontosabbként említi a gyakori vércukormérést, akár napi ötször.

Óriási szabadságot ad az inzulinpumpa, mondja, melynek használatára mintegy öt éve hívta fel a figyelmét a doktornő. Ezzel a napi ötszöri szúrást háromnaponként egyre cserélte. Egy tű van beszúrva a hasfalába, leragasztva, a készüléket a zsebében hordja, s gombnyomásokkal szabályozhatja az inzulint. Míg korábban mindig félve ment rendelésre, hogy fejmosást kap, a pumpa használatával ettől nem kell tartania, folyamatosan az egészséges ember vércukorszintjéhez hasonló eredményt tud felmutatni.

Családjában nem volt cukorbeteg, nála a stressz válthatta ki, véli Attila. Három lánya egészséges, ők ebbe születtek bele, kicsi koruktól látták őt inzulinbeadás közben, talán emiatt nem is sírtak injekció láttán az iskolai oltásoknál. Emellett többet tudnak a diabéteszről, annak tüneteiről, mint egy átlagember. A férfi ugyanazt eheti, mint a családja, de számolnia kell a kalóriamennyiséget, ebben segíti 33 éves tapasztalata: például tudja, mennyi krumplit kell kiszednie. Megtudjuk tőle, anyagi értelemben nem különösebben drága ez a betegség. Az inzulint térítésmentesen kapja, a havi 3 darab tesztcsík 1500 forint körül van, míg az inzulinpumpa árának 90 százalékát az állam vállalja.

Fogtechnikusi munkájában soha nem hátráltatta a betegsége, sőt úgy gondolja, talán még hasznára is vált. Hiszen sokkal jobban figyel magára, és másokra is. Vélhetően csak a kívülállók számára tűnik furcsának az a kijelentése, hogy ha nem lenne, szinte már hiányozna a cukorbetegsége.

- Élhettem volna felelőtlenül én is, mint sokan mások, de inkább az önkontrollt választottam, fejti ki a lényeget Mikecz Attila.

Cs.I. - Darók