2009. november 13.

Kompromisszum született

A Dr. Bugyi István Kórházzal kapcsolatos újabb fejleményről tartott sajtótájékoztatót november 11-én, szerdán Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Mint mondta, a hosszú, olykor villongásokkal és csatározásokkal tarkított folyamatban a város végig azt az álláspontot képviselte, hogy mindent megtesz a kórház fejlődéséért. Már bebizonyította, hogy a betegellátás érdekében bizonyos kompromisszumokra is hajlandó.

És amiről most szó van: kiírták végre azt a pályázatot, amely a súlyponti és jelentős betegforgalommal bíró kórházak úgynevezett struktúra átalakítását, korszerűsítését jelentené. Először úgy volt, hogy csak fenntartók pályázhatnak, később úgy döntöttek a kiírók, hogy a tulajdonos is pályázhat. A polgármester elmondta, hogy a város már korábban elkezdte a pályázatra való fölkészülést, ami végül is négy területen zajlott. A szakmai programban megfogalmazták, hogy a pavilonrendszerű, szétszórt műtéti szakmák kerüljenek egy helyre, mivel a koncentrált műtők lehetővé teszik a folyamatos műtéti tevékenységet.

Ez gazdasági szempont is, tette hozzá Szirbik Imre, majd szólt arról, hogy elkészült egy látványterv és beruházási program: a sürgősségi tömb és a Kurca közötti területre egy háromszintes épület megvalósítását terveztették meg, modulrendszerrel. Felmérették a kórház teljes épületállományát, annak érdekében, hogy a felszabaduló épületekkel mit kívánnak tenni. Egyáltalán mire alkalmasak? Vannak kisebb, nem betegellátó épületek, melyek lebontásra ítéltettek, viszont a fölszabaduló nagysebészet épülete a zsombolyai kórházzal közös pályázattal utókezelős, rehabilitációs osztály kialakítása lenne, szentesi orvosok felügyelete mellett. Elkészült az engedélyezésre alkalmas műszaki dokumentáció is.

A pályázat beadási határideje 2010. február 15.

- Tavasszal megállapodás jött létre a megye és a város között abban, hogy egyesítjük erőinket és a további beruházások felügyeletét közösen végezzük. Szándékunkról tájékoztattuk a Csongrád Megyei Közgyűlést, és kértük, adja meg fenntartói hozzájárulását. A tegnapi postával kaptam egy megyei közgyűlési előterjesztést, amely arról szól, hogy a megye is be akarja adni pályázatát az ügyben. Úgy gondolom, hogy a két önkormányzat együttműködését azt szolgálná jól, ha ebben a szituációban Szentes lenne a pályázó, egyesítenénk erőinket, mert a kórház beruházásai alapján ma már olyan helyzet állt elő, miszerint az intézményben a megye és a város tulajdonosi része kiegyenlített. Azzal, hogy a beruházást ki valósítsa meg, eldől, ki lesz a többségi tulajdonos. Marad a város, vagy szép lassan kiveszi a megye Szentes alól a kórházát. A több mint 3,5 milliárdos beruházáshoz mintegy 400 millió forintos önerőt kell biztosítani. Ezt mindkét önkormányzat teljesíteni tudja. A befektetéssel tízszer akkora vagyont lehet nyerni, Európai Uniós forrással ez a nyertes vagyonát növeli - jelentette ki a polgármester, majd hozzátette:

- Szentes elkötelezetten minden eszközzel azt kívánja elérni, hogy a kórház fejlődjön, ugyanakkor a lakosság felé érzi annak felelősségét, hogy a város vagyonát megőrizze. Partneri együttműködésre hajlandók vagyunk.

L. J.

* * *


A Csongrád Megyei Közgyűlés november 12-én egyhangúlag úgy döntött, hogy a megyei önkormányzat nyújtja be a Dr. Bugyi István Kórház műtéti tömbre vonatkozó pályázatát. A pályázati feltételek függvényében pedig az önerő biztosításánál figyelembe veszik a megyei és a szentesi önkormányzat tulajdoni hányadát.