2008. augusztus 22.

Ízek világában utaztunk

Elfogyott két és félezer sütemény

Ezt jól kisütötték! Öt faházban várták kóstolnivalóval a Kossuth térre kilátogatókat augusztus 20-án délelőtt 11-től kora estig. Gasztronómiai utazás az ízek világában címmel hirdették az össznépi kóstolást a művelődési központ munkatársai az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként (a minisztériumi pályázat mintegy másfélmillió forinttal járult hozzá az esemény lebonyolításához). A rendezvényen a környező települések tradicionális ízeit, s az egészséges ételeket szeretnék bemutatni, árulta el a szervező, Deák Bernadett.

Mindszent kőttes kiflit, csörögét, különböző réteseket kínált, Derekegyháza kemencében sütött almáslepényt hozott, Nagymágocsról egy egész pékség települt a Kossuth térre, Szentes pedig barátfülével képviseltette magát, valamint egy bioélelmiszereket árusító bolttal. A két jellemző helybeli étel, a csíramálé és a barátfüle közül az előbbinek most nincs szezonja, így a szervezők választása egyértelműen a hajtogatott süteményre esett, melyet szilvalekvárral és tepertővel ízesítve készített Acsayné Zsuzsika a kóstolgatók örömére. Kovách Péter lelkipásztor maga kínálgatta tálcáról, meglehet, főpróbát tartott az esti kenyérkínálás előtt, melynek szintén egyik szereplője volt.

Utánpótlás volt egy darabig, de kora délutánra elfogyott a sok finomság java része, előbb a barátfüle és a mindszenti faházban kínált sütemények. Öt órára pedig mind a 2500 édes tésztát elkapkodták, amit erre a napra sütöttek. A borzasztó hőség dacára megélénkült délutánra a tér, de több százan szórakoztak a színpad előtt, az árnyékban, ahol is helybeli zenekarok és tánccsoportok váltották egymást.

A családok maradtak a gumiasztal és az ugrálóvár környékén, ahol a gyerekek jól elszórakoztak, még sötétedés után is. Bubori Boglárkát és Kincsőt nem lehetett leparancsolni onnan, így hát testvérük, az első osztályba készül? Csenge Panna nyilatkozott, igaz, ő is csak amúgy futtában. Minden tetszett neki a nap folyamán, semmit sem tud kiemelni a lovaskocsikázás, a repülőmodellezés vagy a kutyás bemutató megtekintése közül. Ezeket a Pusztai László Sporttelepen látták a Szabadidős SK családi napján. Az ugrálóvárat nem találja veszélyesnek, még ha több méter magasságból ugrik is le. Csak azt panaszolta, hogy mindig van valaki a tetején, nehéz feljutni, közölte, és már rohant vissza. A kislányokat kísérte unokabátyjuk, aki helyesli, hogy az utóbbi időben jobban kihasználják a Kossuth teret a városi programokra, ugyanis szerinte jobb hangulata van, mint a "Gödörnek". Hasonló véleményen van Török Katalin is, aki lányával, Olgával gyakran megfordul rendezvényeken. Nagyon szimpatikusnak találta a szervezőknek azt az ötletét, hogy külön vannak a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló programok, így nincs nagy tömegnyomor. A térre csak délután jöttek ki, s örültek, hogy elcsípték még az almás lepényt. A kislány büszkén mutatta a rózsaszín cicát, melyet lufiból hajtogatott egy bohóc, aki kérésre bármilyen alakzatot pillanatok alatt megformált, és ajándékba adott. A tőzijátékot viszont már otthon nézik, azt mondják, az erkélyről is jól látszik.

Darók József