2009. február 27.

Kínai delegáció

Szentesre látogatott a kínai Hubei tartomány küldöttsége, hogy együttműködésüket fejezzék ki városunkkal. A találkozóra február 18-án került sor a polgármesteri hivatalban. Szirbik Imre polgármester a város bemutatásával kezdte a beszélgetést és elmondta, hogy a település - kínai mértékkel nézve - nagyon kicsinek számít, Magyarországon viszont közepes városnak felel meg. A gazdaság két fő pillérét az elektronikai és az élelmiszeripar adja, mely a lakosság 10 százalékának nyújt munkalehetőséget, majd bemutatta az említett gazdasági ágazatokat.

Szó esett még a város kulturális és sportéletéről, az oktatásról, az egészségügyről, valamint a kiterjedt testvérvárosi kapcsolatokról. Szirbik Imre kifejtette, hogy minden évben számos kínai delegáció látogat városunkba, és a parlamenti kínai tagozat tagjaként reméli sikeres, és mindkét fél fejlődését elősegítő lesz az együttműködés.

Chen Chunlin, Hubei tartomány alelnöke arról beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja Szentessel és a megyével a kapcsolatot. A termálvíz ipari és gyógyászati célokra történő felhasználása iránt érdeklődtek, de az oktatás és a beruházások területén is látnak lehetőséget a jövőbeli közös munkára. Néhány mondatban bemutatták Hubei tartományt, illetve Xianning városát, ahonnan a helyi polgármester, She Jiaju is a küldöttség tagjai közt érkezett városunkba. Xianning egy 2,8 millió lakosú, fejlett infrastruktúrával rendelkező város, fontos közlekedési csomópont. A terület nagyobb része hegy, kisebb része alföld, valamint meghatározó részben természetes víz, ami az idegenforgalom szempontjából igen kedvező. Xianning gazdag természeti kincsekben és termálvízben, ami maga után vonja a termál- és gyógyturizmus fejlődését. Gyógyvizük leginkább a bőrbetegségekben szenvedőkre van hatással, egy klinika is működik a fürdő közelében. A város gazdasági életére főleg az elektronikai, a textil- és az élelmiszeripar jelenléte gyakorol hatást, illetve a megújuló energiák hasznosítására kívánnak a jövőben nagy hangsúlyt fektetni.

A találkozót az együttműködési nyilatkozatok ünnepélyes aláírásával pecsételték meg.