2009. február 27.

Munkahelymegőrzésért

Szentes volt az egyik állomás

A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége összefogást hirdetett a vidéki településeken való munkahelyek megőrzése érdekében a kedvezőtlen nemzetgazdasági körülmények és a gazdasági válság hatásai ellenére, Munkahelymegőrzés vidéken 2009. címmel. Az ehhez kapcsolódó konferencia-sorozat keretében a vállalkozókkal megismertetik a válság enyhítését célzó új kormányzati támogatásokat és intézkedéseket. A sorozat egyik állomása Szentes volt.

A megyeházán megrendezett konferencián a jelenlévők információkat kaphattak az új lehetőségekről. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium képviseletében Pogácsás Péter beszélt arról, hogy a válság hatásait hogyan próbálja a kormányzat egy komplex intézkedési csomag segítségével enyhíteni. A csomagnak része hogy a beszűkölő banki és támogatási finanszírozásokat és az összeomló piacokat hogyan tudja az állam mégis életre kelteni, illetve új piacokat szerezni különösen az exportvállalkozások számára. Emellett a munkahelyteremtés segítése is cél, melyre új típusú munkahelymegtartó és munkahely-létszámnövelő pályázatokat és ösztönző csomagokat hoztak létre. A kormányzat által elindított új hitelkonstrukciókat, garancia- és tőkeprogramokat ismertette Pogácsás Péter, amelyek közül több a válság hatására alakult ki. Felhívta a figyelmet a mikrohitel programokra, melyek beruházás és forgóeszköz célra is igénybe vehetők mikro-, azaz 10 fő alatti vállalkozások számára, sajnos egyelőre az agrárium kivételével. Szólt az európai uniós forrásokból táplálkozó mikrohitel prog-ramokról is, mely bankokon keresztül hozzáférhető, illetve szó volt a regionális szinten létező információs központokról, ahol az információk összeszedetten elérhetők.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzatnak is az egyik legfontosabb célja, hogy az információ minél gyorsabb és minél teljesebben jusson el a vállalkozókhoz, akik egy részének nyilvánvalóan szüksége van erre, míg másik részük tisztában van a lehetőségekkel. A célkitűzés megvalósításának egyik útja az elektronikus sztráda, ezen kívül pedig a road show-k is lehetőséget teremtenek a feladat betöltésére. - Bízom benne, hogy így senki sem kerül olyan helyzetbe, hogy információk hiányában nem tudja megtenni a számára szüksége lépéseket - mondta a polgármester, aki az információk birtoklásából adódó gazdaságélénkítő hatásokról is beszélt, kijelentve, hogy az információ ezáltal válik pénzzé és munkahelyé.

- A munkában a második lépcső a kis- és középvállalatok számára a pályázatok megírása és megszerkesztése. Lassanként azonban a pályázatok már nem olyan klasszikus bírálatok, amelyekről a zsűri dönt és kiértesíti a pályázót, hanem ha formailag megfelel az anyag és tartalmilag teljesítik a feltételeket, akkor automatikusan szerződést kötnek a pályázóval és folyósítják a pénzeket - fejtette ki a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy már az Európai Unió is enged azokból az általa megszabott merev határokból, amelyeket éveken keresztül helyes eljárásnak tartott. Az önkormányzat ebben az egyablakos ügyintézéssel, valamint a kabinetirodán belül működő gazdaságfejlesztő csoporttal nyújt segítséget, például pályázatírókat ajánl, illetve ahol lehetséges lobbival is segít. - Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy egy nagyvállalati projektért miért áll ki a város. Azon túl, hogy a nagyvállalatok jó adófizetői a városnak, a Hungerit Zrt. például ezerhatszáz embernek ad munkát kerítésen belül, s így ezerhatszáz család léte függ a cég stabilitásától. Megtapasztaltuk a Négy Mancs ügy kapcsán, hogy milyen sebezhető egy ilyen nagyvállalat, és ebben a helyzetben nemcsak erről az ezerhatszáz családról, hanem mindazokról szó volt, akik kis- és középvállalkozóként, beszállítóként kötődnek a céghez. Tehát egy egész láncolat kapcsolódik egy nagy cég sorsához, s igaz ez nemcsak a Hungerit Zrt., hanem az Árpád-Agrár Zrt., a DélKer-TÉSZ, a Legrand Magyarország Zrt. és a MetalCom Zrt. esetében is. A város pedig nyíltan fölvállalja, hogy ezeknek a cégeknek a gazdasági stabilitását minden eszközével segíti, hiszen ettől több ezer család létbiztonsága is függ - jelentette ki Szirbik Imre, aki szerint a leghatékonyabb szociálpolitika a munkahelyteremtés, hiszen az a szabad és nyugodt ember, akinek akár munkabérből, akár stabil vállalkozásból munkahelye van és nem szorul segélyre.

Cseh-Lakosf