<<< Vissza

Utak vándorai

2006. június 30.

Csendes Zoltán és Baranyi Antal a képen elöl.

 

Csendes Zoltán és Bara-nyi Antal már az elmúlt évben több ezer kilométert kerékpároztak nyári kirándulásuk alkalmával, de az idén úgy indultak el, hogy jönnek haza.

Ez nem jelent mást, minthogy június 1-jén este autóval vágtak neki Nyugat-Európának, és Usztrunul Norbert támogatásával eljutottak a holland tengerpartra. Mivel ott pattantak nyeregbe, így a túrájuk úgy kezdődött, egy kis kerülővel irány Magyarország, irány Szentes.

Hollandiából másodikán délben indultak el, végig a tengerparton, majd a belga tengerparton folytatták útjukat. Franciaországban a normandiai partvidéket tekerték át Diepe-ig. Ott lekanyarodtak dél felé, és sok morfondírozás után kihagyták Párizst, mert az ottani kerekezés felér egy budapesti túrával és a nagyváros helyett inkább a természetet választották a fiúk.

Ruen-nél érték el a Szajna-partot, majd délre haladva a Loire folyó mentén jutottak el Digon-ig. Egy "kis" tekerés után jött a Genfi tó és környéke, és a Mount Blanc, ezután az Alpok hegyvonulatait kellett többször meghódítanunk.

Útjuk során a legmagasabb pont az Edelweisspitze volt (2571 m) amit nehezen, de mégis megmásztak. Felfelé a negatív sebességrekordot is megdöntötték. A hegyről a legnagyobb gurulási sebessége a fiúknak 89,6 km/h.

Magyarország sem maradt rekord nélkül a fiúk számára, mert Toncsi egymaga egy nap 204 km tekert egyedül (Keszthelytől-Soltig).

Jöhet a kérdés, hogy a magyarországi szakaszon "Hová tűnt Zoli?". Éppen az osztrák Alpokban jártak, amikor jött a hír, hogy következő héten kedden, Zolinak meg kell jelennie a tűzoltóságon felvételin. Sokat gondolkodtak, hogy mitévők legyenek. Nem volt más megoldás, mint belelépni a pedálba. Éppen a Balatonig jutottak, Zoli vonatra szállt, hogy megjelenhessen a felvételin.

Toncsi pedig a maga "laza" tempójában kerekezett vissza. A hazaérkezésük délutánján már a két fiú együtt érkezett Csongrád felől, és a Luther-téren várták őket a szülők és a barátok.

Felejthetetlen volt számukra az elmúlt 25 nap, amely során 178 órát töltöttek a nyeregben, és összesen 22530 méter szintkülönbséget küzdöttek le.

(Kép és szöveg: Vidovics)


<<< Vissza