2009. február 27.

Szociális kölcsön

Kamatmentes hitel nehéz helyzetekben

Szociális hitel programot indít az önkormányzat, melyben maximum 100 ezer forintos összegig kamatmentes kölcsönt ad az olyan lakosok számára, akik hirtelen problémás anyagi helyzetbe kerültek. A költségvetésben erre külön pénzösszeget különített el az önkormányzat.

Mint ahogyan azt a sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: azoknak a segítését próbálják ezzel megoldani, akik a szociális rendszerben nem tudnak részt venni, akár a családjuk nagysága, akár jövedelmi viszonyaik miatt. Ezek a lakosok a szociális rendszerhez mérten gazdagnak számítanak, ugyanakkor olyan élethelyzetbe kerülhetnek, melyben egy nem állandó és vissza nem térítendő segítség megoldás lehet. A szociális kölcsön egy gyors, közvetlen beavatkozás azok számára, akik munkahely elvesztése, családi gond, jövedelem kiesés miatt olyan élethelyzetbe kerülhetnek, amelyet egy éven belüli hitelezéssel orvosolni lehet.

A szociális kölcsönnel egy olyan formát kerestek a szociális ellátó rendszerben, ami eddig még hiányzott - hangsúlyozta Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője, aki részletesen ismertette a kölcsönben rejlő lehetőségeket. Elmondta, hogy a szociális kölcsönt a szociális törvény nem nevesíti semmilyen formában, tehát nincs ilyen ellátási forma, viszont lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy saját rendeleteikben olyan segélytípusokat határozzanak meg és ehhez természetesen a saját forrást is hozzátegyék, amivel tudnak segíteni adott szituációban.

- Azért gondoltunk a kölcsönre, mert sokszor találkozunk olyan lakosokkal, akiknek sem lakásfenntartási, sem adósságkezelési támogatással nem tudunk segítséget nyújtani. Ezen kívül például hoszszantartó betegség, vagy haláleset kapcsán is sokan fordulnak hozzánk segítségért. Sokan pedig elmondták, hogy kérnének kölcsönt és visszafizetnék az önkormányzatnak. Természetesen a visszafizetés biztosítékára is gondoltunk kezességvállalással, hiszen a visszafizetett pénzt szeretnénk később is felhasználni, olyanokon segítenénk belőle, akiknek szintén szükségük van erre - hangsúlyozta az osztályvezető.

Az évente felvehető maximum 100 ezer forintos kölcsönt 12 hónap alatt kell visszatéríteni, de figyelemmel lesznek arra, hogy ha az egy év alatt az igénylő életében valamilyen pénzügyi probléma keletkezik, és nem tudná fizetni a kölcsönt, akkor a szociális és egészségügyi bizottság hozzájárulásával a futamidő meghosszabbítható, átrendezhető. Sőt egyetlenegy esetben, ha időközben a családból valaki munkanélkülivé válik és emiatt nem tudnának fizetni, akkor a család szociális helyzetére tekintettel el is engedhető ez a visszatérítendő támogatás. A kölcsönt a szociálpolitikai osztályon lehet majd igényelni és mivel elsődlegesen arra találták ki, hogy a lakással kapcsolatos kiadások elmaradásában legyen segítség, ezért közüzemi számlákkal kell igazolni a rászorultságot, illetve ha hitelelmaradásról van szó, akkor az esetben a pénzintézet igazolása lesz szükséges. Ezeket azonban nemcsak az adósnak kell bemutatni, a kezestől is kérnek jövedelemigazolást annak érdekében, hogy biztosítottnak lássák a visszafizetés lehetőségét.

A gyorssegélynek számító szociális kölcsönt körülbelül kéthetes átfutási idővel veheti igénybe a lakos, mely alatt kölcsönszerződést kötnek, amelyet az önkormányzat részéről a polgármester ír alá. A folyamatot azonban gyorsíthatja az igényléshez szükséges dokumentumok mielőbbi csatolása, illetve az, ha a kérelmező adott szolgáltatóhoz vagy pénzintézethez kéri az összeg átutalását.

Cseh-Lakos