2009. február 27.

Kazinczy-verseny Nagymágocson

Szorgos munkával kezdődött a második félév az általános iskolás korosztály felső tagozatosai számára. A délelőtti tanulás után az iskolák legjobb szövegolvasói várakoztak a Petőfi utcán az autóbuszra, hogy a vendéglátó iskolába mehessenek. Ebben a tanévben már 31. alkalommal adott otthont a "Szép Magyar Beszéd" versenynek a nagymágocsi általános iskola.

A közel 40 versenyzőnek látszólag könnyű volt a feladata, hiszen "csak" olvasniuk kellett. Ráadásul az egyik szöveget hazai környezetben annyit gyakorolhatták, amennyit akarták, csak a helyszínen kapottal kellett megbirkózni. Aki még nem próbálta figyelő szemek és fülek előtt interpretálni a kézhez kapott ismeretlen szöveget, az nem is tudhatja, hogy milyen problémákat kell hirtelen megoldani. Először is a saját izgalmukat kell legyőzni, utána már a szöveg bemutatására lehet összpontosítani. Érthetően, helyes tagolással, jól hangsúlyozva, kellő idejű szüneteket tartva, de nem eljátszva kell mindkét anyagot bemutatni a versenyzőtársak, a felnőttek és nem utolsó sorban a zsűri tagjainak. Nem könnyű feladat!

Eredmények, 5-6. osztály: 1. László Balázs (Petőfi isk., felk. nev. Szemerédi Beáta), 2. Szalay Róbert (Kiss Bálint, fk.: Vanó Éva), 3. Sipos Elmira (Koszta, fk.: Takács Lászlóné).

7-8. osztály: 1. Lakos Boglárka (Petőfi, fk.: Fári Andrea), 2. Menyhárt Ildikó (Szent Erzsébet, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária), 3. Táborosi Mónika (Szegvár, Forray, fk.: Pappné Mészáros Réka).

Az országos verseny április elején lesz Kisújszálláson, ahol Lakos Boglárka képviseli térségünket, ott veheti át a megérdemelt Kazinczy-érmet.

Gratulálunk minden tanulónak, köszönjük a felkészítő nevelők munkáját!

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó