<<< Vissza

Másfél első osztály, közös napközi

2006. június 30.

Nemrég a Klauzál Gábor Általános Iskolába látogattunk, és a beiskolázásról, az iskola életéről, a pályázatokról kérdeztük Tariné Lantos Piroska igazgatónőt (képünkön).

- A 2006/2007-es tanévre jelenleg 33 beírt első osztályos van - mondta. A beiskolázást már 2005 novemberében elkezdtük, amikor a környékünkön lévő óvodákat felkerestük. Szeptember végén meghívtuk az összes hozzánk kerülő gyermek korábbi óvónőjét, valamint a vezető óvónőket, és megmutattuk, hogy illeszkedtek be az elsősök egy hónap alatt az iskolába. Órarészleteket is láttak az óvónénik, és nagyon jó kezdeményezésnek tartották. Minden hónapban volt egy játékos foglalkozás, ismerkedés, ahová szülőkkel jöttek el az óvodások, és a leendő tanítónénik foglalkoztak a gyerekekkel. A beiratkozás előtt volt egy iskolai bemutatkozó, ahová szintén vártuk az elsősöket. Valószínűleg még emelkedni fog az elsősök létszáma szeptemberre. Másfél első osztály indítására kaptunk lehetőséget a képviselő-testület határozata szerint. Ez két külön osztályt jelent, közös napközivel. A pedagógusok közül ketten nyugdíjba mentek, az ő helyeiket már nem kívánjuk betölteni. Két óraadó, más intézményben tanító kollégától is búcsúztunk, ők német szakosok.

- A Klauzál suli mindig a sportról, a magas színvonalú testnevelés-oktatásról volt híres.

- Ezt ma is próbáljuk tartani. Alsó tagozatban minden osztályban heti öt testnevelés óra van, ebből egy úszás. A tanulókat autóbusz hozza-viszi az uszodából, ez megkönnyíti a dolgunkat. Első osztálytól kezdve lehetőség van társastáncot tanulni a Szilver tanáraitól és sokan élnek a lehetőséggel. Tanórán kívül is lehet sportolni az iskolai diáksport egyesületen belül.

Az angol és német nyelvet emelt óraszámban tanítjuk, a tanulókat képességeik alapján két csoportra bontjuk. Első osztálytól játékos nyelvi előkészítőn vesznek részt a gyerekek.

- Gyakran pályázik az iskola.

- Évek óta próbálkozunk pályázatokkal, a városban úgy ismernek bennünket, hogy az egyik legtöbbet pályázó iskola vagyunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program által kiírt pályázaton a kompetencia alapú oktatás bevezetésére 18 millió forintot nyertünk. Ez 2006 szeptemberétől indul, főként a pedagógusok képzésére és az eszközállomány fejlesztésére fordítjuk a pénzt. Konzorciumba társultunk a Deák Ferenc iskolával az általuk összefogott pályázathoz, amely a sajátos nevelési igényű tanulók együttneveléséről szól. Nálunk már évtizedes hagyománya van az ilyen problémával küzdő gyerekek foglalkoztatásának, képzésének. Van egy fejlesztő pedagógusunk, de a gyerekszám ilyen értelmű növekedése indokolttá tette, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, és részesei lehessünk a 35 millió forintot nyert pályázatnak. Sok olyan tanulónk van, aki nehéz anyagi körülmények között él, rajtuk segít az Útravaló Ösztöndíj Program, melyet egy pályázat útján nyertünk meg 14 tanulónak. A mentor tanárok egész évben foglalkoztak velük a továbbtanulás érdekében.

Majzik Andrea


<<< Vissza