2009. február 27.

A bizalom szalagjai

A tanév szalagavató báljainak sorát hagyományosan a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola zárja. A sportcsarnokban február 20-án köszöntötték a három végzős osztályt, s tűzték fel ruhájukra a felnőtté érés egyik mérföldkövének számító, de a következő hónapok sok munkáját is előrevetítő szalagot.

Ezen az estén minden megkötött nyakkendőnek, megtanult szövegnek, begyakorolt tánclépésnek jelentősége van. Arról szólnak, érdemes küzdeni, nagyot gondolni és azt megvalósítani, hangzott Kovács Attila tagintézmény-vezetőtől az ünnepségen.

Mindhárom végzős osztályról jellemzést is adott, eszerint a 12. A-sok észjárásukkal, mozgékonyságukkal tűntek ki, amit bizonyítanak a megyei és iskolai kosárlabda-bajnokságok, tanulmányi versenyek, nyelvvizsgák. A bések esetében a történetek a mélyen alvó, mindig elkéső alacsony vérnyomásúakról, a precíz diákról, az érzékeny lelkű zenészről, a gimi előtt táborozó, hódító lovagokról szólnak. A cések három és fél évig vezették a hiányzási statisztikát, majd a tanárok falusi környezetben eltöltött "wellness-hétvégével" igyekeztek javítani immunrendszerükön. "Éljetek a bizalommal, de vissza ne éljetek azzal!" - szólt az intelem a diákoknak a szalagtűzés pillanatai előtt.

Természetesen nem hiányozhatott a programból a keringő, amit 18 pár lejtett Szemerédi Endre és Ujréti Gabriella koreográfiájára. A Pol-lákos fiúk tanárokat, barátnőket kértek fel az Én táncolnék veled című dalra, tánciskola hangulatát varázsolva a sportcsarnokba.

Egy fülbemászó Republic-dalra zenés emlékkönyvet állítanak össze már évek óta. A kedves hagyomány most is sikert aratott: az elsötétített teremben a kivetítőn a legjobb iskolai pillanatokat és legnépszerűbb diákokat hangos tetszésnyilvánítás fogadta. A bések és cések táncoltak, míg az A-sok osztálytánc helyett kabarészámot választottak, a "szép" emlékű Leggyengébb láncszem című műsort parodizálták.

Az ötletet az internetről vették, árulta el a 12. A-ba járó Keller Tamás, Csendes Gergő, Zsíros Attila és Tóth István. A fiúk az informatika miatt jelentkeztek a Pollákba, s ilyen irányban is szándékoznak továbbtanulni, klipet is maguk forgattak a bálra. Két lány van az osztályban, de a fiúk bevallása szerint azért őket jobban érdekli ez a szakirány. Attila és István Kunszentmártonból jöttek, ők ismerőseiktől hallották az iskola jó hírét, hogy jó a hangulat, s magas óraszámban tanítják a szakmai tárgyakat. Az érettségire most kezdődik a felkészülés, a diákok inkább a humán tárgyaktól tartanak.

D. J.