2008. augusztus 22.

Felújítják a játszótereket

Tizenhét helyen végzik el az uniós szabványoknak megfelelő munkálatokat

Rövidesen megkezdődik a város és az önkormányzati fenntartású óvodák játszótereinek rendbetétele, felújítása. A rekonstrukció részeként a város 11 óvodájában és 6 közterületi játszóterén hajtanak végre elemcseréket, illetve építenek ki ütéscsillapító burkolatokat gumitéglából és homokból. A karbantartás és a felújítás összege eléri a közel 10 millió forintot.

A rekonstrukció végeredményeként várhatóan minden óvodai és köztéri játszóeszköz az Európai Uniós szabványoknak megfelelő lesz. Ennek megvalósításához két pályázatot nyújtott be az önkormányzat a közelmúltban. Az egyiket a Csongrád Megyei Önkormányzat írta ki, míg a másik egy CÉDE pályázat volt. - A megyei önkormányzathoz köztéri játszóeszközökre pályáztunk, a CÉDE-hez pedig az óvodai játszóeszközök felújítására. A köztéri játszóterek esetében eszközbeszerzésre pályáztunk, tehát új eszközöket kapnak majd a játszóterek, illetve megoldjuk az ütéscsillapítást is homokkal, míg az óvodai játszóeszközöknél van, ahol gumitéglát rakunk le. A pályázat keretében új játszóeszközöket, padokat és szemeteseket kap majd az Apponyi téri játszótér, a Bacsó Béla utcai, valamint a Bocskai és a Horváth Mihály utca közötti játszótér. Az OTP mögötti játszótérre ezen kívül például egy polyball játékot is telepítünk, lurkó típusú padokkal és szemétgyűjtőkkel. A Kertvárosi játszótéren a nem működő kutat is szeretnénk egy modernebb ivókútra lecserélni, illetve a tönkrement hintaállványt kicserélni, valamint egy úgynevezett tini ülőpadot elhelyezni, hogy a tinik ne a hagyományos padokat tegyék tönkre. A Veress Péter utca és a Drahos utca sarkán jelenleg nincs játszótér, oda egy máshol nem látogatott csúszdás hajójátékot helyezünk át, padokkal és szemétgyűjtőkkel. Magyartésen pedig a táborral szemben lévő játszótérre szeretnénk mérleghintát és egy rugósjátékot telepíteni. A munkálatokat a köztéri játszóterek esetében a városellátó intézmény munkatársai végzik el - tájékoztatta lapunkat Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész.

A CÉDE-hez benyújtott nyertes pályázat nem biztosít forrást ennyi új játék beszerzéséhez, de például a Vásárhelyi úti óvodába kerülnek új eszközök, mert az eddigiek nagyon elavultak, az uniós szabvány szerinti átalakításuk, felújításuk nagyon sok pénzbe került volna. - Az óvodai játszóterek esetében többnyire átalakításokról van szó, melyhez az anyagokat biztosítja a pályázat, a feladatokat azonban az ottani udvarosok végzik el a szakipari munkák kivételével. Utóbbihoz játszótéri szakértő szükséges, amelynek az anyagi fedezetét a pályázat biztosítja - tudtuk meg Baloghné Berezvai Csillától, aki bízik abban, hogy év végére minden óvodaudvarban az uniós szabványoknak megfelelő játszóeszközök lesznek.

Játszótér-felújításra kerül sor a Szent Anna, a Mátéffy, a Vásárhelyi, a Köztársaság, a Damjanich, az Árpád, a Bocskai, a Kossuth, illetve a Rákóczi és a Klauzál utcai óvodában. A közterületi játszóterek rekonstrukciójára fordítható közel 5 millió forintos támogatás igénylését alapos és hosszadalmas felmérés előzte meg. A pályázat összeállításához az óvodák összes játszóeszközét átnézették egy óvodai szakértővel. Ő mérte fel, hogy mit kell elvégezni ahhoz, hogy az egyes játszóeszközök szabványosak legyenek, megéri-e megcsináltatni vagy meg kell azokat szüntetni. - A legnagyobb összeget az ütéscsillapítók kialakítása emészti fel, melyhez 300 köbméter homokot kell majd szétosztani 11 óvodában, illetve vannak olyan intézmények ahová gumitéglát is el tudunk helyezni. A gumitégla drágább, de praktikusabb megoldása az ütéscsillapításnak, felhasználásával nem lesznek a gyermekek homokosak, az nem kerül a szemükbe. Ahhoz azonban, hogy mindenhol ezt a variációt alkalmazzuk még több pénzre lenne szükség - mondta el a városi főkertész.

Cs. I.