2008. augusztus 22.

Tűz a Szarvasi út mellett

Augusztus 17-i tűzeset nagysága miatt jó pár évre kiemelkedik Szentesen és térségében, mondta lapunknak Kajtár István szentesi tűzoltó-parancsnok. A Körös-Maros Nemzeti Park tájvédelmi körzetében és a Cserebökény-Eperjes átkötő úton belül indult a tűzeset, és a Szarvasi úton a régi tanácsháza (az ottaniak tanácskanyarnak nevezik Cserebökényben) haladva mintegy 3x5 kilométeres területet érintett. A tűzeset maga 1200 hektárnyi területet veszélyeztetett. Benne a cserebökényi tehenészeti telepet is.

A tűz el is érte azt, majd annak szomszédságában három másik tanyát veszélyeztetett. A természetvédelmi területet és a tanyát körbe kellett venni, különben a tűz átterjedt volna a Szarvasi út másik oldalára, ahol mintegy 40 körbálás szalmát tároltak. Ha nem védjük meg, abból óriási tűz keletkezett volna - mondta a tűzoltóparancsnok.

A tűzoltók 11 óra 30 perckor kapták a jelzést, amely 2-es fokozattal indult, aztán 3-assá vált, majd elérte a legmagasabb 5-ös fokozatot. Este fél 10-re sikerült felszámolni. Kajtár István tűzoltóparancsnok a tűz nagyságára való tekintettel Ördög István tűzoltó százados megyei mentésszervezési osztályvezető kollégájával irányította az oltást. Lapunknak elmondta, többször volt olyan fordulópont az eset során, amikor vagy a Szarvasi úton akart átterjedni a tűz, vagy az átláthatóság miatt át kellett csoportosítani az embereket. Az is sokat mond a dologról, hogy terepjáróval megkerülve az eseményt az majdnem egy órahosszát vett igénybe. Folyamatosan rádióösszeköttetésben voltak a szolgálatparancsnokokkal.

Szentesi, csongrádi, szarvasi, kunszentmártoni, kiskunfélegyházi, szegedi, orosházi, hódmezővásárhelyi és mezőkovácsházi tűzoltók, valamint a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltóegyesület tagjai vettek részt az oltásban. Közel 70 tűzoltó volt jelen a tűznél. Amelyre jellemző, hogy a Szarvasi úton 15 telefonoszlop a helyszínen kidőlt, elégett. Kajtár István elmondta, hogy sokáig nem sikerült alkalmazniuk erőgépet, egészen addig, amíg a Körös-Maros Természetvédelmi Terület szakemberei azt nem mondták, hogy lehet.

- Alapállás: tájvédelmi területeken nem lehet tárcsázni azért, hogy a füvet ne bolygassuk meg - mondta a tűzoltóparancsnok. - Ha leég, utána kinő a fű, de ha föl van tárcsázva, akkor elgyomosodik. Aztán mégis hozzájárultak, hogy tárcsázzunk, mert látták, hogy nagy a baj. Többen segítették a munkánkat, így: Móra József képviselő Ecser-Dónáti szövetkezeti embereivel, aztán Molnár Etele szarvasi magánvállalkozó, a szarvasmarhatelep dolgozói és a fábián-sebestyéni önkéntesek. A rendkívüli erős szél, nehezítette az oltást. A rendőrség órákra lezárta a Szarvasi utat. A járőrautósok 56 fokos forróságot mértek az úton. A szél is változtatta az irányát. Volt úgy, hogy nem tudjuk megfogni a tüzet. Ekkor még riasztottunk plusz erőket. Kellett, hiszen a tűz akadálytalanul mehetett volna egészen a szarvasi határig. Nádas, értékes tölgyfás erdők váltak volna a tűz martalékává.

A kárértékre vonatkozóan a hatósági vizsgálat folyik. A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei elmondták, hogy tűz érintette területen a teljes rovarvilág, a teljes apró állatvilág elpusztult, a növények elégtek. Megmaradtak viszont a költésüket befe-jező madarak (a második költés pusztult el), a rágcsálók, a nagyobb testű állatok.

Lovas József