2009. február 27.

Kis kukta

Krumplis tarhonya

Hozzávalók: krumpli, tarhonya, paprika, só, füstölt szalonna.

Elkészítése: Készítsünk füstölt szalonna alátéttel egy szabvány krumplipaprikást. Hosszú lére engedjük fel. Amikor a krumpli félig megfőtt, akkor rakjunk bele egy marék tarhonyát. Főzés közben tehetünk bele füstölt kolbászkarikákat is. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Uborkasalátával tálaljuk.

Farsangi fánk egyszerűen

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. 3 dl tej, 1 ek. rum, fél citrom reszelt héja.

Elkészítése: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot ismét összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még negyedórát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!