2008. augusztus 22.

Közszolgák elismerése

Nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünk eseménysorozata már 19-én elkezdődött a városházán. Szir-bik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a közszolgálati munkában kimagasló teljesítményt nyújtó dolgozókat köszöntötte. Ünnepi beszédében kitért arra, hogy augusztus 20. három dologról szól. Szent Istvánról, államalapító királyunkról, aki több mint ezer esztendővel ezelőtt a kalandozó magyarokat letelepítette Közép-Európában. Megalkotta az államot, törvényeit lerakta, szokásait megteremtette.

- Augusztus 20-a nemcsak államalapító királyunk ünnepe, hanem államiságunké is - mondta. - Alaptörvényét alkotmánynak hívjuk. Vitatkozhatunk róla, hogy jó vagy rossz. Igazi jogi műalkotás-e vagy fércmunka? Ez maradjon az alkotmányjogászok dolga. De nélküle nincs modern európai állam, amely lefekteti, hogy melyek az alapelvei a működésnek, melyek az alapvető emberi jogok, szabadságjogok és kötelességek. Ne feledjük: jog és kötelesség csak párban jár. Fölbillen az állam, amely csak egyik formában tud létezni: vagy csak a jog, vagy csak a kötelesség oldalán. Ha a harmónia megbomlik, akkor az állam is megbomlik. Nagyobbik baj az, ha annak következményeként széthullik mindaz, amely a jövőt, az alkotás lehetőségét jelenti. Augusztus 20. így azoknak a közszolgáknak, közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek a napja, akik efölött őrködnek, az alkotmányból következő törvények betartásával, a közösség életének szabályozásával, mindennapi döntéseikkel, munkájukkal szolgálják a közösséget. A munkatársaim napja, akik akár a katasztrófavédelem, az oktatás terén, a köz művelésében, a hivatalok szolgálatában helyt állnak.

A polgármester szólt augusztus 20-ról, mint az új kenyér ünnepéről. Kijelentette: államalapító királyunk, az államiság alaptörvénye, és az emberi élet alapját adó kenyér együttes találkozása a naptárban arra kell, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy egymás megbecsülése, időnként a konfliktusokat felvállaló alkotómunka nélkül nincs múltunk, jelenünk és nem lesz jövőnk. Szentes közszolgái által biztos lehet abban, hogy nemcsak múltja, jelene, hanem gyermekeinknek és unokáinknak jövője is lesz, mondta.

A továbbiakban a huzamosabb időn keresztül kimagasló közszolgálati munkát végzőknek adott át egyszeri elismeréseket.

Agócs Irén ügyintéző, Ba-loghné Berezvai Csilla főkertész, Tóth Sándorné ügyintéző (polgármesteri hivatal); Agócs László szociális munkás (Hajléktalan Segítő Központ); Dancsó Tamás telepvezető, Furucz László gépkezelő, Pusztai Ferenc kibikus (Városellátó Intézmény); Doba Lajosné könyvtáros (városi könyvtár); Gabnai Jánosné védőnő (VIGI); Kaiser Andrea szakmai vezető (Családsegítő és Tanyagondnoki Szolgálat); Korom Zoltánné gyógypedagógus (Egységes Pedagógiai Szakszolgálat); Lenti Jánosné szakács (Központi Gyermekélelmezési Konyha); Mészáros János tanár (Lajtha László Alapfokú Mővészeti Iskola); Molnár Csaba tűzoltó főtörzsőrmester (Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság); Nagy János medencetakarító munkás (Sportközpont); Nóvéné Oroszlán Etelka intézményvezető-helyettes (Gondozási Központ); Pitiné Négyesi Erzsébet gondozón? (bölcsőde).

(lovas)