2008. augusztus 22.

Kistérségi közoktatás

Létszámban szigorodtak a követelmények

A Hungerit Zrt.-Négy Mancs közti vitáról szólt Szirbik Imre polgármester előzetesen az augusztus 16-i rendkívüli testületi ülésen. Mint mondta, az egyeztető tárgyalások - beleértve a kormányt és az osztrák kereskedelmi attasét is - folynak. Keressük a megoldást. Polgármesterként, de úgy is mint országgyűlési képviselő azon vagyok, hogy a munkahelyeket megtartsuk, a munkások, és a beszállítók biztonsága meglegyen, a termelés tovább folytatódjék - jelentette ki, majd még hozzátette: a mai napon szentesi látogatása alkalmával Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter minden segítséget megígért az ügyben.

A testület elsőként a Kistérségi közoktatási intézkedési tervet vitatta meg. A témafelelős Hering Ferenc arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Szentes Kistérségi Többcélú Társulása közoktatási feladatait egyrészt a törvényi előírások, másrészt a társulásban megállapított feladatok szerint végzi. Magába foglalja az óvodai nevelést, az általános iskolai oktatást, valamint a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását. Ami az óvodai nevelést és az általános iskolai oktatást illeti, jelenleg a kistérség óvodáiban mintegy 1410 óvodással foglalkoznak, az általános iskolákban pedig 2500 körüli a tanulói létszám. Az egységes pedagógiai szakszolgálat pedig 729 gyermek fejlesztését végzi. Az óvodai és iskolai gyermeklétszám csökkenés a kistérségben is tapasztalható, ezzel szemben az egységes pedagógiai szakszolgálat jelenleg 150-nel több gyermek fejlesztését végzi, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A témafelelős kitért arra, hogy a módosítást egyrészt jogszabályi követelmények miatt kell felülvizsgálni, másrészt a kistérségen belül a feladatvállalás módjai változtak, intézményszerkezetek átalakultak, több lett az intézményfenntartó társulás száma és nőtt a többcélú intézmények száma és a pedagógiai szakszolgálati feladatok is bővültek. A legfontosabb: 2008. szeptembertől nemcsak a szigorú átlaglétszámú követelményeknek kell megfelelni a közoktatásban, hanem a kistérségi közoktatási terv megléte egyben támogatási feltétele is az egésznek.

Az ülést vezető alpolgármester ismertette a Csongrád Megyei Közgyűlés szakvéleményét, mely szerint Szentes önkormányzatának közoktatási intézkedési terve minden szempontból megfelel a megyei tervben megfogalmazott céloknak és fejlesztési feladatoknak. Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke megállapította, hogy az intézkedési terv gondosan összeállított, nagyon alapos munka. - Jó, hogy a kötelező feladatok mellett önként vállalt feladatok is szerepelnek benne. Gondolok itt a nevelési tanácsadásra, a logopédiai szolgáltatásra, a felzárkóztatás lehetőségére, az integrált oktatás megvalósítására. Jó, hogy a társult intézmények egyeztetik pedagógiai programjukat, az intézményvezetők szakmai munkaközösség létrehozásával kívánják erősíteni egymást. És jó az is, hogy az esélyegyenlőségi terv kidolgozott, megteremtése törekvés arra, hogy segítséget adjunk a hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányához - jelentette ki a képviselőasszony.

L. J.