XXXVII. évfolyam 26. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Állják a versenyt
 

2006. június 30.


A Hunor-Coop Zártkörű Részvénytársaság már túl van a részközgyűléseken. A vezetőség beszámolt az elmúlt évi teljesítésről, gazdálkodásáról, a tulajdonosokkal ismertették a cég ez évi üzletpolitikáját. Mint elhangzott: a mai nehéz körülmények között is helyt tudott állni a kereskedelemben a társaság.


Bővebben


 

Nem engednek a 48-ból
 

2006. június 30.


A Csongrád Megyei Közgyűlés is tárgyalja a kórház új intézkedési tervét. Ezzel kapcsolatban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: a Dr. Bugyi István Kórház érdekes helyzetben van. Egyik oldalon küzd azokkal a gazdasági problémákkal, amely sok más kórház esetében is előfordul: az alulfinanszírozás esetével. Amikor is többe kerül az egészségügyi ellátás, mint amit az egészségügyi intézmény bevételként realizálni tud. A másik oldalon fejlesztésekről beszélhetünk.


Bővebben


 

Régi-új igazgatók

2006. június 30.


A szentesi oktatási intézmények vezetői megbízásáról is döntött június 29-iki ülésén a Csongrád Megyei Önkormányzat. A Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon valamint a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola vezetői pályázatára az eddigi igazgatók jelentkeztek. Így a következő öt évben a Rigó Alajos iskola vezetője - egyhangú szavazás alapján - dr. Demeter Attiláné, míg a Pollák szakiskola igazgatója Nagy Gyuláné lett.

Ezen kívül zárt ülésen döntöttek többek között a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díjáról, melyet Kovács István vezérőrnagy, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnoka kapja meg. A Csongrád Megye Egészségügyéért Díjban részesül a csongrádi mentőállomás kollektívája.

(Forrás: Rádió Szentes)



 

A képviselő-testület üléséről
Épül a kerékpárút a gáton 

2006. június 30.


A nyári szünet előtt utolsó ülését tartja lapunk megjelenésének időpontjában a képviselő-testület. A napirend szerint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, valamint a városi önkormányzat jogi és ügyrendi, a művelődési és oktatási, továbbá a városrendezési és oktatási bizottság számol be munkájáról.


Bővebben


 

Politikus - ellenzékben
 

2006. június 30.


Harmadik ciklusát kezdte a Parlamentben Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Ez alkalommal azonban - először - nem egyéniben, hanem listán megválasztott honatyaként végzi a dolgát. Ennyi év után, mint mondja, már rutinnal folytatja a munkát.


Bővebben


 

Nem szabad tévednünk!
 

2006. június 30.


Egy kérdéssel kezdem mai írásomat. Nem volt-e túlzás részemről a bírái előtt álló Nagy Imre "Nem kérek kegyelmet!"-jének olyan katartikus erőt tulajdonítanom, mellyel talán sokan nem tudnak azonosulni?

Válaszom ez: igen túlzás volt. És szándékos túlzás! Mert elhangzottak már az emberek történetében olyan rövid, de súlyos kijelentések, melyek önmagukban is eseménynek számítanak, hát még, ha elhangzásuk környezetét is tekintetbe vesszük. Igen, az ilyen súlyos szavak maguk is történelmet írnak azzal, hogy előbb-utóbb azok is komolyan veszik őket, akiknek nem az a dolguk, hogy értelmezzék őket.


Bővebben


 

Tiltakozás az alkotmányellenes adók ellen
 145 éve történt - Erőszakos adóbehajtás (I.)

2006. június 30.


Szegvári Megyeháza (archív)

Az ország többi megyéjéhez hasonlóan Csongrád megyében is ellentétes érzelmekkel fogadták az uralkodó által 1860-ban kibocsátott Októberi Diplomát, melyben újraszabályozta a Habsburg Birodalom közjogi viszonyait. Mint ismeretes, az uralkodói abszolutizmust némileg korlátozó szabályok Magyarország vonatkozásában nem jelentettek mást, mint visszatérést az 1848 előtti állapotokhoz, vagyis az 1848. évi forradalmi törvényhozás eredményeinek figyelmen kívül hagyását. Ennek hatására elégedetlenségi hullám vonult végig az országon, tiltakozva az Októberi Diploma rendelkezései ellen, követelve az 1848 áprilisában szentesített törvények helyreállítását.


Bővebben


 

Csábító cserkészlét
 

2006. június 30.


Képeslap készül Kruzslicz Tamás segítségével Fotó: Vidovics

Játékos életbe nyerhettek bepillantást azok a kisdiá-kok, akik jelentkeztek az 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat ötnapos táborába. A múlt heti jó idő kedvezett a sok szabadtéri programnak, de a gyerekek az ifjúsági házban kézügyességüket is próbára tehették.


Bővebben


 

Adómentes partfürdő?

2006. június 30.


A közelmúltban kaptuk azt az információt, hogy a szolidaritás jegyében és az árvízkárok enyhítése érdekében Szirbik Imre polgármester javasolni fogja a legközelebbi önkormányzati ülésen, hogy a tiszai partfürdőben lévő üdülőházak után fizetendő 2006. évi kommunális adó elengedésre kerüljön. Együttvéve nem olyan nagy összegről van szó - éves viszonylatban nem éri el a 150 ezer forintot - de a város eképpen is jelezni akarja, hogy tisztában van az árvíz hatásával, hiszen a víz alaposan megrongálta az építményeket, a belső berendezéseket, az utakat, stb. Amint a jelenlegi zöldár levonul a városellátó intézmény részéről rendbe teszik a bevezető utakat, üzembe helyezik a közműveket, fertőtlenítik, megtisztítják a területet ezzel is segítve a "tiszások" önzetlen munkáját. A város évente általában a többszörösét fordítja a partfürdő színvonalának megtartására és fejlesztésére, ahhoz képest, mint amennyi forintot adóként befizetnek az üdülőházak tulajdonosai. Ide tartozik például a korábbi időszakban elkezdett útaszfaltozás és az idei szúnyogirtás is, amit szükség szerint megismételnek majd.



 

Anyagi elismerés a pályázóknak
 

2006. június 30.


A múlt héten ismét sor került az önkormányzati pályázatokat készítők munkájának anyagi elismerésére. Szirbik Imre polgármester, önkormányzati képviselő értékelte a pályázati munkákat. Örömét fejezte ki, hogy megint sokan, közel hetvenen voltak a meghívottak.


Bővebben


 

Tilos behajtani

2006. június 30.


A sportközpont tájékoztatja az uszoda látogatóit, hogy július 1-jétől a nyári időszakban tilos behajtani a Széchenyi liget területére a 3500 kg-ot meghaladó össztömegű járművel.

Kivétel az üdülőházak vendégeit szállító járművek, részükre behajtási engedélyt a sportcsarnok adhat ki.


 

Késik

2006. június 30.


Az eredetileg tervezetthez képest egy hónapot késik a Nagy Ferenc utca átadása. Mint ismert az önkormányzat átépítteti a mozi utcáját, amely így a jövőben a gyalogosokat szolgálja, a gépjárműveket pedig kitiltják a területről. A sétálóutca átadása több ok miatt július 31-ikére várható. Ez idő alatt két üzlet végleg bezárt a szentesi sétálóutcán, miután megkezdődött az út felújítása. A kereskedők forgalomcsökkenésre panaszkodnak.

Forrás: Rádió Szentes



 

A képzelet fejlesztése
 Évzáró a Jövőnkért iskolában

2006. június 30.


A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a közelmúltban rendezte meg tanévzáró ünnepségét a Tóth József Színházteremben. Szabó Réka verssel köszöntötte a vendégeket, majd Bagi Ferenc néptánctanár csoportjai közül a második előképzősök műsorát láthattuk. Kratkovszkiné Polgár Abigél immár két éve foglalkozik a legkisebbek oktatásával. Az első évfolyamos kis balettosok bemutatója után Keller Jánosné igazgatónő mondta el évértékelő beszédét. Szirbik Imre polgármestert külön köszöntötte.


Bővebben


 

Másfél első osztály, közös napközi
 

2006. június 30.


Nemrég a Klauzál Gábor Általános Iskolába látogattunk, és a beiskolázásról, az iskola életéről, a pályázatokról kérdeztük Tariné Lantos Piroska igazgatónőt (képünkön).


Bővebben


 

Eredményes a szakszolgálat

2006. június 30.


Másfél éve működik a Pedagógiai Szakszolgálat a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban. Ez az első olyan intézmény, amely kistérségi jellegű, így munkájáról minden, abban résztvevő önkormányzatnak be kell számolnia. A szakszolgálat betöltötte feladatát, nem vált egy központosítási folyamat részévé. Az önkormányzatok is elégedettek munkájukkal. Mindezek ellenére a szervezet vezetésében változás várható, mivel az eddigi megbízott igazgató nem vállalja tovább az irányítást. Az igazgatói posztra pályázatot írtak ki. A vezető személyéről június 30-i ülésén dönt a testület.



 

Mozgalmas kollégiumi hét
 

2006. június 30.


Az Általános Iskolai Kollégiumban többéves hagyomány, hogy a gyermeknaphoz, a tanév végéhez kapcsolódóan megszervezzük a kollégiumi hetet. Így volt ez az idei tanévben is. Az események szervezésére az önkormányzat támogatásával kerülhetett sor.


Bővebben


 

Az értékes csíramálé
 

2006. június 30.


Vidovics Zoltán

A szentesi Csíra Kft. a Dél-Alföldi Regionális Bíráló Bizottság javaslatára, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökének döntése alapján 12 millió, visszafizetési kötelezettség nélküli támogatást nyert.


Bővebben


 

A sokoldalú táncos
 Szilvássy Balázst visszavárták tanítani

2006. június 30.


Eredményes volt társastáncban, filmekben is feltűnt, klipek és koncertek rendszeres háttértáncosa Szilvássy Balázs, aki manapság hip-hopban utazik. Szó szerint, hiszen több országban mutathatta már meg tánctudását, s a szentesi fiatalembert nem rég felkérték, hogy városunkban oktasson moderntáncot.


Bővebben


 

Közéleti sebészorvos
 

2006. június 30.


A Petőfi Cukrászdában havonta egy hétfő este a Közéleti Kávéház miatt telik meg, egy-egy, városszerte közismert meghívott személy kedvéért. Legutóbb, júniusi vendégként, az előző, Farkas Bálint kérésére dr. Papp Zoltán sebész főorvoson volt a sor, hogy anekdotázva meséljen életútjáról, munkájáról, s azokról a dolgokról, melyek leginkább foglalkoztatják őt.


Bővebben


 

Százezret loptak az előszobából
 

2006. június 30.


Tolvajok jártak a MÁV Korsós-sori szerelőműhelyében. A tettesek június 19 és 20-a között ütvefúrót, forrasztót tulajdonítottak el mintegy 120 ezer forint értékben.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. június 30.


Színlelt szerződések

Június 30-án járt le a színlelt szerződések átminősítésére vonatkozó moratórium, ezzel kapcsolatban azonban nemcsak szerződéses, hanem bejelentési kötelezettség is terheli az érintett munkáltatókat.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. június 30.


  • Vadas malacleves

  • Zöldséggel töltött rolád

  • Grillezett zöldségek




Bővebben


 

Centert és irányítót kell pótolni
 

2006. június 30.


A Raiffeisen Bank félmillió forinttal támogatja a Legrand-Szentesi VK vízilabda csapatát.

A nyolcadik helyen végzett Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, Berki András szerint bravúr volt fiatal együttesétől az idei teljesítmény, hiszen öt játékos pótlását kellett megoldani a szezon kezdetére. Pengő Lászlóval tovább folytatják a közös munkát, amit július 17-én kezd majd irányításukkal a gárda.


Bővebben


 

Utak vándorai
 

2006. június 30.


Csendes Zoltán és Baranyi Antal a képen elöl.

Csendes Zoltán és Bara-nyi Antal már az elmúlt évben több ezer kilométert kerékpároztak nyári kirándulásuk alkalmával, de az idén úgy indultak el, hogy jönnek haza.

Ez nem jelent mást, minthogy június 1-jén este autóval vágtak neki Nyugat-Európának, és Usztrunul Norbert támogatásával eljutottak a holland tengerpartra. Mivel ott pattantak nyeregbe, így a túrájuk úgy kezdődött, egy kis kerülővel irány Magyarország, irány Szentes.


Bővebben


 

Téli Éva országos csúcsot úszott
 

2006. június 30.


Ladóczki János néhány éve elhunyt szabadkai úszótársunk emlékére rendezte meg nemzetközi szenior úszóversenyét a Spartak Úszóklub a közelmúltban. A versenyzők nem csalódtak, ismét igazi vendégszerető légkör fogadta őket. A versenyen több magyarországi egyesület is képviseltette magát, többek között a Szentesi Delfin ESC úszói is szép számmal álltak rajthoz. Született egy országos csúcs is VI. korcsoportban az 50 méteres női mellúszásban Pólyáné Téli Évától.


Bővebben


 

A jótékony pénzintézet
 

2006. június 30.


Ez a régi lámpa, de úton van Brazíliából az új készülék!

A Raiffeisen Bank rendszeresen támogatja adományaival a beteg és árva gyermekeket ellátó intézményeket és alapítványokat. A mostani gyermeknap alkalmából összesen 9 egészségügyi intézmény részesült a Raiffeisen Bank közel 5 millió forint értékű adományából.


Bővebben


 

Óvjuk a ligetet!

2006. június 30.


Széchenyi liget. Helyi jelentőségű védett terület. Autóknak táblák sokasága tiltja a fák közötti parkolást, a behajtást. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kihelyezett tábláktól nem lehet látni az erdőt. Vicc is lehetne ebből, mégis szomorú kép fogadja hétvégeken a strandra látogató embereket: a gépkocsivezetők nem veszik észre a tiltást. A múzeum felé vezető útra kihelyezett sorompót kinyitva beállnak az árnyat adó fák közé. Rendszertelenül. Lényeg: az autó árnyékba legyen, és ne kelljen sokat gyalogolni.

- Tavaly 5, most 8 ezer forint bírságot rovunk ki mindenkinek, aki a ligetben, tilosban parkol - mondja érdeklődésünkre Kóczán István, a városi közterület-felügyelet vezetője. - Tudni kell azt is, hogy az illető ilyen esetekben kettős szabálysértést követ el. Az egyik közlekedésrendészeti dolog, mivel a behajtani tilos tábla hatálya alá eső területre hajtott be. A másik: helyi védettségű zöldterületre hajt be, illetve parkol. És azt is meg kell nézni, mi marad a gépjárműk után. Ott takarítják ki az autót, cigarettás dobozt, kólásüveget, zacskót, csomagolópapírt dobnak el a fák között, de találtunk már teli gyufásdobozt is. Ezt a szép ligetet védeni kell, állagának megőrzése fontos az itt lakók számára.

Mint megtudtuk, a város pályázik parkolóhely kialakításra. Pénzkérdés az egész. Biztosak lehetünk benn, ha nyer az önkormányzat, azonnal kialakítja a parkolóhelyet a Széchenyi ligetben is. Addig legyünk toleránsak a ligeti park iránt.

(lovas)



 

Ne szedjék ki!

2006. június 30.


Tisztelt Szentesiek!

Kérjük Önöket, hogy a városháza elé kihelyezett hengerekbe ültetett virágokat ne szedjék ki. A növények a város szépítését, a gyönyörködtetést szolgálják, és pótlásukra nincs lehetőség.

A kiszedett virágok elültetve nem hajtanak ki, mert a tövük beszakad: tehát kitépve többé senkinek sem hajtanak hasznot.

Megértésüket köszönjük!

Közterület-felügyelet



 

Megérkeztek a túráról

2006. június 30.


A St. Jupát Sportegyesület megkezdte a nyári iskolai szünetre időzített turisztikai programjainak megvalósítását. Ennek első kerékpáros programja az őrségi táj felfedezése volt. A 9 napra tervezett kerékpártúra 27-én ért véget, amikor is hazaérkezésük napján is kegyes volt az időjárás, és szép nyári napsütésben kerekeztek be a városba. Az érdeklődő bővebb információt az egyesület honlapján - www.jupat.hu - találhat, melyen hallható az eltöltött napok összefoglalója és láthatók a túra során készített fotók is.



 

Családi események

2006. június 30.


Született: Szabó Zsigmondnak és Duka Mariannak (Nagyhegy 367.) Loréna Julianna, Varga Szabolcsnak és Ágoston Szilvia Editnek (Futó Z. u. 7.) Máté, Németh Antalnak és Duka Zsanettnek (Bocskai u. 11.) Klarissza Cintia, Bede Andrásnak és Ujvári Gyöngyinek (Budai N. A. u. 31.) Árpád, Jarács Jánosnak és Bertus Andrea Tündének (Csongrád, Arany J. u. 52.) Lili, Mihály Lajosnak és Magyar Zsanettnek (Csongrád, Csengeri u. 25.) Anna Fruzsina nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Varga Antal (Borza u. 29.) és Katona Orsolya Anna (Cseuz B. u. 7.), Biácsi Krisztián László (Dózsa Gy. u. 170.) és Dienes Krisztina (Apponyi tér E. ép.).

Elhunyt: Bakai Istvánné Szabados Mária Julianna (Hunyadi u. 24.), Komjáti Sándor (Gaál I. u. 6.), Kassai Lajosné Gallasz Mária (Örvény sor 1/A), Dán Sándor (Csongrád, Erzsébet u. 34.), Túri János (Csongrád, Szegfű u. 16.), Rózsavölgyi Sándor (Csongrád, Tanya 343.), Benkó István (Csongrád, Tanya 1554.).


 Vissza a legfrissebb számokhoz