XL. évfolyam 33. szám

2008. augusztus 22.

Ízek világában utaztunk

Elfogyott két és félezer sütemény

Ezt jól kisütötték! Öt faházban várták kóstolnivalóval a Kossuth térre kilátogatókat augusztus 20-án délelőtt 11-től kora estig. Gasztronómiai utazás az ízek világában címmel hirdették az össznépi kóstolást a művelődési központ munkatársai az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként (a minisztériumi pályázat mintegy másfélmillió forinttal járult hozzá az esemény lebonyolításához). A rendezvényen a környező települések tradicionális ízeit, s az egészséges ételeket szeretnék bemutatni, árulta el a szervező, Deák Bernadett.

2008. augusztus 22.

Kitüntetések

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adta át Csikai Miklós kertészmérnöknek, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójának, a Magyar Agrárkamara elnökének, az agrárium területén végzett több évtizedes sokoldalú munkássága, valamint mezőgazdasági közéleti tevékenysége elismeréseként.

Dr. Hiller István, oktatási és kulturális miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Keserű Imrének a Horváth Mihály Gimnázium óraadó tanárának.

Ugyancsak a minisztertől vehette át a Népművészet Mestere-díj kormánykitüntetést Bese László szentesi fazekas mester.

2008. augusztus 22.

Közszolgák elismerése

Nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünk eseménysorozata már 19-én elkezdődött a városházán. Szir-bik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a közszolgálati munkában kimagasló teljesítményt nyújtó dolgozókat köszöntötte. Ünnepi beszédében kitért arra, hogy augusztus 20. három dologról szól. Szent Istvánról, államalapító királyunkról, aki több mint ezer esztendővel ezelőtt a kalandozó magyarokat letelepítette Közép-Európában. Megalkotta az államot, törvényeit lerakta, szokásait megteremtette.

2008. augusztus 22.

Közös bölcsesség szülessen

Augusztus 20-án, az államalapítás, az új kenyér és az alkotmány ünnepének estéjén hagyományosan az ifjúsági ház színpadán Szirbik Imre polgármester mondott köszöntő beszédet.

Megemlékezett az államalapító Szent Istvánról, az ország alaptörvényéről és a kenyérről. Ez a nép, István alkotása csak azért maradhatott fenn, mert a történelem kritikus pillanataiban felül tudott emelkedni belső viszályain, külső ellenségein, mondta a polgármester. Szerinte mi, magyarok sokszor feszültséget okozunk önmagunknak. Sokan felteszik manapság a kérdést: ki a magyar, s mi az, ami összeköt bennünket? Sokfélék vagyunk, s a sokféleség nem arra való, hogy szétszakítson bennünket, hanem, hogy ebből közös bölcsesség szülessen, hangoztatta Szirbik Imre.

2008. augusztus 22.

Helyi aktualitásokról is szó esett

Az egészségügyi miniszter fórumon tájékozódott

Az egészségügyi tárca által nemrég elkészített Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig elnevezésű programot ismertette dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten Szentesen megtartott fórumon. Az érdeklődők között több orvos is megjelent a rendezvényen, és az aktualitásokról kérdezték a szaktárca első emberét, aki arra kérte a megjelenteket, hogy hozzászólásaikban fogalmazzák meg véleményüket.

2008. augusztus 22.

Felújítják a játszótereket

Tizenhét helyen végzik el az uniós szabványoknak megfelelő munkálatokat

Rövidesen megkezdődik a város és az önkormányzati fenntartású óvodák játszótereinek rendbetétele, felújítása. A rekonstrukció részeként a város 11 óvodájában és 6 közterületi játszóterén hajtanak végre elemcseréket, illetve építenek ki ütéscsillapító burkolatokat gumitéglából és homokból. A karbantartás és a felújítás összege eléri a közel 10 millió forintot.

2008. augusztus 22.

Küzdelem az önrendelkezés visszaszerzéséért

Száz éve - Megalakult a görögkeleti magyar egyház (III.)

A görög bérház (Az 1960-as évek végén lebontották)

A román püspöki adminisztrátor erőszakos és törvénytelen intézkedéseivel szemben a szentesi egyházközség félreállított görög származású elöljárói - Gyuricza Szilárd főgondnok és Gyuricza István egyházi jegyző - tehetetlennek bizonyultak. Csupán annyit léphettek, hogy a sorozatos jogsértések ügyében 1902 szeptemberében panaszos beadványt juttattak el báró Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszterhez. Ezt követően - ősi jogaikra hivatkozva - megtagadták a lelkészlakként is szolgáló, a templom szomszédságában nem régen felépült úgynevezett görög bérház (görög udvar) elhagyását, valamint az egyházi iratok átadását. Az adminisztrátor bosszantására lelakatolták a paplak kertje és a templom közötti átjárót, így a megbízott lelkész csak némi kerülővel juthatott be a templomba. Lukucia Mihály nyomban megtette a szükséges ellenintézkedéseket: rendőrségi közreműködéssel eltávolíttatta a kertkapu lakatját, a két Gyuricza ellen pedig kilakoltatási pert indított a Szentesi Járásbíróságon.

2008. augusztus 22.

Ellopták a községzászlót

Viszonylag csendesen telt az elmúlt hét bűnügyi szempontból. Augusztus 18-án, a délutáni órákban, egy szarvasi fiatalkorú lány az áruvédelmi eszköz eltávolítását követően hajvasalót és parfümöt tulajdonított el a Tesco áruházból 15 ezer forint értékben. Az áruház biztonsági személyzete észrevette a lopást, értesítették a rendőröket, akik a Tesco parkolójában elfogták a tettest.

Ellopták a nagytőkei községzászlót. A tolvajok a Nagytőke főterén álló zászlórúdról szedték le a lobogót és vitték magukkal augusztus 10-ére virradóra.

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság - lakossági bejelentés alapján - egy 16 éves helybéli fiatal ellen, aki saját bevallása szerint 2007 óta körülbelül tíz alkalommal fogyasztott marihuanával töltött cigarettát. Elmondása szerint ezt ismerettségi köréből, szórakozóhelyeken szerezte be. A rendőrség munkatársai a kábítószer forrását egyelőre keresik. A fiatal ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárás.

H. V.

2008. augusztus 22.

Megkezdődik az újoncozás

Évfordulók - 2008.

65 éve, 1943. aug. 23-án született dr. Gombos András szakállatorvos, ügyvezető igazgató, államtitkár, Szentes 1994-98 közötti országgyűlési képviselője.

160 éve, 1848. aug. 24-én 135 fővel megalakult a szentesi 10 hetes önkéntes nemzetőrség, amely aug. 27-én elindult Becsére, és felváltotta a kéthetes zászlóaljat. (November közepéig maradtak a délvidéki táborban.)

95 éve, 1913. augusztus 24-én az új felsőpárti református templom tornyának tetejére föltették az aranyozott gombot, kakast és csillagot. A hagyománynak megfelelően, Berta Gyula bádogos az árboc tetején három pohár bort ürített a király, a haza és a szentesi református egyház üdvére.

130 éve, 1878. aug. 25-én átadták a forgalomnak a Szentes-Csongrád között kiépített távíróvonalat.

125 éve, 1883. aug. 25-én 71 éves korában elhunyt Balassa János (1813-1883) evangélikus lelkész. (38 éven át szolgált Szentesen.)

95 éve, 1913. aug. 27-én átadták a szentesi polgári leányiskola új épületét. (Tervezte: Bohn Alajos. Ma Petőfi Sándor Általános Iskola.)

160 éve, 1848. augusztus 29. Szemere Bertalan belügyminiszter rendeletben utasította a megyéket az újoncozás megkezdésére.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. augusztus 22.

A fényíró műtermében

Rejtett értékek?

Fridrich János Fényír-dája abban a tekintetben beleillik sorozatunkba, hogy megfelel a "kritériumoknak", vagyis értékes szakmai gyűjtemény, mely nem állandó nyitva tartással működik. Kilóg viszont a sorból annyiban, hogy a kiállítás nem eldugott termek mélyén van. Régebben jól ismert volt a városban, fénykorában pedig művészek találkozóhelyeként is funkcionált.

2008. augusztus 22.

Bekapcsolódni a világba

Kistérségek, települések ünnepelnek. Abból az alkalomból, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében két kistérség (a szentesi és csongrádi), valamint közigazgatásilag a vásárhelyi kistérséghez tartozó Mindszent területén szélessávú internethálózat kiépítése valósult meg. A 2006-ban elindult projekt uniós segítséggel történő megvalósítása a hálózatba bekapcsolt települések számát, illetve azok földrajzi távolságát tekintve is egészen különleges.

2008. augusztus 22.

Kistérségi közoktatás

Létszámban szigorodtak a követelmények

A Hungerit Zrt.-Négy Mancs közti vitáról szólt Szirbik Imre polgármester előzetesen az augusztus 16-i rendkívüli testületi ülésen. Mint mondta, az egyeztető tárgyalások - beleértve a kormányt és az osztrák kereskedelmi attasét is - folynak. Keressük a megoldást. Polgármesterként, de úgy is mint országgyűlési képviselő azon vagyok, hogy a munkahelyeket megtartsuk, a munkások, és a beszállítók biztonsága meglegyen, a termelés tovább folytatódjék - jelentette ki, majd még hozzátette: a mai napon szentesi látogatása alkalmával Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter minden segítséget megígért az ügyben.

2008. augusztus 22.

Változik a forgalmi rend

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya tájékoztatja a lakosságot, hogy a képviselő-testület döntése alapján körforgalmi csomópont kialakításán dolgoznak a Kossuth utca-Tóth József utcai kereszteződésben. A csomópont átalakításával járó munkák augusztus 18-án kezdődtek és ezzel egy időben távhővezeték átépítés is zajlik az érintett útszakaszokon.

Kérjük, hogy a kereszteződésben és környékén fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

A munkák miatt forgalom-elterelésre is sor kerül, melynek időpontja augusztus 25-e, hétfő, időtartama várhatóan 8-24 óráig tart.

Megértésüket köszönjük!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a forgalomelterelés feloldása után, augusztus 26-án 0.00 órától forgalmi rend változás lép életbe a Kossuth utca - Tóth József utcai kereszteződésben, és ettől az időponttól a csomópontban a körforgalomra vonatkozó közlekedési szabályokat kell betartani.

2008. augusztus 22.

Gazdasági társaság az uszodában

A nonprofit kft. munkaanyagát tárgyalták a rendkívüli ülésen

A képviselő-testület az előző ülésen döntött arról, hogy január 1-jével a szabadidős létesítmények (uszoda, üdülő, teniszpályák) üzemeltetésére 100 százalékos önkormányzati tulajdonú nonprofit kft.-t alapít. Az átszervezés zavartalan lebonyolítása érdekében a rendkívüli ülésen a gazdasági társaság alapító okiratát kellett volna elfogadniuk. Ám egyelőre azt - Szirbik Imre polgármester javaslatára - munkaanyagnak tekintették. A polgármester elmondta: elfogadja a jogi bizottság azon álláspontját, miszerint egy társasági szerződés alapvető kelléke a személyi megnevezés, az ügyvezető, a felügyelő-bizottság és egyéb tisztségviselők megnevezése. Ugyanakkor a január 1-jével megalakuló gazdasági társaság ügyvezetői posztjára a pályázatot meghirdetik. Ahhoz pedig szükséges az, hogy a pályázónak a társaság működéséről fogalma legyen. Kérte: a szerződést úgy tárgyalja a testület, hogy az alkalmas legyen az ügyvezetői pályázat kiírására, a végleges társasági szerződést pedig a következő rendes ülésen vegyék napirendre.

2008. augusztus 22.

Megye kontra város

A gimnáziumról, kórházról, gumigyárról tárgyalnak

A Csongrád Megyei Közgyűlés múlt csütörtöki rendkívüli ülésén két témában volt érintett Szentes. Egyik: a Horváth Mihály Gimnázium élére megbízott igazgatót választottak. A döntésről múlt heti számunkban tájékoztattuk olvasóinkat. A történtekről (és más egyébről is) Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt kérdeztük.

2008. augusztus 22.

Az ipari parkról

Szentes gazdaságának élénkítése és munkahelyek teremtése érdekében ipari parkot hozott létre. A gazdaságfejlesztés szükségessé tette újabb pályázat benyújtását az ipari park bővítése és fejlesztése céljából. A pályázat sikeres volt, annak megvalósításával Szentes Dél-kelet Magyarország egyik gazdasági központjává válik és minden szempontból versenyképes feltételeket tud biztosítani a befektetők számára.

A tervezett fejlesztéseket, a befektetés ösztönzői terveket és a folyamatban lévő beruházások helyzetét sajtótájékoztató keretében ismertetik augusztus 27-én, szerdán 10 órakor a polgármesteri hivatal konferencia termében.

A projektbemutatón részt vesznek azok a vállalkozók, akik legutóbb települtek az ipari parkba.

2008. augusztus 22.

Székelyföldi tapasztalatok

Úszócsapat csoportkép

A sepsiszentgyörgyi úszóklub vendégei voltak a közelmúltban szentesi úszók és edzőik. A Szentes Városi Úszó Club elnöke, Baranyi Imre az önkormányzat városrendezési bizottságának is tagja, így politikus szemmel is nézte az erdélyi utat, és mint az alábbiakból kiderül, érdekes, de feltétlenül pozitív benyomásokat szerzett.

2008. augusztus 22.

A Kertvárosiak Magyartésen

A Magyartési Tábor Központban tartotta képzési táborát a Budapest XVI. kerületi Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzat. A tréneri feladatokra a VE-GA Szövetség és a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) képzői kaptak felkérést. Az egyhetes tábor mozgalmas volt.

A kerület polgármestere, Kovács Péter is meglátogatta a tábort, vele az ifjúsági önkormányzat következő tanévi programját egyeztették. Számunkra érdekes volt, hogy a "kertvárosiak" az önkormányzatuk létesítményeit kedvezménnyel használhatták (pl. a mozijegy, az uszodajegy esetében).

2008. augusztus 22.

Centert keresnek

Az alapozás első két hetét már túlélték, és még tizennégy nap megfeszített munka vár a Szentesi VK férfi vízilabda csapatára. A keret Vass Sándor vezetőedző irányításával a felkészülés legnehezebb szakaszánál tart, némi lazítást csak az e hétvégi amatőr torna jelenthet a játékosok számára. Augusztus 29-én és 30-án a MÉH-kupa küzdelmeit rendezik a ligeti uszodában, ez lesz az újjáalakult szentesi felnőtt csapat bemutatkozása a hazai közönség előtt. A rendezvényen a mieink mellett az OSC, a BVSC, a Szolnok és egy ukrán gárda száll majd medencébe.

2008. augusztus 22.

Futsal-századosok

Késő ősztől már Jernei is a pályán lesz

Változások várhatók a játékoskeretben

Hetedik idényét kezdi a nemzeti bajnokságban a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata. Az előző idény bronzérmesénél már elkezdődött a felkészülés a következő szezonra, a cél idén sem lehet más, mint a minél előkelőbb helyezés megszerzése. Bár minden bizonnyal lesznek változások a játékoskeretben, négy játékos idén is alappillére lehet a gárdának. Jernei Csaba, Szabó Árpád, Kerepecki Csaba és Szarvas Zsolt szinte a csapat alakulása óta tagjai a klubnak, és több mint száz bajnoki találkozón léptek pályára szentesi színekben. Közösen elevenítettük fel a kezdeteket, és latolgattuk az esélyeket a bajnokság előtt.

2008. augusztus 22.

Bravúrosan rajtoltak

Bravúros, idegenbeli sikerrel kezdte a 2008/2009-es bajnoki szezont a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A mieink Kiszomborra látogattak, és Mihály Róbert góljával 1-0-ra nyertek vendéglátóikkal szemben. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint, ahogy arra számítani lehetett, nagyobb volt az iram, mint egy osztállyal lentebb, de labdarúgóinak ez nem okozott különösebb gondot, hamar felvették a ritmust. Nem kezdett megilletődötten a Szentes, ráadásul a jó talajú pályának köszönhetően nyugodtan játszhatták a saját, sokat passzolós játékukat. Az első játékrészben a hazaiaknak volt több lehetőségük, kapufáig igen, gólig viszont nem jutottak el a kiszomboriak. A találkozó ezen szakaszában elsősorban a két büntetőterület között zajlott a játék, így 0-0-val tértek pihenőre a csapatok. Szünet után Mihály forgatta meg, és rázta le magáról az egykor az élvonalban is futballozó Lehotát, majd a kapus mellett a hálóba lőtt. Magasabb fokozatra kapcsolt a hátrányba került Kiszombor, beszorult saját kapuja elé a Szentes, de igazán nagy lehetősége nem akadt a hazaiaknak. A találkozó végleg eldőlhetett volna, ha a csereként beálló Bárány a 80. percben góllal fejezi be abszolút ziccerét, de nem így történt. A három pont viszont Szentesre került, talán nem is érdemtelenül. Bozóki Zoltán nem számított könnyű mérkőzésre szerdán, a Kistelek ellen sem hazai környezetben. Hétfőn délután úgy nyilatkozott, hogy ha sikerülne még stabilabbá tenni a középpályánkat, jobban felvállalva a test-test elleni játékot, akkor újabb ponttal, pontokkal lehet gazdagabb együttese. Természetesen az sem lenne mindegy, hogy hazai közönség előtt hogy mutatkozik be a csapat. Az elmúlt hétvégén már láthatták a Kiszomborra ellátogató szentesiek, hogy érdemes szorítaniuk a fiúkért, kérdés, hogy a jóval népesebb publikum előtt mire lesznek képesek Érsekék?

H. V.

2008. augusztus 22.

Kertészeti kiállítás

A mezőgazdasági és kertészeti oktatásban 64 éves múltra visszatekintő Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában ősszel ismét megrendezik a már hagyományos kertészeti kiállítást és szakmai rendezvényt. Az idei évben már 16. alkalommal szervezett bemutató jövőjét biennále formájában képzelik el a rendezők. Változás lesz az is, hogy a három napos eseményen a vásárjelleget szeretnék kiemelni, a már megkezdett szervezőmunka is ennek jegyében zajlik. Abban viszont ragaszkodnak a tradíciókhoz, hogy most is szeptember utolsó hétvégéjén, azaz szeptember 27-28-án tartják a kertészeti kiállítást, amelyre nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi testvériskolákat is meghívják.

Forrás: Rádió Szentes

2008. augusztus 22.

Hőguta

- Anyu, adnál nekem egy ezrest?
- Dehogy adok, kisfiam!
- Ha adsz, elmondom, mit mondott apu a bejárónőnek, amikor nem voltál itthon.
- Na, jó, itt van! Halljam, mit mondott!
- Azt mondta neki: "Mariska, el ne felejtse kivasalni holnapra a kék ingemet!"

2008. augusztus 22.

Kis kukta

  • Mindenféle zöldségleves
  • Gombán sült tojás
2008. augusztus 22.

Tűz a Szarvasi út mellett

Augusztus 17-i tűzeset nagysága miatt jó pár évre kiemelkedik Szentesen és térségében, mondta lapunknak Kajtár István szentesi tűzoltó-parancsnok. A Körös-Maros Nemzeti Park tájvédelmi körzetében és a Cserebökény-Eperjes átkötő úton belül indult a tűzeset, és a Szarvasi úton a régi tanácsháza (az ottaniak tanácskanyarnak nevezik Cserebökényben) haladva mintegy 3x5 kilométeres területet érintett. A tűzeset maga 1200 hektárnyi területet veszélyeztetett. Benne a cserebökényi tehenészeti telepet is.

2008. augusztus 22.

A virágosabb Szentesért

A városszépítő versenyben négy kategóriában díjaznak

Zárásához érkezik a Virág-színvonalasabb Szentesért elnevezésű verseny, melyet az idei évben immár ötödik alkalommal rendeztek meg. Most négy kategóriában mérhették össze a lakosok kertépítő képességeiket, hiszen a már hagyományos lakossági, társasházi és munkahelyi kategóriák mellett szeptemberben közönségszavazat kategóriában is eredményt hirdetnek.

2008. augusztus 22.

Döntetlen

Szentesi Kinizsi-Kistelek 1-1.

A csapat összeállítása: Miskolczi-Polyák Cs. (Do-bai), Lajos, Bordács, Borbás, Páger (Pataki), Tóth Gy., Érsek, Mihály, Tóth L. (Bárány), Boldizsár. Edző: Bozóki Zoltán. Gólszerző: Pataki. Jók: Lajos, Borbás, Boldizsár.

2008. augusztus 22.

Családi események

Született: Horpácsi Péter Józsefnek és Agócs Henriettának Dóra, Benke Istvánnak és Dörmer Ilona Hildának Lili nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szűcs István és Piti Tímea, Gyovai László és dr. Kárpáti Krisztina, Szabó Árpád és Lengyel Ildikó, Kovács Gábor és Gonda Emese, Kacziba József és Törőcsik Viktória.

Elhunyt: Németh Mihály Sándor, Őze Jánosné Schulcz Rozália, Drahota-Szabó István Pál, Keserű Lajosné Földvári-Nagy Eszter, Kiss-Rácz Sándorné Somodi Eszter Ilona, Lovas Imre.