<<< Vissza

Nem engednek a 48-ból

2006. június 30.

A Csongrád Megyei Közgyűlés is tárgyalja a kórház új intézkedési tervét. Ezzel kapcsolatban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: a Dr. Bugyi István Kórház érdekes helyzetben van. Egyik oldalon küzd azokkal a gazdasági problémákkal, amely sok más kórház esetében is előfordul: az alulfinanszírozás esetével. Amikor is többe kerül az egészségügyi ellátás, mint amit az egészségügyi intézmény bevételként realizálni tud. A másik oldalon fejlesztésekről beszélhetünk.

A kórház vezetése intézkedési programot állított össze - 48 pontban fogalmazták meg -, amelyek bizonyos megtakarításokról, bevételnövelő tendenciák szólnak. Ebbe a programba tartozik például az, hogy a kertészet visszakerül a városi körbe. A megoldás: ezek után a Városellátó Intézmény foglalkozik majd a kórház területén a kertészeti feladatokkal, végzi a dolgát, ugyanúgy, mint a közparkok, közterületek gondozását. A változás létszámmozgásokkal nem jár. Mint hallottuk, a gazdaságosság szem előtt tartásával folyamatosan felülvizsgálják a többi feladatot is. A megyei közgyűlés a program mellé állt, százmillió forint kamatmentes kölcsönt biztosít a kórháznak.

Mindemellett jelentős fejlesztésekről is beszámolhatunk. A művese-állomás az év folyamán működésbe lép. A helikopter-leszálló kórházon belüli építésére a Csongrád Megyei Közgyűlés biztosítja az anyagiakat. A Dél-alföldi légimentő-bázis ügyében az OMSZ még nem döntött. A polgármester elmondta, hogy a helyszín kérdésében Szentes változatlanul élvezi a prioritást, és bízik benne, hogy a nyári időszak után a végső döntés is megszületik majd.

Már többször megírtuk e hasábokon: a megyei közgyűlés - ha úgy tetszik - visszahelyezi jogaiba a Szentesi Vérellátó Állomást. Kiválik a szegedi rendszerből és önálló gyűjtéssel, itteni tárolással biztosítja a műtéti osztályok vérhátterét.

(A feldolgozás továbbra is Szegeden történik.) A vérellátó ezzel hosszú távon biztosítja majd a kórház intenzív részlegeinek a megmaradását.

A rendelőintézet épülete is felújításra kerül. A munkálatokra pályázaton nyert a város. Első ütemben magastető kerül az új SZTK épülete fölé, második ütemben a szociális kiszolgáló helyiségek fölkerülnek ebbe a térbe, átadva a helyet a betegellátásnak, szakrendelőnek. A programban első lépésként átalakításra kerül a fogászat-szájsebészet - az önkormányzat 2 millió forinttal járul hozzá a műszerezettséghez -, lehetőséget adva ez által a hétvégi ügyelet beindításának.

(lovas)


<<< Vissza