2009. február 27.

Körzethatárok és iskolai létszám

Közel 100 millió forintot takarított meg az önkormányzat a korábbi iskolai átszervezések kapcsán. Szirbik Imre polgármester ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, most érnek be azok a döntések, amelyek időnként vitát váltottak ki. A polgármester kijelentette: a város oktatási intézményei kiegyensúlyozottak, gyakorlatilag feltöltött módon működik, ez azt mutatja, hogy az átszervezésnek volt realitása.

A város óvodáinak előrejelzése szerint szeptemberben az iskolába menő gyerekek száma várhatóan 230 fő. A jelenlegi adatok alapján 38 gyermek esetében iskolaérettségi, 22 gyermek esetében szakértői bizottsági vizsgálat dönti el, hogy elérték-e az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget. Ami az oktatási ügyet illeti, a legnagyobb vita mindig a beiskolázás, a beíratások kérdése körül forrósodik.

Gondjaink ezzel kapcsolatban a gyerekek elhelyezkedése, valamint a szülők egy-egy iskoláról való ítélkezése körül vannak - jelentette ki a polgármester. - Némely szülői gondolkodás eltér attól, hogy hol vannak az iskolák. Szeretnénk biztosítani azt, hogy minden iskolában legalább egy osztály elindulhasson. Ne legyenek kiürülő iskolák.

Szirbik Imre polgármesterrel folytatjuk a beszélgetést: - Egyértelművé teszi az előterjesztés azt, hogy a felvételnél milyen prioritásokat kell betartani. Először a körzetben élő gyerekeket kell felvenni. Tapasztaljuk azt, hogy adott helyzetben a nagymamához, szomszédhoz, ismerőshöz, átíratják a gyerekeket. Ott, ahol a szülő lakcíme nem azonos a gyerekével, el kell gondolkozni azon, hogy a szülő milyen módon neveli gyermekét! Ha a szülő helyett a nagymama neveli a gyermeket a város másik részén, akkor meg kell kérdezni, tessék mondani, a családi pótlékot ki veszi fel, mert az annak jár, aki a gyermeket életszerűen neveli. Ezeket az anomáliákat szeretnénk kiküszöbölni, ezért van az, hogy beiskolázási körzethatárai vannak az intézményeknek.

A közoktatási törvény értelmében az általános iskola 1-4. évfolyamán az osztályok átlaglétszáma 21, a maximális létszám 26 fő lehet. Az elsős osztályok indításánál az előterjesztés is ezeket a paramétereket kívánja betartatni. A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája esetében az első osztályos tanulók beíratása idén is a székhely intézményben történik.

A 230-as létszám várhatóan a 6 általános iskola vonatkozásában 8-9 elsős osztály indítását teszi lehetővé. Ha ebből a két egyházi iskolát kiemeljük a maguk 2-2 elsősosztályával, akkor 5-6 elsős osztály marad a négy önkormányzati iskolára. Lehet számolni, ha a közös akarat úgy kívánja, hogy minden önkormányzati általános iskolában induljon el elsős osztály, akkor marad 1-2 olyan osztály, ami a szülők óhaja szerint másutt el tud indulni.

A gyereklétszám úgy néz ki, hogy stabilizálódik. Ez az önkormányzati iskolákra számított 5-6 elsős osztály hosszú évekre igaz lehet, így előreláthatóan nem áll fenn annak a veszélye, hogy össze kelljen vonni, vagy esetleg be kelljen zárni iskolát, tudtuk meg a polgármestertől.

A vitában elhangzott a művelődési bizottság javaslata is, miszerint a Deák Ferenc Általános Iskolában és a Damjanich János Tagiskola esetében nemcsak a székhely-, hanem a tagintézményben is legyen lehetőség az elsős tanulók beíratására azzal, hogy a szülőket tájékoztassák arról, hogy amennyiben a tagintézményben nincs meg a közoktatási törvényben meghatározott átlaglétszám, úgy a székhely intézménybe történik a gyerekek átirányítása.

L. J.