2008. augusztus 22.

Székelyföldi tapasztalatok

Úszócsapat csoportkép

A sepsiszentgyörgyi úszóklub vendégei voltak a közelmúltban szentesi úszók és edzőik. A Szentes Városi Úszó Club elnöke, Baranyi Imre az önkormányzat városrendezési bizottságának is tagja, így politikus szemmel is nézte az erdélyi utat, és mint az alábbiakból kiderül, érdekes, de feltétlenül pozitív benyomásokat szerzett.

Az elnök az utazás előzményeiről azt mondta: két éve már vendégül látták itthon a sepsiszentgyörgyi úszókat az Óvodától az olimpiáig elnevezésű nemzetközi versenyükön, ahogyan idén májusban is. Szimpatikus, fiatal csapatról van szó, most bontogatják szárnyaikat, fogalmazott Baranyi Imre. - Tavaly már nagy szeretettel vártak bennünket, de akkor nem tudtunk elmenni a versenyidény miatt. Idén augusztusra iktattuk be az utat, tulajdonképpen kirándulás volt, mert most nem versenyre mentünk. Igaz, meglátogattuk az uszodájukat, s volt egy kis háziverseny is.

A vezetőség, benne az elnökkel, és Paulovics Tamás alelnökkel, valamint Rébeliné Vincze Edit edzővel 12 úszógyerekkel ment vendégségbe. Velük tartott néhány szülő, illetve arra az időre csatlakozott hozzájuk a környéken üdülő Bocskay István is.

- Ha valaki 15 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy Székelyföld egyik legnagyobb városában, Sepsiszentgyörgyön az egyik legpatinásabb étterem kerthelyiségében magyar nótát fogok énekelni szerda este 11 órakor, és a fülembe húzza a cigány, azt biztosan kinevettem volna. A szomszéd asztaloknál beszálltak az éneklésbe, más asztaloknál, ahol talán román emberek ültek, tudomásul vették, semmi gond nem volt - elevenítette fel legszebb élményét az elnök. A helységnévtáblák, feliratok magyarul is olvashatók voltak, segítőkészek az emberek, ami azt jelzi, alapvető változások történtek. A helyi polgármesterrel is találkoztak, egy 30 éves fiatalemberrel, aki öt hete tölti be ezt a tisztséget, s akit igen szimpatikusnak talált a szentesi küldöttség. Vele sokat beszélgettek, s ígérte, el fog látogatni városunkba. Keresték a különböző együttműködési lehetőségeket, de a két polgármesternek is össze kell ahhoz ismerkedni, hogy tovább lehessen lépni, fogalmazott a szentesi képviselő.

A két úszóklub lehetőségei abban különböznek, hogy az erdélyieknek van fedett uszodájuk. Közös verseny májusban lesz, várják mostani vendéglátóikat a szentesi versenyre. Ilyen szoros kapcsolatuk más nemzetbeli klubbal nincs, bár régebben egyik német testvérvárosunkkal versenyeztek. Az elnök szerint a mi úszóink előrébb tartanak ezeknél a kluboknál, nincs igazi versenytársuk. Az időbeosztásuk is szoros, szeptemberben indulnak az edzések, október-november folyamán pedig már hazai versenyekre hivatalosak. S pénzkérdés is, hogy utazni lehessen, a szülőknek is zsebbe kell nyúlniuk.

Az előző szezon alapvetően jól sikerült, büszkék vagyunk, hogy egy kis úszócsapat ilyen tehetségeket tud felvonultatni - véleményezi az elnök. - Ennek azért hagyománya van, elég csak a Virágos-lányokra gondolni, de Ferwagner Péter, a Vízmű volt igazgatója is csodálatos úszó volt. Itt az úszás mindig egyfajta utánpótlást jelentett a vízilabdához. Meg kell tanulni úszni, ez egy aranyigazság. Nem véletlen a Rébeli-családban sem, hogy a 3 gyerek úszással kezdi, s a legnagyobb már át is ment vízipólózni.

D. J.