2008. augusztus 22.

Helyi aktualitásokról is szó esett

Az egészségügyi miniszter fórumon tájékozódott

Az egészségügyi tárca által nemrég elkészített Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig elnevezésű programot ismertette dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten Szentesen megtartott fórumon. Az érdeklődők között több orvos is megjelent a rendezvényen, és az aktualitásokról kérdezték a szaktárca első emberét, aki arra kérte a megjelenteket, hogy hozzászólásaikban fogalmazzák meg véleményüket.

Volt, aki a minimumfeltételek változásáról érdeklődött, megemlítve, hogy ebben a tekintetben változó szabályok vonatkoznak egyes osztályokra. Van ahol nagyon sok alapvető dolog módosult, és olyan területek is vannak, ahol szinte semmilyen téren sem fedezhető fel újítás.

Kérdésként merültek fel a rezidensek gyakorlati képzésének hiányosságai is. A jelenlévő orvosok közül többen elmondták arra is van példa, hogy orvostanhallgatók úgy lesznek szakorvosok, hogy gyakorlati éveik alatt összesen három-négy műtétet végeznek el csupán, s utána önállóan kellene operálniuk. A műtéti képzés hiányosságait ilyen esetekben a kórházaknak kell pótolniuk, holott a küldő intézmény, az egyetem a tanulmányok végzésekor biztosítja ehhez az anyagi fedezetet, de a gyakorlati helyen sokszor nem biztosítják a gyakorlati feltételeket. A miniszter válaszában kitért arra, hogy véleménye szerint e tekintetben nemcsak a szakmai elven, hanem a finanszírozási formán is változtatni kell a jövőben. Az oktatásban az is problémát jelent, hogy bizonyos szakterületekre nem jelentkezik megfelelő számú orvostanhallgató, holott bizonyos szakorvosok hiányában az intézmények alacsonyabb támogatást kapnak az Országos Egészségügyi Pénztártól.

Az adminisztrációs többletmunka is több jelenlévő egészségügyi szakembert foglalkoztatott. Elmondták, hogy rengeteg időt meg lehetne takarítani az adminisztrációs feladatok végzésének átgondolásával, s az így fennmaradó többlet időt a gyógyításra lehetne fordítani. Dr. Székely Tamás ezzel kapcsolatban egy teszt-üzemmódban lévő újításról beszélt. Egy elektronikus kártyarendszert kívánnak bevezetni a jövőben, a tesztelésbe az Országos Egészségügyi Pénztáron keresztül még be lehet kapcsolódni. A kártyát a rendszerhez csatlakoztatva azonnal láthatóvá válnak a betegről szóló alapvető információk: személyazonosság, betegségek, illetve az is, hogy van-e a betegnek biztosítása. Ezzel pedig lényegesen lerövidül a papírmunkára fordítandó idő.

A múlt heti fórumon is kiderült, az egészségügyi dolgozók nincsenek megelégedve fizetésükkel. Ezzel a gondolattal dr. Székely Tamás is egyetértett és elmondta, hogy a következő időszakban mindenképp szükség lesz bérfelzárkóztatásra, amely az átlagos bérnövekedéshez képest egy nagyobb béremelkedést jelentene. Arra azonban, hogy ez például a következő évben hány százalékos, illetve hány ezer forintos emelést jelentene, nem tett ígéretet a miniszter. Az egyik jelenlévő háziorvos szerint ebben a kérdésben már az is előrelépést jelentene, ha a vasúti dolgozókhoz hasonlóan az egészségügyben dolgozóknak nem kellene társadalombiztosítási járulékot fizetniük.

Az aktualitásokról is szó esett ezen az estén. Mint megtudtuk az országosan nagy port felvert Lipótmezei intézet bezárása anyagi tekintetben mindenképp indokolt volt, hiszen a régi épület felújítása a számítások szerint mintegy 40 milliárd forintba került volna. Ez például a Dr. Bugyi István Kórház esetében 11-12 évi működését fedezné. Elhangzott: a financiális indokok mellett az is bizonyította, hogy jól döntöttek a szakemberek, mert a budapesti intézményben kezelt betegek döntő többsége más kórházakban megjelent, tehát nem került veszélybe kezelésük.

A miniszter a sajtó által nemrég közzétett szentesi fiatal nő haláláról is beszélt. Elhangzott, hogy nem lett volna szabad a médiának a kezelőorvos pontos nevével együtt közölnie a nő halálának vélhető körülményeit. Ennek oka, hogy addig vádnak számít megnevezni valakit, amíg nem bizonyosodott be róla, hogy valóban az ő hibájából halt meg a beteg. Az ilyen esetekben, s konkrétan ebben a szituációban is maximum monogramot hozhattak volna nyilvánosságra az újságok, rádiók és televíziók.

Cseh-Lakos