XLI. évfolyam 8. szám

2009. február 27.

Kivívták az elismerést

Kemény Dénes adta át az Év sportolója-díjat

Takács László, Szatmári-Nagy Szilvia, Cseuz László és Szabó Krisztina a díjátadáson

Az elmúlt esztendőben kiemelkedő eredményt elérő szentesi sportolók és edzőik díjazására került sor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban február 21-én.

A több mint 10 évre viszszatekintő rendezvényen átadásra kerülő elismerésekre az önkormányzat sportbizottsága terjeszti fel a sportolókat. A szervezők minden évben felkérik a magyar sport egy-egy jeles képviselőjét, hogy tisztelje meg az eseményt, s díjakat adjon át, ezúttal a háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, Kemény Dénes volt a díszvendég.

2009. február 27.

Szociális kölcsön

Kamatmentes hitel nehéz helyzetekben

Szociális hitel programot indít az önkormányzat, melyben maximum 100 ezer forintos összegig kamatmentes kölcsönt ad az olyan lakosok számára, akik hirtelen problémás anyagi helyzetbe kerültek. A költségvetésben erre külön pénzösszeget különített el az önkormányzat.

Mint ahogyan azt a sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: azoknak a segítését próbálják ezzel megoldani, akik a szociális rendszerben nem tudnak részt venni, akár a családjuk nagysága, akár jövedelmi viszonyaik miatt. Ezek a lakosok a szociális rendszerhez mérten gazdagnak számítanak, ugyanakkor olyan élethelyzetbe kerülhetnek, melyben egy nem állandó és vissza nem térítendő segítség megoldás lehet. A szociális kölcsön egy gyors, közvetlen beavatkozás azok számára, akik munkahely elvesztése, családi gond, jövedelem kiesés miatt olyan élethelyzetbe kerülhetnek, amelyet egy éven belüli hitelezéssel orvosolni lehet.

2009. február 27.

A bizalom szalagjai

A tanév szalagavató báljainak sorát hagyományosan a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola zárja. A sportcsarnokban február 20-án köszöntötték a három végzős osztályt, s tűzték fel ruhájukra a felnőtté érés egyik mérföldkövének számító, de a következő hónapok sok munkáját is előrevetítő szalagot.

Ezen az estén minden megkötött nyakkendőnek, megtanult szövegnek, begyakorolt tánclépésnek jelentősége van. Arról szólnak, érdemes küzdeni, nagyot gondolni és azt megvalósítani, hangzott Kovács Attila tagintézmény-vezetőtől az ünnepségen.

2009. február 27.

Körzethatárok és iskolai létszám

Közel 100 millió forintot takarított meg az önkormányzat a korábbi iskolai átszervezések kapcsán. Szirbik Imre polgármester ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, most érnek be azok a döntések, amelyek időnként vitát váltottak ki. A polgármester kijelentette: a város oktatási intézményei kiegyensúlyozottak, gyakorlatilag feltöltött módon működik, ez azt mutatja, hogy az átszervezésnek volt realitása.

2009. február 27.

Lesz mit megbeszélni

Tóth Gyula nyugalomra inti csapatát

Finoman szólva sem volt egy súlycsoportban az Újpest és a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az elmúlt hétvégén lejátszott bajnoki mérkőzésen. Amilyen nagy bravúr volt a lila-fehérek legyőzése az ősszel, olyan mellbevágó arányú volt a most elszenvedett vereség. A 21-8 után Vass Sándor vezetőedző sem találta igazán a szavakat, tömören úgy fogalmazott: "Ez szégyenletes volt."

Korábban azt nyilatkozta a megyei napilapnak, hogy pályafutása legszomorúbb mérkőzésén van túl, és ezt az állítását néhány nappal később is fenntartotta. Vass szerint ki lehet kapni az Újpesttől, de ilyen gyalázatos teljesítménnyel nem. Amilyen egységes volt csapata a Fehérvár ellen, olyan szétesett produkcióval rukkoltak elő az elmúlt szombaton.

2009. február 27.

Nyílt levél

Szirbik Imre polgármester,
a képviselő-testület tagjai,
Balogh Szabó Imre r. alezredes
és Szentes város, illetve
a kistérség lakói részére

A Szentes Városáért Civil Fórum elismerését fejezi ki a rendőrkapitányságnak a közbiztonság érdekében végzett munkájáért, a 2008. évi eredményekért, és megköszöni, hogy viszonylagos nyugalom van városunkban: nincsenek nagyobb atrocitások, jó arányban derítik fel a bűneseteket, juttatják az igazságszolgáltatás kezére az elkövetőket.

2009. február 27.

A tudós tanár megtestesítője

Akit a történetírás "nagy öregjének" hívtak.(II.)

Mivel zsidó vallása igencsak megnehezítette Angyal Dávid számára az állami alkalmazásba kerülést, először mint házitanító tevékenykedett a Kohner, majd a Brüll családoknál, míg végül 1885-ben egyetemi könyvtártisztként helyezkedhetett el. Újságírói szárnybontogatásait már egyetemi évei alatt is ígéretes eredmények kísérték, s így részben ennek hatására is publicisztikai tevékenysége egész életét átívelően megőrizte jelentőségét. Olyan ma is létező szakfolyóiratok, mint a Századok mellett a Budapesti Szemle volt Angyal fő publikációs orgánuma, amelynek alapító-szerkesztője, a magyar kritika- és esszéirodalom klasszikus alakja, Gyulai Pál egyben mentoraként is szerepet játszott pályafutásában. Angyal Dávid szerkesztette továbbá 1912 és 1922 közt a Történeti Szemle számait is.

2009. február 27.

Susanna ismét dalolt

Zenegép-történet tablókon

Ha eljön Zsuzsanna napja, szép hagyományt követve megszólaltatják a Susanna névre keresztelt zenegépet a Koszta József Múzeumban. Idén február 19-én is "dalolt" a 19. századi masina, s mivel a múltidézés eme formája évente ezen az egy napon történik meg, hangjára több mint százan voltak kíváncsiak.

Vidovics Ferenc órásmesternek köszönhető a szerkezet felújítása, aki, mielőtt beindította volna Susanna dallamait, kedvcsinálónak ismertetőt tartott a gép működéséről, történetéről. Mint megtudtuk tőle, a nagymágocsi Károlyikastélyból származó masinához hasonlóak leginkább vendéglőkben muzsikáltak az 1800-as években. A korabeli hangulat felidézése mellett állandó kiállítást is nyitottak a múzeumban. A tablókon - Mód László néprajzkutató összeállításában - a zenegépek történetéről, a kintornások, verklisek életéről, s magának Susannának múltjáról és működésének mechanizmusáról is olvashat a látogató.

Susannát "személyesen" ugyan csak egy év múlva hallhatjuk újra, de CD-ről hamarosan bármikor felidézhetőek lesznek dallamai a kiállításra betérő múzeumlátogatók számára.

D. J.

2009. február 27.

Gágyor János

(1937-2009)

A születésed a legroszszabb időpontra esett: a II. világháborút 2 évvel előzted meg, ebből következik, hogy fiatal éveidet igen szegény körülmények között élted le. Általános iskola tanulmányaid befejezése után, 16 évesen kőműves szakmunkás bizonyítványt szereztél, és különböző helyeken a szakmádban dolgoztál.

A sport - ezen belül is a labdarúgás - már gyermekkorodban az életed részévé vált, mert a háború alatt a szegény gyermekeknek nem volt más játékszere, csak a rongylabda, amivel sokan tudtak egyszerre játszani. Bátyáddal, Lacival hamar kitüntetek a többi gyermek közül, így nem csoda, hogy hamarosan a Szentesi Kinizsi egyik meghatározó játékosa lettél. Nagyon ritka volt az az eset, amikor nem volt neved a jók között a lejátszott mérkőzések sporttudósításaiban.

2009. február 27.

Válság

A Kurca-parti Esték rendezvénysorozat következő előadását rendezik március 5-én, csütörtökön 18 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. Válság: Okok, következmények, kiút címmel dr. Szapáry György a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a Közép Európai Egyetem tanára tart előadást.

2009. február 27.

Lakosra emlékeznek

A Lakos József Baráti Társaság március 7-én, szombaton 11 órakor megemlékezésre várja a város lakosságát a szentesi demokratikus rendőrséget megalapító rendőrparancsnok, Lakos József halálának évfordulója alkalmából. A mártírhalált halt rendőrkapitány tiszteletére a meg-emlékezés résztvevői a rendőrkapitányság bejáratánál lévő táblánál helyeznek el koszorút.

2009. február 27.

Liget létesítéséről határoztak

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. február 22-én a Szentesi Kossuth Lajos Pártkör és a Szociáldemokrata Párt közös népgyűlést tartott az országos politikai helyzet és a városi képviselőválasztások napirenddel. Szónokok: dr. Kalmár Antal, Papp József, Tarnóczi Lajos, Nyisztor György, dr. Lánczi Simon Pál.

90 éve, 1919. február 22-én a szentesi 48-as körök értekezletet tartottak. A Károlyi-párt kettészakadását eltérően ítélték meg: egy részük Lovászyt, más részük Hock Jánost támogatta. Dr. Lánczi Simon Pál és a III. 48-as (alsópárti) népkör határozottan a "radikális, kispolgári, becsületes politika" mellett foglalt állást, és kimondta az Országos Függetlenségi és Károlyi Párthoz való csatlakozását.

2009. február 27.

Kínai delegáció

Szentesre látogatott a kínai Hubei tartomány küldöttsége, hogy együttműködésüket fejezzék ki városunkkal. A találkozóra február 18-án került sor a polgármesteri hivatalban. Szirbik Imre polgármester a város bemutatásával kezdte a beszélgetést és elmondta, hogy a település - kínai mértékkel nézve - nagyon kicsinek számít, Magyarországon viszont közepes városnak felel meg. A gazdaság két fő pillérét az elektronikai és az élelmiszeripar adja, mely a lakosság 10 százalékának nyújt munkalehetőséget, majd bemutatta az említett gazdasági ágazatokat.

2009. február 27.

Munkahelymegőrzésért

Szentes volt az egyik állomás

A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége összefogást hirdetett a vidéki településeken való munkahelyek megőrzése érdekében a kedvezőtlen nemzetgazdasági körülmények és a gazdasági válság hatásai ellenére, Munkahelymegőrzés vidéken 2009. címmel. Az ehhez kapcsolódó konferencia-sorozat keretében a vállalkozókkal megismertetik a válság enyhítését célzó új kormányzati támogatásokat és intézkedéseket. A sorozat egyik állomása Szentes volt.

2009. február 27.

Ötmilliós kár - színesfémért

Újabb, pedagógus sérelmére elkövetett bántalmazásra derült fény az elmúlt héten városunkban, amely egy hónappal ezelőtt történt. A rendőrség adatai szerint a város egyik iskolájában január 20-án, az iskola egyik 17 éves tanulója a tanóráról önkényesen távozni akart. A pedagógus ezt megakadályozandó a diák elé állt, aki ekkor hátracsavarta a tanárnő kezét, majd félrelökte, és kiment a tanteremből. A tanúk meghallgatását követően közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett ügyében gyanúsítottként kihallgatták a fiatalt, aki ellen további ügyekben is vizsgálódik a rendőrség.

Ismeretlen elkövetők ellen indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság az elmúlt hét folyamán. A gyanúsítottak Szentlászlóban, az egyik részvénytársaság tulajdonában lévő ingatlanba hatoltak be, majd ott különféle nyílászárókat bontottak ki, illetve elektromos alkatrészeket rongáltak meg és vittek el, valószínűleg azért, hogy a bennük lévő színesfémet később értékesíteni tudják. A lopással, rongálással okozott kár eléri az 5 millió forintot.

Sikerült elfogni azt a tettest, aki az utóbbi hónapokban két személytől is úgy vette el a táskáját, hogy kerékpárral melléjük tekert, majd egyszerűen kitépte a kezükből azt. A férfi ellen korábban - szintén hasonló ügy miatt - már indított nyomozást a rendőrség. Tettéért akár három év börtönbüntetést is kaphat.
Az egyik társasház lépcsőházában feszítették fel az ott lévő robogó tartódobozát, amelyből okiratot vittek el a tolvajok.

2009. február 27.

Felhívás!

Jelzések érkeztek a polgármesteri hivatalhoz, hogy illetéktelen személyek az önkormányzat nevében adóbeszedést kísérelnek meg. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy az önkormányzatot érintő adóbefizetések teljesítése a megküldött csekkek felhasználásával, kizárólag postai befizetéssel vagy banki átutalással történhet. Személyes befizetésre jelenleg sem az adóhatóságnál, sem a helyszínen nincs lehetőség. Az adóhatóság munkatársai e célból nem keresik fel a lakosságot és nem kértek fel személyeket ezen feladat teljesítésére.

Polgármesteri Hivatal

2009. február 27.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart március 4-én, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a város 2009. évi költségvetése. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2009. február 27.

Éves beszámoló a kamaránál

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi Elnöksége aktuális gazdasági tájékoztatóra és éves beszámolóra várja a vállalkozókat, vállalkozásokat. A rendezvényre március 5-én, csütörtökön 15 órakor kerül sor az Aranykalász Étteremben, ahol a megjelentek tájékoztatót hallhatnak a nyugdíj jogszabályok változásáról és a nyugdíjas foglalkoztatás aktuális kérdéseiről Dudás Józsefné igazgatótól (Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság). A találkozón a kereskedelmi és iparkamara kistérségi elnökségének tájékoztatójára is sor kerül, ahol a 2008. évben végzett munkáról, valamint a 2009. évben elnyerhető kamarai támogatásokról is információt kaphatnak a megjelentek. Előadó: Nemesi Pál (megyei elnök) és Horváth István (kistérségi elnök).

2009. február 27.

Katasztrófavédelmi hallgatók Szentesen

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katasztrófavédelmi Tanszék hallgatói csoportja szakmai látogatáson vettek részt Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál február 23-án. A katasztrófavédelmi mérnök mesterképzés, nappali és levelező oktatásban végzős hallgatói, a szükséges ismereteiket bővítették a zászlóaljnál rendszeresített, és használatban lévő berendezések megismerésével.

A látogatóknak Kállai Ernő százados, a Víztisztító század parancsnoka mutatta be az alegység technikáit. A jó minőségű, tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen az emberek számára. A berendezések konténerben, mobil kivitelben, a mai kor legmodernebb víztisztító technológiáját alkalmazzák.

2009. február 27.

Lépések a fejlesztésekért

Ha most elszalasztjuk, elviszi más előlünk a lehetőséget

Az önkormányzat mellett működő városrendezési-, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság feladata - már a nevükből adódóan is - sokrétű. A grémium elnöke, Baranyi Imre elsők között említi a képviselő-testület februári ülésén megalkotott helyi építési szabályzatot. Mint mondja, a helyi rendezési terv másfél éven keresztül zajló folyamat eredménye, és a város minden területére kiterjed. Gyakorlatilag mindent szabályoz: hol, mit lehet építeni, hogyan, és milyen jellegű épületeket? A rendelet meghatározza az ipari parkban lévő építő szabályokat is.

A környezetvédelem területét érintve az elnök kitér a szeméttelep engedélyezése, ami az idén lejár. Meg kell teremteni a hulladék elhelyezését. Fogadóállomás kell, ahova behordják, válogatják a szemetet, kiszedik belőle az újrahasznosítható hulladékokat - sorolja. Erre pályázni szeretne a város. Mint megtudtuk, a Dél-alföldi Regionális Hulladéklerakó Társulás, amelyhez több önkormányzat csatlakozott, felkarolná az ügyet. Ebben a két legnagyobb város Orosháza és Szentes.

2009. február 27.

Köszönet

Szentes Város Önkormányzata nevében köszönetet mondunk azoknak a támogatóknak, akik adományaikkal hozzájárultak a város kiemelkedő eredményeket elért sportolóinak köszöntésére rendezett ünnepség sikeréhez: SÉF Kft., Füsti Molnár Lajos, Hunor Coop Zrt., Rónasági Kenyér és Sütőipari Kft., Jutka Virágüzlet, Sanyi Pékség, Alma Kft., Pomárium Kft., Vitamin Kuckó Szentes.

2009. február 27.

Utazás-kiállítás

Szentes ismét is képviselteti magát az Utazás-kiállításon, melyet idén február 27. és március 1. között rendeznek meg Budapesten. Az idei már a 32. program a rendezvény történetében, s Szentes is már legalább tíz alkalommal részt vett a seregszemlén. A város újra Csongráddal közösen állított fel standot, mintegy 20 m2-en a fővárosi Hungexpo területén.

Az Utazás-kiállításon idén Szentes a nagyrendezvényekre, a kistérségre jellemző látnivalókra, programokra és szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, megjelenítve sokszínűségét.

A budapesti Utazás-kiállításon kívül az idei évben még három helyen mutatkozik be a város: márciusban Debrecenben és Miskolcon, áprilisban pedig Veszprémben Csongráddal együtt.

2009. február 27.

Aerodance

A Colosseum az életem

Az Ady Endre utcai Wellness Colosseum színes sportlehetőségei közül eheti számunkban az aerodance-re szeretnénk felhívni a figyelmet. Arra a teljes körű aerobik programra és kikapcsolódási formára, melyben a táncé a főszerep.

Az aerodance stílusa egy kicsit eltérő a megszokott tornákétól, hiszen ebben a műfajban igaz megőrződtek a hagyományos aerobic alapvető vonásai, de érvényre jut az önkifejezés, az önfeledt szórakozás, az érzések megjelenítése, s mindez a klasszikus és a legmodernebb táncok ötvözésének segítségével.

2009. február 27.

.a jövőnkért, a gyerekekért!

A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény egyik legnépszerűbb tanszaka a közel háromszáz szentesi gyermeket foglalkoztató néptánc, melynek művészeti vezetője, koreográfusa Bagi Ferenc, fiatal, lelkes és tehetséges néptánc pedagógus.

Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött a már önálló együttesként, öt éve együtt dolgozó kis csoport a "Jövőnkért Néptáncegyüttes". Szentesi és tiszaalpári gyerekek alkotják a huszonhat fős közösséget, akiket a néptánc szeretete és a kialakult nagyszerű légkör tart össze. Kiemelkedő a szülők aktív részvétele, segítsége, mely nélkülözhetetlen a fejlődéshez.

2009. február 27.

Nagyböjt idején

Néhány hét múlva ünnepeljük a Húsvétot, mely a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, s melyet böjt előz meg. A farsangi időszak lezáródásával húshagyó keddel befejeződött a mulatozás ideje, s hamvazószerdával kezdődik a húsvétot megelőző nagyböjt időszaka a keresztény liturgikus évben.

A nagyböjt nem más, mint a húsvétot megelőző negyven nap megnevezése, mely alatt a szokások szerint tartózkodni kell az élvezetektől. Nem szabad zenés és táncos mulatságokat, bálokat rendezni. Nem illik lakomázni, házasságot kötni és lakodalmat tartani, sőt akinek olyan indíttatása van, az tehet kivételes egyéni felajánlást is. Például ebben az időszakban nem iszik alkoholt, önmegtartóztató életet él a kikapcsolódás terén, vagy nem pazarolja felesleges dolgokra a beszédet.

2009. február 27.

Nagy István kiállítása

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör közösen rendezi meg Nagy István fotográfus kiállítását március 8-án, vasárnap 15 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. A kiállítást megnyitja: Kruzslicz Pál, közreműködik Csiszár Éva. A tárlaton válogatás látható a fotós 2004-2009 között készített panoráma fotóiból, melyek bemutatják a "szélesvásznú" világ érdekességeit, témamegörökítési lehetőségeit. A panoráma fotótárlat április 5-ig várja az érdeklődőket.

2009. február 27.

Sakkoztak

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a NB II-es bajnokságban a Karcagi SE csapatával játszott. A forduló eredménye 8-4. (Győztesek: Sakic Roland, Hajdú István, Nagy József, Bóka Zoltán, Mészáros Imre, Toókos Ferenc, Kondor Dániel, Szalaji Renáta). A Spartacus SK a tabella 7. helyén áll 48,5 ponttal.

A következő mérkőzés március 8-án, vasárnap lesz, amikor a kecskeméti Tóth László SE játékosaival ülnek asztalhoz a szentesi sakkozók.

2009. február 27.

Táncoljunk együtt Kristófért!

A Kristóf Meggyógyul Alapítvány és Kristóf családja jótékonysági táncestet rendez március 1-jén, vasárnap 17 órakor a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A táncest teljes bevételét Polgár Kristóf angliai májátültetésével kapcsolatosan felmerülő költségek fedezésére és Kristóf műtét utáni rehabilitációjára fordítják. Az esten fellépnek László Csaba-Mikes Anna, X-treme Hip-Hop Tánciskola, Szilver TSE Standard Formációs csapata, Bagi Ferenc és néptánc csoportja, Pavane Táncegyüttes, Andrea Silvestri - Váradi Martina, No Comment Hip-Hop Tánciskola, NRG Tánciskola Vass Sándor vezetésével, Szilver TSE Standard Show-ja, Stílus AMI ovibalett és moderntánc csoportja. A rendezvény fővédnöke Szirbik Imre, polgármester.

A támogatást előre is köszönik: Polgár Kristóf, Fanni, Erika és Csaba.

2009. február 27.

Galériából-Galériába

Országos vándorkiállítás

A Kisgalériák Országos Egyesületéhez tartozó galériák vándorkiállításának keretében Galériából-Galériába címmel nyílik kiállítás március 5-én, csütörtökön 17 órakor a főtéri galériában. A tárlatot megnyitja Görög Béla festőművész.

A "fehérházban" található galériában bemutatkozik a Ferencvárosi Pincegaléria, a kalocsai Városi Galéria, a szegedi Belvárosi Kamara Galéria, a vecsési és a szentesi Városi Galéria, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ és a százhalombattai Barátság Művelődési Központ. A vándorkiállításon festőművészek, textil- és grafikusművészek, valamint művésztanárok munkái tekinthetők meg.

2009. február 27.

Kazinczy-verseny Nagymágocson

Szorgos munkával kezdődött a második félév az általános iskolás korosztály felső tagozatosai számára. A délelőtti tanulás után az iskolák legjobb szövegolvasói várakoztak a Petőfi utcán az autóbuszra, hogy a vendéglátó iskolába mehessenek. Ebben a tanévben már 31. alkalommal adott otthont a "Szép Magyar Beszéd" versenynek a nagymágocsi általános iskola.

A közel 40 versenyzőnek látszólag könnyű volt a feladata, hiszen "csak" olvasniuk kellett. Ráadásul az egyik szöveget hazai környezetben annyit gyakorolhatták, amennyit akarták, csak a helyszínen kapottal kellett megbirkózni. Aki még nem próbálta figyelő szemek és fülek előtt interpretálni a kézhez kapott ismeretlen szöveget, az nem is tudhatja, hogy milyen problémákat kell hirtelen megoldani. Először is a saját izgalmukat kell legyőzni, utána már a szöveg bemutatására lehet összpontosítani. Érthetően, helyes tagolással, jól hangsúlyozva, kellő idejű szüneteket tartva, de nem eljátszva kell mindkét anyagot bemutatni a versenyzőtársak, a felnőttek és nem utolsó sorban a zsűri tagjainak. Nem könnyű feladat!

2009. február 27.

Kávéházi fotókiállítás

Szabados László: Tengerpart - A kiállítás a Galéria Kávéház nyitva tartási idejében tekinthető meg március 30-ig

Március 2-án, hétfőn 18 órakor a Szentesi Fotókör kiállítás sorozatának a következő alkotója a szegedi dr. Szabados László.

Szabados László közel negyven esztendeje, általános iskolás korában ismerkedett meg a fotózással. A gimnáziumi évei alatt kezdett komolyabban foglalkozni ezzel a művészeti ággal. Egyetemi évei alatt egy fotós-grafikus-szobrász alkotó és baráti kör tagja volt, ez időben kezdett fotóival egyéni és csoportos kiállításokon megjelenni. Előbb a Szegedi Fotóklub Kontakt csoportjának lett a tagja, ahol főként dokumentarista stílussal ismerkedett meg és javarészt fekete-fehér képek kerültek ki kezei közül, jó néhány éve pedig a szintén szegedi Fényműhely társaságban tevékenykedik. Biológusi munkaköre kapcsán évekig élt Uruguayban, Kolumbiában és Németországban, erről az időről számos fekete-fehér papírkép és színes dia tanúskodik. Saját magát igazi amatőr fotósnak tekinti, alkotásait mindig az öröm és az érdeklődés vezérli. Úgy véli, soha nem maga a téma fogja meg, hanem a látvány grafikai és képi része.

2009. február 27.

Együtt, egymásért

Az Év edzője: Szatmári-Nagy Szilvia

Népszerű sportág, kiváló eredmények idehaza és külföldön, rokonszenves fiatalok, s remekül működő össz-hang edző és tanítványok között. Ez a jellemzője a Szilver TSE táncosainak. Az Év sportolója-díjátadáson a legjobb edzőnek választott Szatmári-Nagy Szilvia 1992-ben hozta létre a Szilvert, mely az évek során a legeredményesebb hazai táncegyesületté vált. Táncosainak világbajnoki, illetve Európa-bajnoki 6. helyezései, standard és tíztánc ranglista-vezetők kinevelése és diákolimpiákról elhozott érmek sokasága fémjelzik munkáját. A táncpedagógus már kétszer, 2002-ben és 2003-ban is kiérdemelte az év szentesi edzője címet.

- Azóta felnőttek tanítványai, akik maguk is tanárok lettek. Hogyan kell elképzelni a munkamegosztást az egyesületen belül? - kérdeztük Szilviát.

2009. február 27.

Sakk diákolimpia

Február 14-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg Szentes és környéke diákolimpia sakk bajnokságát. A versenyre benevezett 11 csapat összesen 41 gyerekkel vett részt a küzdelemben.

Eredmények: I-II. kcs., fiúk: 1. Koszta isk. "A" csapata (Mélykúti Ferenc, Király Máté, Török Sándor, Halász Ákos). 2. Petőfi isk. (Turák Ádám, Garaboczi Patrik, Varjú Csaba, Bugyi András). 3. Koszta "B" csapat (Kozák László, Kecskeméti Márk, Czakó Kálmán, Mihály Dénes). I-II. kcs. leány: 1. Klauzál isk. (Fejes Andrea, Fekete Nagy Nikolett), 2. Koszta isk. (Lantos Alexandra, Rácz Noémi, Demeter Ágnes). III-IV. kcs. fiú: 1. Petőfi isk. (Szalaji Renáta, Miskolczi Máté, Mészáros Csanád, Turák Lejla). 2. Klauzál G. Ált. Isk. (Korbel András, Korbel Alex, Balogh Lajos, Nagy Viktor). 3. Koszta isk. (Baranyi Barnabás, Szentpéteri Róbert, Németh Márk, Fodor Gábor). III-IV. kcs. leány: 1. Arany János isk. Fábiánsebestyén (Csókási Dzsenifer, Mitlasóczki Anna, Molnár Anett, Nagy Vivien).

A csapatok felkészítő tanárok, edzők: Koszta; Szűcsné Péli Katalin, Szemerédi András, Klauzál; Kőhalminé For-rai Julianna, Petőfi; Volosin Vlagyimir, Arany János; Mit-lasóczki István.

A márciusban megrendezendő Csongrád megyei diákolimpiára minden korcsoportból az első két helyezett jutott tovább.

Sajnálatos, hogy néhány olyan iskolából nem neveztek be csapatokat, ahol egyébként vannak jó sakkozók.

Kőhalminé Forrai Julianna

2009. február 27.

Olaszországban táncoltak

Az olaszországi Bassanoban rendezték meg a standard táncok versenyét február közepén, ahol Szepesi József és Szepesi Judit a középdöntőig jutottak és a 13. helyet (80 fős mezőnyben) szerezték meg. László Csaba és Mikes Anna ugyanezen a versenyen a döntőig jutottak és a 4. helyen (80 fős mezőnyben) végeztek. Ők a kétnapos verseny másnapján a latin versenyen is indultak, ahol ismételten  a döntőig jutottak és hetedikek lettek a 120 fős mezőnyben. Mindketten a Szilver TSE versenyzői.

2009. február 27.

Tekés győzelmek

Két győzelemmel folytatta a szereplését a Szentesi Vasutas TE a Teke NB II-ben. Először hazai pályán a Szanki OBSE csapatát, majd Szegeden a Szentesi TE együttesét múlta felül az SZVTE.

10. forduló: Szentesi Vasutas TE-Szanki OBSE 6-2, (3155-3117). Pontszerzők: Szabó L. 542, Bali I. 536, Máté Gy. 529, Kormányos I. 502.

11. forduló: Szentesi TE - Szentesi Vasutas TE 1-7, (3076-3177). Pontszerzők: Kovács I. 546, Vígh F. 540, Bali I. 539, Máté Gy. 525, Kormányos I. 510. Szentesi TE pontszerzője: Török G. 559.

A 11. forduló után az NB II. Dél-keleti csoportjában a Szentesi Vasutas TE az 5. helyen áll 14 ponttal, míg a hatodik Szentesi TE-nek 10 pontja van.

H. V.

2009. február 27.

Hungerit Kupa

Harminchét csapat részvételével, négy csoportban, kilenc fordulóban, százhuszonkilenc mérkőzésen, 620 góllal fejeződött be a Hun-gerit Zrt. által támogatott teremlabdarúgó torna Szentesen.

Eredmények "A" csoport: 1. Old Boys 18 pont (31-13-as gólarány), 2. Spitz 18 (16-8), 3. Fociguruk 17 (16-11), 4. Jóbarátok 13 (19-12), 5. Jévék 13 (17-15), 6. Gallér SE 13 (20-20), 7. Sugi Team 9 (18-22), 8. Surprice 4 (13-31), 9. Swis Mag 0 (10-28). Gólkirály: Katona Attila, Dékány Szabolcs (Old Boys) 10-10 góllal; legtechnikásabb játékos: Szűcs Dániel (Spitz); legjobb kapus: Török Tamás (Jévék).

"B" csoport: 1. Csitúszó 22 (28-9), 2. Biochip 16 (15-13), 3. B 28 Stúdió 14 (18-16), 4. Futsal ifi 11 (15-11), 5. Hungerit 10 (12-16), 6. Youth of today 9 (12-17), 7. Füksz 7 (11-19), 8. Belvárosi Favágók 6 (14-20), 9. Fiorelló 5 (12-16). Gólkirály: Polyák András (Csitúszó); legtechnikásabb játékos: Varga Zsolt (Biochip); legjobb kapus: Pengő Ferenc (Csitúszó).

"C" csoport: 1. Rövidzárlat 20 (18-12), 2. Tűzoltóság 19 (26-12), 3. Dream Team 14 (25-19), 4. Bundás Liba 14 (20-14), 5. Unicum 14 (18-17), Narancs 13 (18-24), 7. Lődörgők 12 (18-24), 8. Loki 8 (19-17), 9. Deferenc 8 (19-26), 10. MetalCom 5 (10-24). Gólkirály: Hidas József (Dream Team) 13 gól; legtechnikásabb játékos: Labádi Zoltán (Bundás Liba); legjobb kapus: Molnár Robin (Tűzoltóság).

"D" csoport: 1. Legalja.hu 19 (18-10), Silver Team 17 (15-13), 3. Rendőrség 16 (16-13), 4. Rodeó 13 (21-13), 5. Red Stars 10 (18-17), 6. Old Tigers 10 (14-14), 7. Vipera 9 (16-16), 8. MÁV FC 9 (11-22), 9. Farkasok 0 (7-22). Gólkirály: Bella Sándor (Vipera) 9 góllal; legtechnikásabb játékos: Hegedűs János (Rendőrség); legjobb kapus: Vincze Zoltán (Silver Team).

2009. február 27.

Megyei atlétika

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Csongrád Megyei Atlétikai Szövetség a megye gyermekbajnokságát Kiskundorozsmán. A hangulatos versenyen háromszáz általános iskolás miniatléta mérte össze tudását. Sikeresen szerepeltek a Szentesi Maximus SE atlétái is:

Erdélyi Eszter első helyezést ért el síkfutásban, Papp Anita pedig medicinlabda lökésben kapott aranyérmet.

2009. február 27.

Országos gyermekverseny

Lantos Alexandra és Szalaji Renáta

A Szentesi Spartacus SE két versenyzője, a 8 éves Lantos Alexandra és a 12 esztendős Szalaji Renáta a 4-Évszak országos gyermek- és felnőtt nyílt egyéni rapid sakkversenyen nagyon szép eredményt ért el. A február 21-i kecskeméti sporteseményen korcsoportjukban mindketten első helyen végeztek.

A rendezvényről Lantos István, Alexandra édesapja és egyben edzője tájékoztatta lapunkat. A versenyen külön értékelték a fiúkat és a lányokat, így összetettben Lantos Alexandra a második, Renáta az első helyen végzett.

2009. február 27.

Pótfűtés

A per előtt az ügyvéd biztosítja a gazdát, hogy nyerni fog.
- Nem segítene a dolgon, ha küldenék a bírónak egy-két kacsát? - kérdezi a gazda.
- Eszébe ne jusson! - feleli az ügyvéd. - Ezt a bírót nem lehet megvesztegetni!
A tárgyalás után az ügyvéd gratulál ügyfelének, amiért felmentették:
- No látja, ugye megmondtam, hogy megnyerem magának a pert.
- Valóban - így a gazda -, de azért én csak küldtem két kacsát a másik fickó nevében.

2009. február 27.

Kis kukta

  • Krumplis tarhonya
  • Farsangi fánk egyszerűen
2009. február 27.

Télbúcsúztató karnevál

Február 27-28-án, rendezik meg a 8. Télbúcsúztató Karnevált, mely pénteken délután 3 órakor veszi kezdetét a karneváli időszámítás kihirdetésével a Kossuth utcán. A menet a közlekedési lámpáktól a Luther tér, a Központi ABC, a Jövendő utca, a Nagy Ferenc utca érintésével halad a Kossuth tér felé. A karneváli menetet a szlovén busók és jelmezesek közreműködésével riogató kíséri. Ezt megelőzően busó riogatást tartanak az általános iskolákban. A Kossuth téren kézműves és gasztronómiai udvar várja az érdeklődőket, akik forralt bort is kaphatnak, illetve fogatozhatnak, a gyermekek pedig kipróbálhatják az ugráló várat. 16 órától a Petőfi iskola jelmezes mazsorett műsora, a Damjanich utcai és a Kossuth utcai óvoda farsangi műsora, 17 órától a szlovén busók és jelmezesek fellépése, 17 óra 30 perctől a Ladánybene27 koncertje szerepel a műsorban. (Rossz idő esetén a rendezvényt a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban tartják meg.) 19 órától farsangi álarcos bulit rendeznek a Panorama sörözőben és a Szent Miklós téren, majd 22 órától pedig buli lesz a Felsőpárti Sörözőben.

Szombaton 9-től a picúrok farsangjára (Dr. Papp László Városi Sportcsarnok), 11-től a Pom-pom együttes műsorára, 11 óra 40 perctől szabadtéri fánkkóstolásra kerül sor a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület közreműködésével. 13 órától jelmezversenyt rendeznek a nagyoknak, 16 órától indul az utcai karnevál, majd egy órával később lesz a látványos téltemetés az Ifi Parkban. 18.20-tól a városi sportcsarnokban díjkiosztó gálát rendeznek, 19 órától a Desperado zenekar, majd Fekete Dávid és Lakatos Krisztián koncertje várja az érdeklődőket. A karnevál este 8 után a Raiffeisen Lufiesővel és a 60-as, 70-es évek karneváli bulijával zárul a Buffalo Pizzériában.

2009. február 27.

A Kecskemét örülhetett

A kiesés elkerülése szempontjából volt óriási jelentőségű a hétfő esti Legrand-MetalCom-Szentes- Kecske-mét NB I-es futsal mérkőzés. A mieink már a 4. percben vezetést szereztek Varga Róbert révén, és több találat már nem is született az első játékrészben. Fordulás után könnyedén eldönthette volna a három pont sorsát a Szentes, de a nagyobbnál nagyobb helyzetek - ahogy az első félidőben is - kimaradtak, és ahogy az lenni szokott, egyenlítettek a vendégek. Sőt, néhány perccel később megszerezték a vezetést, és a harmadik találatukat is, így a Hírös Futsal Club labdarúgói elmozdultak az utolsó helyről, a Legrand viszont éppen ezt a pozíciót foglalta el. A záró fordulóban a Szentes a Duna Takarékhoz látogat március 9-én, hétfőn majd következhet a rájátszás a két győztes mérkőzésig a Kecskeméttel a 9., biztos bent maradást jelentő helyért. A párharc vesztese az NB II harmadik helyezettjével osztályozót játszik az első osztályú tagságért.

H. V.

2009. február 27.

Szívügy

A Szívügy klub tagjai március 4-én, szerdán 16 órakor tartják összejövetelüket a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol nőnapi teadélutánra kerül sor.

2009. február 27.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő öszszejövetelét március 3-án, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban, ahová minden bajtársat vár a vezetőség.

2009. február 27.

Felhívás

A szentesi Sportközpont értékesítésre meghirdeti az intézmény tulajdonát képező, EMJ-692 forgalmi rendszámú 1994-es évjáratú Skoda Pick Up típusú kishaszon gépjárművét. A gépjármű előzetes egyeztetést követően tekinthető meg. Egyeztetés a 06/63/311-032-es telefonszámon lehetséges. További információ ugyancsak a megadott telefonszámon kérhető. Az érdeklődők vételi ajánlatukat leadhatják személyesen vagy postai úton, zárt borítékban, a Sportközpont vezetője részére az alábbi címen: 6600 Szentes, Jövendő u.1.

2009. február 27.

Családi események

Született: Kiss Csabának és Benedek Krisztinának Robin és Kevin, Bajnóczi Ferenc Zsoltnak és Tóth Krisztinának Jázmin, Horváth Lászlónak és Udvarhelyi Annának Anna Csenge, Mácsai Zoltánnak és Vas Angéla Anitának Dorina Lili, Szabó Zoltánnak és Kis Anitának Zoltán Nándor nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Molnár István Árpád és Árok Edit Zsuzsanna.

Elhunyt: Farkas Lajos, Hack Miksáné Csák Magdolna, Marcsó Ferenc, Forgó Istvánné Böde Ida, Szarvas Mihályné Kispál Veronika, Molnár Farkas Imréné Molnár Farkas Ilona, Bánfi Ferencné Borbély Mária, Hevesi Lászlóné Fodor Mária, Nagy Istvánné Kormányos Franciska.