2009. február 27.

Katasztrófavédelmi hallgatók Szentesen

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katasztrófavédelmi Tanszék hallgatói csoportja szakmai látogatáson vettek részt Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál február 23-án. A katasztrófavédelmi mérnök mesterképzés, nappali és levelező oktatásban végzős hallgatói, a szükséges ismereteiket bővítették a zászlóaljnál rendszeresített, és használatban lévő berendezések megismerésével.

A látogatóknak Kállai Ernő százados, a Víztisztító század parancsnoka mutatta be az alegység technikáit. A jó minőségű, tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen az emberek számára. A berendezések konténerben, mobil kivitelben, a mai kor legmodernebb víztisztító technológiáját alkalmazzák. Képesek bármilyen felületi vízből, szennyezett körülmények között iható, tiszta ivóvíz előállítására. Kállai százados vázolta a víztisztítás folyamatát a vízkivételtől, a tisztított ivóvíz zacskózásáig. A szakkifejezések egy laikus számára érthetetlen szóáradatot takarnak. Brakk víz, fordított ozmózis, perme-átum - a hallgatók azonban nagy figyelemmel kísérték ezek jelentését, jegyzeteltek, és sokan tartalmas szakmai kérdéseket tettek fel.

Meglepő volt sok embernél a jártasság e témában. Kérdésemre, hogy honnan vannak az ismereteik, megtudtam, a főleg levelező tagozatos csoport tagjainak szakmája, végzettsége kötődik a témához. A katonákon kívül voltak közöttük a civil szférából, katasztrófavédelemmel foglalkozó cégektől, de a legjelentősebb számban különböző tűzoltóságok szakemberei. A mesterjelöltek kifejezték köszönetüket is az új ismeretekért, hiszen mint elmondták, a diploma megszerzéséhez ez is sok újat adott, melyre szükségük lehet.

A telephelyről kifelé sétálva, a kalandozó tekintetek felfedezték a lánctalpas úszógépkocsikat, a PTSZ-eket. Megszólalt belőlük a munkájuk során megszerzett szakmai tapasztalat - ezek a jó, öreg technikák katasztrófahelyzetben, nélkülözhetetlenek.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.