2009. november 13.

Kis kukta

Zöldségkrémleves sajttal és pirított dióval

Hozzávalók (4 csészéhez): 4 kis krumpli, 2 ek. petrezselyem olajban, 1 kk. fűszerpaprika sóban, 2dl szárnyas-lé, 2 púpozott kk. ételízesítő, 1 vöröshagyma, 1gerezd fokhagyma, fél zöldpaprika és paradicsom, 2 marék zöldborsó, fél dkg vaj, 8 szem dió, 2ek reszelt kemény sajt

Elkészítése: Egy kisebb fazékba tesszük a petrezselymes olajat, rádobjuk a megtisztított, összevágott zöldséget, a borsót, a fűszereket. Pirítjuk egy darabig, majd felöntjük a szárnyas lével. Fedő alatt puhára főzzük, hozzáadunk még 2-3dl vizet. Összeforraljuk, végül beledobjuk a vajat. Turmixgéppel pürésítjük. Míg fő a leves, megtörhetjük a diót, késsel durvára vágjuk és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Vajas pirítóst készítünk. Ha elkészült a leves, bögrékbe merjük, reszelt sajtot és pirított diót teszünk rá.

Almás sült csirke

Hozzávalók: 1,5 kg csirke vagy csirkecomb, 1 ek. olívaolaj, 6 közepes krumpli, 1 tasak szárított oregano, 3 dl almabor, 1 ek. vörös áfonya szósz, 3 db alma.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük. Az egész csirkét 4 részre vágjuk, megmossuk. Ha combokat használunk, azokat megmossuk, megtöröljük. A krumplikat megpucoljuk, mindegyiket 4 gerezdre felvágjuk. Az olajat tepsiben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a csirke és krumpli darabokat. Sóval, borssal, oregá-nóval fűszerezzük, megforgatjuk a forró olajban. 15 percig sütjük, miközben meglocsoljuk a szafttal 1-2-szer. Az almákat gerezdekre vágjuk, magtalanítjuk. A csirkét kivesszük a sütőből, és a felesleges zsiradékot leszűrjük. Leöntjük az almaborral, hozzáadjuk az áfonyaszószt és az alma gerezdeket, elkeverjük. 30 perc alatt szép barnára sütjük.