2008. augusztus 22.

Közös bölcsesség szülessen

Augusztus 20-án, az államalapítás, az új kenyér és az alkotmány ünnepének estéjén hagyományosan az ifjúsági ház színpadán Szirbik Imre polgármester mondott köszöntő beszédet.

Megemlékezett az államalapító Szent Istvánról, az ország alaptörvényéről és a kenyérről. Ez a nép, István alkotása csak azért maradhatott fenn, mert a történelem kritikus pillanataiban felül tudott emelkedni belső viszályain, külső ellenségein, mondta a polgármester. Szerinte mi, magyarok sokszor feszültséget okozunk önmagunknak. Sokan felteszik manapság a kérdést: ki a magyar, s mi az, ami összeköt bennünket? Sokfélék vagyunk, s a sokféleség nem arra való, hogy szétszakítson bennünket, hanem, hogy ebből közös bölcsesség szülessen, hangoztatta Szirbik Imre.

Erre figyelmeztet ezer év távlatából István, a verejtékes munkával az asztalunkra letett kenyér, s az ország alkotmánya.

Kovách Péter református lelkipásztor bibliai példákkal támasztotta alá a kenyér azon tulajdonságát, hogy szétosztható. Amink van, azért kaptuk, hogy megoszthassuk másokkal, mondta. Az augusztus 1-jétől kisegítő lelkészként városunkban szolgáló Túri Kis István katolikus lelkész szentelte meg a nemzetiszín szalaggal átkötött új kenyeret. A polgármester szelte fel, s a vezetésével az egyház képviselői osztották szét a nézők között.

Az ünnepi programot könnyűzenei koncertek vezették fel, elsőként az IH Tehetségkutatón fellépési lehetőséget nyert ifj. Vörös János zenekara. A kenyérszentelés- és kínálás után többek között a New York, New York-ot és a Macskák híres betétdalát, valamint más musicalslágereket is hallhatott az egyre népesebb publikum a német művészektől, Helmut Kummer tenoristától és Martina Riegg szoprán énekesnőtől. A folytatásban latinos hangulatra váltott a három díva, Détár Enikő, Ladinek Judit és Fésűs Nelli. Az estét a tűzijáték koronázta meg, melyet már több ezren kísértek figyelemmel a helyszínen, a tömegnek valahol a Kossuth téren volt vége.

D. J.