2008. augusztus 22.

Gazdasági társaság az uszodában

A nonprofit kft. munkaanyagát tárgyalták a rendkívüli ülésen

A képviselő-testület az előző ülésen döntött arról, hogy január 1-jével a szabadidős létesítmények (uszoda, üdülő, teniszpályák) üzemeltetésére 100 százalékos önkormányzati tulajdonú nonprofit kft.-t alapít. Az átszervezés zavartalan lebonyolítása érdekében a rendkívüli ülésen a gazdasági társaság alapító okiratát kellett volna elfogadniuk. Ám egyelőre azt - Szirbik Imre polgármester javaslatára - munkaanyagnak tekintették. A polgármester elmondta: elfogadja a jogi bizottság azon álláspontját, miszerint egy társasági szerződés alapvető kelléke a személyi megnevezés, az ügyvezető, a felügyelő-bizottság és egyéb tisztségviselők megnevezése. Ugyanakkor a január 1-jével megalakuló gazdasági társaság ügyvezetői posztjára a pályázatot meghirdetik. Ahhoz pedig szükséges az, hogy a pályázónak a társaság működéséről fogalma legyen. Kérte: a szerződést úgy tárgyalja a testület, hogy az alkalmas legyen az ügyvezetői pályázat kiírására, a végleges társasági szerződést pedig a következő rendes ülésen vegyék napirendre.

Amiről dönteniük kellett: az uszoda közalkalmazotti létszámkeretét egy uszodavezetői és egy gépész munkakörrel, a sportközpontét egy úszásoktatói munkakörrel csökkentik. (Ez utóbbi közalkalmazotti jogviszonya december 1-jével a Kertvárosi óvodánál folytatódik.)

A közalkalmazotti státusz megszűnésével a dolgozók hátrányosabb helyzetbe kerülnek, ezért az átszervezés kapcsán felmerülő munkajogi kérdésekben a humánus megoldásokat javasolja az előterjesztő.

Nos, erre utalva kérdezte meg Pásztor Antal SZDSZ-es képviselő, hogy mit takar a foglalkoztatásban szereplő humánus megoldás? Kozák János (Fidesz) a pénzügyi bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, miszerint amikor legutóbb nagy vita után jóváhagyták az új szervezeti felállást, felmerült az, hogy az új fedett uszoda létesítése e keretek között épülhet meg. Hogy áll ennek a dolga? - kérdezte a képviselő, majd hozzáfűzte: - Hosszú távon semmi nem látszik belőle.

Szirbik Imre válaszában kitért arra, hogy a nonprofit kft. lényegében új neve a közhasznú társaságnak. Öszszességében nem nyereséges gazdálkodású, és ellát olyan feladatokat, ami az önkormányzathoz kötődik. A humán megoldásról szólva a polgármester elmondta, hogy azok az emberek, akik nem vállalnak az átszervezett cégben munkát, azoknak először intézményi szférában ajánlanak fel foglalkoztatást, illetve hozzájárulhatnak korengedményes nyugdíjaztatásukhoz. A fedett uszoda kérdésében a polgármester kifejtette: adtak be rá pályázatot, de azt a regionális fejlesztési tanács elutasította. Gyakorlatilag három érvet hoztak föl az elutasításra, a legfőbb az, hogy a kiírt pályázat a gyógy-idegenforgalomhoz kapcsolódik, és jelenleg OEP által befogadott szolgáltatása nincs a strandnak.

- Úgy gondolták, hogy a gyógy-idegenforgalmi pályázatoknál nem lehet alapvető cél a sportcélú beruházás, nagyobb mértékben gyógyászatnak kell lennie. A pályázat módosított formában hamarosan kiírásra kerül, ezért is kíséreltük meg a megyénél a gyógyfürdő visszavételét, hogy ha egyesítjük a két intézményt, akkor az megfelel az úgynevezett OEP-feltételnek. Ugyanakkor az önkormányzat szóbeli ajánlatokat kapott a fedett uszoda közös konstrukcióban történő felépítésével kapcsolatban. Amennyiben lesz érdemi része a dolognak, természetesen a testület elé kerül - mondta Szirbik Imre.

Kozák János véleménye szerint semmiféle előrelépés nem történt a fedett uszoda ügyében. A pályázat kimenetele is bizonytalan. Baranyi Imre (MSZP), a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke Kozák János hozzászólására kijelentette: a pályázat elnyerésére csak akkor van esélye a városnak, ha lesz a strandnak a társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatása. Erre kínál lehetőséget az, ha a település visszakapja a gyógyfürdőt és egyesíteni tudják a két intézményt. Szerinte azt a három megyei képviselőt kéne meggyőznie Kozák Jánosnak, akik ez ügyben nemmel szavaztak a közgyűlésben. Az igen szavazat egyébként nem csorbította volna sem a kórház, sem a megye érdekeit, viszont a város érdekeit szolgálhatná - jelentette ki a képviselő.

A továbbiakban elfogadta a testület a panelprogram folytatását, amelynek keretében újabb közel 600 lakás energiamegtakarítást eredményező felújítására nyílhat lehetőség. Gyenes Ágota (Fidesz), a lakásügyi bizottság elnöke a projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott: Szentes úttörőmunkát végez azzal, hogy a gyermekes családokat és a nyugdíjasokat további kedvezményekkel támogatja.

Lovas József