2008. augusztus 22.

Bekapcsolódni a világba

Kistérségek, települések ünnepelnek. Abból az alkalomból, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében két kistérség (a szentesi és csongrádi), valamint közigazgatásilag a vásárhelyi kistérséghez tartozó Mindszent területén szélessávú internethálózat kiépítése valósult meg. A 2006-ban elindult projekt uniós segítséggel történő megvalósítása a hálózatba bekapcsolt települések számát, illetve azok földrajzi távolságát tekintve is egészen különleges.

Az ünnepélyes átadón Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is kiemelte a projekt egyedülállóságát, hiszen a három térséget összekapcsoló rendkívül hosszú optikai gerinchálózat 13 települést - közöttük külterületi településrészeket is - köt össze, lehetővé téve az érintett települések nagysebességű in-ternetkapcsolattal való ellátását.

- Ami azt jelenti, hogy egy térség bekapcsolódik a világba. Szélessávú internet nélkül ma már nem boldogulnak a vállalkozók, de munkahelyet sem könnyű találni világháló nélkül. A fejlesztés azt szimbolizálja, hogy ebben a hajszolt világban nem lehet mindenki egyformán sikeres. Azok lehetnek sikeresek, akiknek van koncepciójuk, akik jól határozzák meg mire pályáznak, mire akarják adni a pénzt, megtervezik saját jövőjüket. Úgy látom, ez a három kistérség jól döntött. Azt is látom, hogy az a koncepció, ami itt kialakult ebben a térségben, az folytatódik - mondta a miniszter, majd örömmel újságolta, hogy Szentes az ipari park bővítésére is nyert támogatást.

A 130 kilométer hosszúságú szélessávú internetháló-zat uniós támogatással készült el. A mintegy 330 millió forintos összköltségvetésű fejlesztés lehetővé teszi a csatlakozást az országos gerinchálózatra, melynek eredményeként jelentősen nő a térség szélessávú internet-lefedettsége. A korszerű kapcsolati lehetőségek, a térség gazdasági lehetőségeinek kiaknázása mellett az e-Közigazgatás szolgáltatásainak kiépíthetőségét és a térségi esélyegyenlőség megvalósulását is segítik. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a fejlesztést a század nagyszerű alkotásának nevezte. Mint mondta, a hálózat nemcsak a szórakozást, vagy a szabadidőtöltést szolgálja, mellette az emberek tudását, fejlődését segíti. Megköszönte mindazoknak a munkáját, akik társak voltak a kiépítésében. Az ünnepélyes átadón Bajnai Gordon a világhálón társalgott Kiss Csaba eperjesi polgármesterrel. A miniszter ígérete szerint szeptembertől már telefonálhatnak is az eperjesiek a rendszer segítségével. A hálózat működését Körmöczi Béla, az Opticon Kft. vezérigazgatója mutatta be a jelenlévőknek.

Lovas József