2009. február 27.

Aerodance

A Colosseum az életem

Az Ady Endre utcai Wellness Colosseum színes sportlehetőségei közül eheti számunkban az aerodance-re szeretnénk felhívni a figyelmet. Arra a teljes körű aerobik programra és kikapcsolódási formára, melyben a táncé a főszerep.

Az aerodance stílusa egy kicsit eltérő a megszokott tornákétól, hiszen ebben a műfajban igaz megőrződtek a hagyományos aerobic alapvető vonásai, de érvényre jut az önkifejezés, az önfeledt szórakozás, az érzések megjelenítése, s mindez a klasszikus és a legmodernebb táncok ötvözésének segítségével.

Itt nemcsak a legmodernebb dance - például a funky, a hip-hop, az RNB -, hanem a klasszikus táncok - szamba, rumba, cha-cha, mambo - lépései vannak együtt jelen, fűszerezve rengeteg kreativitással, hanem komplex, speciális mozgásmetodika is. Az aerodance alkalmakon kifejezésre jut az oktató és a résztvevők egyénisége is, a csoport tagjai saját stílusukat megtartva fejlődhetnek alkalomról alkalomra tovább, úgy hogy az elsajátított mozgást kikapcsolódáskor, például bulikon is felhasználhatják. Közben pedig fejlődik a fiatalok mozgáskoordinációja, állóképessége, non-verbális kommunikációs készsége, ritmusérzéke, testkontrolja, és a koreográfia elsajátítása kapcsán a memóriája is. Csoporttagként az egymáshoz való alkalmazkodás is előtérbe kerül, a fiatalok kortársi közegben szabadon érezhetik magukat, a zene és a tánc segítségével kifejezhetik érzéseiket és természetesen sportolhatnak is.

A teljes testet megmozgató aerodance a korcsoporti sajátosságok figyelembevételével nem erőlteti meg túlzott módon, hanem csak megfelelő mértékben átmozgatja a gyermekek és a serdülők izomzatát, noha ez a speciális edzésforma nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebb korosztálynak is ajánlott és nem igényel semmilyen irányú előképzettséget. A Wellness Colosseumban 8 éves a legfiatalabb aerodance-s csapattag - tudtuk meg az edzéseket vezető Vas Judittól és Ambrus Tündétől (képünkön), akik mintegy két éve kezdték el tanítani a műfajt a sportcentrumban, akkor még Gáspárné Edinával. Mint elmondták sokszor ők maguk találják ki a koreográfiát, de neves oktatók kurzusain fejlesztik tovább tudásukat. Folyamatosan vesznek órákat Budapesten és Szegeden, többek között Szentgyörgyi Rómeótól, Varró Gyulától és Farkas Zoltántól. Mikor elkezdték az aerodance-t, akkor támaszkodhattak az évek alatt elsajátított tánc és torna alapokra. A kurzusokon pedig óránként általában nyolcszor nyolc ütemből álló koreográfiákat tanulnak meg, melyet tanítványaikkal is megosztanak, s általában továbbfejlesztenek saját és a csapattagok egyéniségének bevonásával.

Az aerodance csapatnak már fellépéseik is voltak Szentesen. Volt, hogy bemutatóra kérték fel őket az "Év Sportolója-díj" átadásakor. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban több száz ember előtt szerepeltek, de a közeljövőben, május 1-én is lehetőségük nyílik a megmutatkozásra helyben. Ennek ellenére azonban bárki bármikor csatlakozhat hozzájuk, ha kedvet érez a kötetlen, fiatalos sport gyakorlására. Az aerodance heti kétszer egy órában áll mindenki rendelkezésére a Wellness Colosseumban, kedden és csütörtökön 5 és 6 óra között. A tornára várják mindazokat, akik szeretik a kihívást, a modern táncot, az önfeledt kikapcsolódást, és még néhány tánclépését is szívesen elsajátítanának amellett, hogy tesznek egészségükért és mozognak.

Cseh-Lakos