2008. augusztus 22.

Kis kukta

Mindenféle zöldségleves

Hozzávalók: 2-4 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, zeller, körülbelül 50 dkg zöldborsó, 1 krumpli, kolbász vagy virsli, vagy maradék máj/pörkölt, liszt, olaj, 1 tojás, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: A répákat pucoljuk meg, vágjuk vékony karikára. Nagy lábosban olajon félpuhára pároljuk, majd rátesszük a borsót, pároljuk még 3-5 percig. Meghintjük 1-2 evőkanál liszttel, majd öntsük fel 7 dl-1 liter vízzel (hogy jól ellepje). Hozzáadjuk a krumplit, sót, pirospaprikát, borsot, közepes lángon felforraljuk. Vigyázni kell, hogy ne habosodjon fel. Ha a krumpli megpuhult (kb. 10-15 perc) hozzáadjuk a kolbászt vagy a maradék pörkölthúst, és még körülbelül 5-10 percig főzzük. Közben tojással, liszttel, sóval és vízzel sűrűre kevert csipetketésztát készítünk, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk, még körülbelül 5 perc és kész.

Gombán sült tojás

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, petrezselyem, 6 tojás, tejföl, liszt.

Elkészítés: Az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a gombát, és fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk. 1 kanál lisztet keverünk a tejfölbe és hozzákeverjük a gombához. A masszát kiolajozott edénybe rakjuk, ráütjük a tojásokat, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és készre sütjük. Sós vízben főtt krumplival a legjobb!