<<< Vissza

Politikus - ellenzékben

2006. június 30.

Harmadik ciklusát kezdte a Parlamentben Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Ez alkalommal azonban - először - nem egyéniben, hanem listán megválasztott honatyaként végzi a dolgát. Ennyi év után, mint mondja, már rutinnal folytatja a munkát.

Természetesen az adott helyzetben bizonyos dolgokat átértékel az ember. Vallja, jól ismeri a térséget, és személy szerint másképpen éli meg a dolgot. A kapcsolatrendszert, amit a lakossággal eddig fenntartott a továbbiakban is folytatni szeretné. A fogadóóráit is folyamatosan meg kívánja tartani. Nagy meglepetés volt számára az első nap, mint kiderült, sokan keresték fel az új helyen, a Fidesz irodában.

Hogy miért ott várta a polgárokat? Azt mondja, gondolt arra, hogy a város vezetése országgyűlési képviselőként továbbra is megadja számára azt a lehetőséget, hogy a korábbi helyen, a városházán fogadja vendégeit, a fogadóórán megjelent embereket. Nem így történt. Bízik abban, hogy a célnak a Fidesz iroda megfelel.

Már az első alkalom bizonyíték erre: sokan felkeresték. Milyen kérdésekkel? Íme a válasz:

- A politika úgy látszik, továbbra is érdekli az embereket. Akik eljöttek, többségük a nagypolitikával kezdte mondandóját. A szocialista-liberális kormányzat megszorító intézkedései a választási ígéretekkel ellentétben mindannyiunk számára meglepetésként hatottak. Milyen ország az, ahol egyik nap arról a szól a média, hogy dübörög a gazdaság, nagy a jólét, és a következő nap kiderül, nagy a baj, és nagy a hiány, tették fel a kérdést az emberek. Ezek a megszorító intézkedések a családok nagy részének ellehetetlenülést, megrázkódtatást okoznak. Olyan dolog történt, amelyre a magyar demokráciában még nem volt példa: a kampányban átverték az embereket.

Farkas Sándor úgy véli, ezzel valóban leértékelődik a politika, a közéletiség, a politikusok elveszítik a hitelüket.

Miért hallgat a Fidesz? - kérdezik többen is. A képviselő azt feleli, nem hallgat csak.

- Most megint ott tartunk, mint a választási kampányban, hogy azok a gondolatok, szavak, törvényi javaslatok, amit beterjesztettünk, a Parlament elutasította. Mi a legfontosabb kérdéseket megfogalmaztuk, törvényi javaslatba formáltuk, és a Parlament ezeket nem tárgyalja meg. Ilyen szempontból nem tudunk levegőhöz jutni, nem tudunk a választópolgárokhoz érdemben szólni.

A képviselő úgy véli, ez a meteorológiailag forróvá vált nyár politikailag is forró őszbe megy át. Az emberek nem értik, hogy mi történt. Miért vett a hatalmon maradt párt 180 fokos fordulatot ígéreteihez képest? A kormány leértékeli a társadalmat, nem tekinti párbeszéd-képesnek. Az emberek a következtetéseiket le fogják vonni, és ez nem csak a kormányoldalnak lesz rossz, hanem az egész magyar politikának.

A közigazgatás átszervezésével kapcsolatban a politikus elmondta: azt a tervezetet, hogy az ezer fő alatti kistelepüléseken az önkormányzatiság megszűnjön, elfogadhatatlannak tartja. Hiszen ott már az a lehetősége sem lesz meg az embereknek, hogy a legapróbb problémáikkal valakit felkeressenek. Ha ez a törvény elfogadásra kerül, a kistelepülések elveszítik utolsó mentsvárukat, annak a lehetőségét, hogy életben maradjanak. Pont a kistelepüléseknek kellene megtalálni azt a jövőképet, azokat a lehetőségeket, hogy az ott lakó emberek helyben maradhassanak, és megtalálják életük értelmét - jelentette ki, majd így folytatta: - A megyei közgyűlésnek két cikluson át voltam tagja, ősztől már nem kívánok az lenni. Nem látom értelmét az ilyen jellegű intézményrendszernek, mert igaz, politikai testületként áll össze, pártlistára leadott szavazatok alapján, de amivel foglalkozik, az már teljesen más, mondhatni hétköznapi munkaszervezési jelleg. Nincs rá szükség. Azokat az intézményeket, melyek megyei hatáskörbe tartoznak, például középiskolák, vissza lehet adni az adott településnek. A megyei önkormányzatnak kötelezettsége volt eltartani, de már maga a rendszer sem tökéletes.

A régió kérdését már izgalmasabb tartja a honatya. Magyarországon nincs hagyománya. Hosszú távú folyamat az egész, nagyon végig kell gondolni a feladatokat, hogy mit akarunk a régióban ellátni, mondja. Azzal nem ért egyet, hogy a különböző régiókban legyen egy-egy kiemelt város, ami meghatározó, mert az véleménye szerint azt jelentheti, hogy hatósági ügyekben oda kell majd eljárni, intézményekhez, különböző dolgokat intézni. Ezek a helyi önkormányzatoknál megoldhatók. A régió egy térséget ölel fel, divatos politika Európában, de a magyar viszonyok másak.

Lovas József


<<< Vissza