2009. február 27.

Lépések a fejlesztésekért

Ha most elszalasztjuk, elviszi más előlünk a lehetőséget

Az önkormányzat mellett működő városrendezési-, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság feladata - már a nevükből adódóan is - sokrétű. A grémium elnöke, Baranyi Imre elsők között említi a képviselő-testület februári ülésén megalkotott helyi építési szabályzatot. Mint mondja, a helyi rendezési terv másfél éven keresztül zajló folyamat eredménye, és a város minden területére kiterjed. Gyakorlatilag mindent szabályoz: hol, mit lehet építeni, hogyan, és milyen jellegű épületeket? A rendelet meghatározza az ipari parkban lévő építő szabályokat is.

A környezetvédelem területét érintve az elnök kitér a szeméttelep engedélyezése, ami az idén lejár. Meg kell teremteni a hulladék elhelyezését. Fogadóállomás kell, ahova behordják, válogatják a szemetet, kiszedik belőle az újrahasznosítható hulladékokat - sorolja. Erre pályázni szeretne a város. Mint megtudtuk, a Dél-alföldi Regionális Hulladéklerakó Társulás, amelyhez több önkormányzat csatlakozott, felkarolná az ügyet. Ebben a két legnagyobb város Orosháza és Szentes.

- A költségvetés tárgyalásakor talán a legnagyobb vitát a város fejlesztésének kérdése váltotta ki - mondja az elnök. - Vallom, ez olyan dolog, amihez mindig óvatosan, megfontoltan kell hozzányúlni. Ezzel mindannyian egyet is értünk a testületben. A gondom az, hogy bizonyos uniós források most állnak rendelkezésre. A város elindított egy közel 5 milliárdos kötvénykibocsátási lehetőséget, most hívnánk le a másodikat. Úgy tűnik, hogy ennél van egy jobb megoldás is, mégpedig az, hogy az állam megnyitott egy garantált forintalapú, 6 százalék körüli kamatozású hitellehetőséget az önkormányzatok számára. Ami ma önmagában csodálatos dolog, hiszen megteremti az önerejét a pályázatoknak, az pedig serkentené a gazdaságot, valamint munkahelyeket teremt. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben, világgazdasági válságban legfontosabb dolog, hogy az embereknek munkát adjunk.

A fejlesztéseket több csoportra lehet osztani. Vannak folyamatban lévők, pályázati forrásból megvalósuló beruházások, folyamatban lévő egyéb beruházások, és vannak olyanok, melyeket a képviselő-testület saját döntései alapján, saját forrásból valósít meg. Baranyi Imre példákat sorol: a folyamatban lévő beruházások között említi egyebek mellett a Vecseri-foki parkolót, utcafelújításokat (Esze Tamás, Honvéd utca, stb.), a tűzoltóság technikai felszerelésének fejlesztését, a belterületi belvízrendszer felújítását (Váradi Lipót u. és környéke), továbbá a Kossuth utca forgalomcsillapítását, a Klauzál utcai körforgalmi csomópont kialakítását, a Kossuth utca felújítását, a kerékpárút kialakítását, a Nagyhegyszéli út szélesítését, bölcsőde- és iskola-felújításokat.

- Vannak olyan beruházások, amelyek 2009-ben, és vannak olyanok, amelyek hosszabb távon fejeződhetnek be. Ezek önerejét kötvénykibocsátással vagy a már említett garantált kamatú hitelfelvétellel oldanánk meg. Nem arról van szó, hogy holnap fizetjük ki az 1,7 milliárd forintot. Arról, hogy mi ezt az összeget lekötjük, utána megpályáztatjuk a bankokat, hogy ki adja nekünk a legjobb föltételekkel a hitelt. A fejlesztések ütemét egyesével döntjük el. Aminek látszik a fedezete költségvetési oldalról, azokat elindítjuk, sorba szedjük, megjelölve a pályázati forrásokat. Nem öncélú fejlesztéseket akarunk csinálni, hanem a város számára nagyon fontos dolgokat, mint például az ipari park. Ott kialakítunk területeteket a vállalkozások számára, azzal a jövőnket alapozzuk meg. Ha idejön egy vállalkozás, embereket foglalkoztat, az fizetőképes keresletként megjelenik a város üzleteiben, az a cég iparűzési és építményadót fog fizetni, amely újabb források megteremtésére ad lehetőséget. Ha most elszalasztjuk a lehetőséget, elviszi más előlünk - mondja Baranyi Imre, majd még hozzáteszi.

- Ez a város előre gondolkodott. Az országban sokan megirigyelnék azt, hogy a működési költségvetés hiányát egy százalékon belül tudja tartani, és működőképesek az intézmények. Sokan mondják, amikor baj van, akkor kell fejlesztésekre fordítani, mert annak utána beérik a gyümölcse. Bízom abban, hogy egyszer el fog indulni a gazdaság, a világ nem hagyhatja, hogy ebből egy olyan hatalmas csőd legyen, mint a 30-as években volt.

Lovas József