2008. augusztus 22.

Megye kontra város

A gimnáziumról, kórházról, gumigyárról tárgyalnak

A Csongrád Megyei Közgyűlés múlt csütörtöki rendkívüli ülésén két témában volt érintett Szentes. Egyik: a Horváth Mihály Gimnázium élére megbízott igazgatót választottak. A döntésről múlt heti számunkban tájékoztattuk olvasóinkat. A történtekről (és más egyébről is) Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt kérdeztük.

- A zárt ülés tartalmi részéről nem szólhatok, anynyit azért szeretnék leszögezni, hogy az eljárást, miszerint pártok, jelen esetben a Fidesz dönti el, hogy ki legyen az igazgató, a nagy múltú gimnáziumhoz méltatlan dolognak tartom - fogalmazott a polgármester. - A megye három olyan lépést is tett az oktatási intézményben, amely az igazgatás ellehetetlenülését jelentette, sok diák eltávozott a középiskolából, félve attól, hogy az pártirányított intézménnyé válhat. Ugyanakkor azért nem kívánok ebben az ügyben többet tenni, mert hiszem, ma már békére és nyugalomra van szüksége a gimnáziumnak. Az elkövetkező tanévnek egyrészt arról kell szólnia, hogy az oktatás békés körülmények között menjen végbe, másrészt arról, hogy 2009 szeptemberétől akár a másik három középiskolával együtt, a város kebelén belül folytassa a munkáját.

- A másik téma a Dr. Bugyi István Kórházzal kapcsolatos.

- A bizottság meghallgatta a kórház biztosát, akitől megtudtuk, hogy az egészségügyi intézmény adósságállománya már az egymilliárd forinthoz közelít. Rákérdeztem: mit kíván tenni a megyei közgyűlés a kórház ügyében? Ugyanakkor megkezdődött az üzemegészségügy kiszervezése az intézményekből. Amit az intézmény eddig elláthatott és némi bevétele is volt belőle, most többmilliós kiadásra kívánja a Fidesz a kórházat ráerőszakolni úgy, hogy az egészségügyi bizottság alelnökének a cége látná el dolgozónként hét és félezer forint kiadás mellett a kórház dolgozóinak egészségügyi ellátását. Ami önmagában nonszensz, hiszen a kórház képes arra, hogy a saját dolgozóinak az üzemorvosi ellátását elvégezze. Ebből parázs vita keletkezett, a megyei vezetés meghátrált, és visszavonta a szerződéseket. Félő, hogy a megyei vezetés ma már nem a kórház talpra állítása, hanem inkább ellehetetlenítése irányába megy, pártkatonákat ültetnek a kórházi székekbe. Ez egy olyan folyamat, amely mellett nem mehetünk el szótlanul, és itt fölvetődik a jobboldali szentesi képviselők szerepe, akiknek véleményem szerint elsősorban a város érdekeit kellene védeniük.

- A Hungerit Zrt. és Négy Mancs állatvédő szervezet közötti hétfőre tervezett tárgyalás nem jött létre, hogyan tovább?

- Jelen voltam azon a tárgyaláson, amelyen a földművelésügyi minisztériumban ültek le az érintettek, akkor talán látszottak a megegyezés körvonalai. Ott is felajánlottam a közvetítő szerepemet, melyet gyakorlatilag elvben mindenki elfogadott, azóta várom a Négy Mancs visszajelzését a tárgyalásokra. Sajnos még nem kerestek meg. A megegyezés szándékát továbbra is nyitva tartom, ugyanakkor elgondolkodtat: nem biztos, hogy állatvédelemről szól a dolog. Mint tudjuk, már német biokacsát ajánlanak a magyarok figyelmébe. Ez is azt mutatja, hogy inkább piaci érdekek játszanak szerepet. Hogy ebbe a Négy Mancs szándékán kívül keveredett-e bele, vagy bizonyos üzleti érdekeket képvisel, azt bizonyítottan nem tudom eldönteni.

- Felröppent a hír, hogy Szentes is pályázik az Apollo Tyres indiai gumigyár 200 millió eurós beruházására. Hol tart most a dolog?

- Amikor először fölmerült az Apollo magyarországi telepítése, akkor az ipari parklisták alapján több település is szóba jött az országban. Szentes is köztük volt. Az indiai partner úgy döntött, hogy Budapesttől 100 kilométernél messzebb nem kíván letelepedni. Szentes a távolság miatt az utolsó rostán kikerült ebből a körből. Gyöngyös visszalépése után újra bejelentettük partneri szándékunkat. Ott szeretnénk lenni a tárgyalóasztaloknál. Szentesi látogatásakor Bajnai Gordon miniszter nyitott volt az ügyben. Elmondta, ami Gyöngyösön történt, az ártott az országnak, nem biztos, hogy a partner Magyarországon marad, hiszen más országok is megindultak a jelentős munkahelyteremtés érdekében.

- Amennyiben sikerülne nyélbe ütni az üzletet, hány ember foglalkoztatását jelentené ez Szentesen?

- Kétütemű beruházásról van szó, az első ütem mintegy 900 ember foglalkoztatását jelentené, míg a másodikban, a piac bővülésétől függően közel 600-at. Ez többéves folyamat lenne.

Lovas József