2009. február 27.

Együtt, egymásért

Az Év edzője: Szatmári-Nagy Szilvia

Népszerű sportág, kiváló eredmények idehaza és külföldön, rokonszenves fiatalok, s remekül működő össz-hang edző és tanítványok között. Ez a jellemzője a Szilver TSE táncosainak. Az Év sportolója-díjátadáson a legjobb edzőnek választott Szatmári-Nagy Szilvia 1992-ben hozta létre a Szilvert, mely az évek során a legeredményesebb hazai táncegyesületté vált. Táncosainak világbajnoki, illetve Európa-bajnoki 6. helyezései, standard és tíztánc ranglista-vezetők kinevelése és diákolimpiákról elhozott érmek sokasága fémjelzik munkáját. A táncpedagógus már kétszer, 2002-ben és 2003-ban is kiérdemelte az év szentesi edzője címet.

- Azóta felnőttek tanítványai, akik maguk is tanárok lettek. Hogyan kell elképzelni a munkamegosztást az egyesületen belül? - kérdeztük Szilviát.

- Az irányító szerep még mindig az enyém - mondja. - Azonban egyre többet hagyatkozom az ő munkájukra, s büszke vagyok arra, hogy ilyen tanárokat sikerült kinevelni, akik már felülmúlnak engem. Jelenleg 14 tanárom van, akik táncművészeti főiskolán végzett táncpedagógusok, illetve további 5-6 táncosom jár még oda. Országos klubokban hallom panaszként - ezt most csak a táncra értem, más sportágban biztos másként működik, - hogy sok táncpedagógus fél kinevelni olyan tanítványokat, akikből esetleg a saját kon-kurenciája lehet. Ez igaz is, de úgy gondolom, ha ezt megpróbáljuk együtt csinálni, akkor egy ilyen nagy csapat jöhet létre, ahol egymásért tudunk dolgozni.

- Az ország legeredményesebb táncegyesületét bizonyára nagy kihívás lehet irányítani.

- Beleedződtem. 2002 óta folyamatosan mi vagyunk a legjobbak, nem jelent nagy nehézséget, inkább szeretetből csinálom.

- Meddig maradhat ez így, vagyis: van-e megfelelő utánpótlás?

- Igyekszünk, de az utóbbi időben azt vettem észre, hogy bár a létszám nem csökken, ugyanaz már évek óta, mégsem tudok utánpótlást nevelni, mert nem férünk el. Sem az én, sem a terem időbeosztása nem teszi lehetővé, hogy még többet vegyünk el azoktól, akik rendszeresen edzenek. Most a gyerek I-es kategóriában, a legkisebbeknél nem nagyon vannak, s a gyerek II. is ki fog nőni, továbbmennek jövőre a juniorba. Ennek a korosztálynak kellene valamilyen lehetőséget találni, bízom benne, hogy majd megoldódik.

D. J.