<<< Vissza

A sokoldalú táncos
Szilvássy Balázst visszavárták tanítani

2006. június 30.

Eredményes volt társastáncban, filmekben is feltűnt, klipek és koncertek rendszeres háttértáncosa Szilvássy Balázs, aki manapság hip-hopban utazik. Szó szerint, hiszen több országban mutathatta már meg tánctudását, s a szentesi fiatalembert nem rég felkérték, hogy városunkban oktasson moderntáncot.

Három hónapos tanfolyam végén van most Balázs. A Kiss Bálint-iskolában vezetett kurzust, melyen negyven helybeli tanítványa a könnyűzenei klipekből, koncertekről ismert táncstílus, a hip-hop alapjaival ismerkedhetett meg tőle, aki ténykedését még standard és latin táncokkal kezdte.

- Tizenhárom éves korom környékén kezdődött. Anyukám egyik munkatársa ajánlott táncpartnert, bár akkor még azt gondoltam, a tánc nem igazán férfias sportág. Mégis az első pillanatban beleszerettem a táncba. Eleinte "szemellenzővel" táncoltam, csak az létezett számomra - mondja Balázs.

Húgával, Zsuzsával is alkottak táncospárt, mindkét szentesi klubban megfordultak. Juniorban országos másodikként világbajnokságra is kijutottak. Felkerültek Budapestre, mindketten moderntánccal folytatták, a táncórákon találkoznak. Balázs széles repertoáron dolgozik, csinálja a hip-hop mellett a funky-t, a breaktáncot és még jazzt is.

Bekerült a koreográfus Seres Attila társulatába, s az elmúlt években egyik táncosa volt videoklipeknek, például Zséda Szeress most! és az United Gyémánt éjszakák-klipjében is feltűnt. De fellépett a nagy visszatérő Ra-pülők januári koncertjén, utána a Megasztár-döntőn is tagja volt a tánckarnak. A fuvolaművész Horgas Eszter Carmenjében Horvátországba is eljutott. A Nike és a Schwarz-kopf színeiben táncos divatbemutatókon turnézott Moszkvában, Párizsban, Bécsben, Amszterdamban, Athénban és Marokkóban is. Az Usztics Mátyás rendezte Kérnék egy kocsit című tévésorozatról már hallhattunk pár éve. A színész egy versenyen szúrta ki magának a táncos lábú testvérpárt, s epizódszerepet ajánlott nekik. A Magyar vándor egyik táncjelenetében pedig már csak Balázst láthatjuk, vagyis mégsem, mert csak ő tudja, hol bukkan fel a koreográfiában. Sok ismerősre, s barátra tett szert a sztárvilágban.

- Szolnoki Peti a Bob Bon együttesből az egyik legjobb barátom, vele a Dalnokok ligája forgatásán dolgoztam először. A megasztáros Hoffmann Mónika és Kovács Timi jár az óráimra Pesten. A zenészekkel egyébként jobban elfogadjuk egymást, hiszen ők is tudják, a látvány nagy részét a fények mellett mi adjuk.

- Hazajárni mindig is szerettem, a szüleim miatt, de most jól is jött ki, hogy tanítani is hazavárnak - vallja be, hozzátéve, nagyon jól esik neki. Pár hónapja itt (is) munkálkodik tehát, de több időt azért még a fővárosban tölt, a szombati órák után is mindig rohant vissza. Választott műfajában, a hip-hop-ban most kezd "berobbanni".

Benne vagyok egy versenyző csoportban, s elég jó eredményeink vannak, országos szinten első, második helyezések.

A váltás nem volt könnyű, három hónapba tellett megszokni az új stílust, pedig napi szinten gyakorolt. Folyamatosan képzi még magát, akrobatikára is jár, igyekszik sokoldalú táncos lenni.

Nyári tábora július 10-14-ig zajlik Szentesen, melyre bárki jelentkezhet, most is voltak tizen- és huszonéves tanítványai egyaránt. Szeptembertől pedig a Színkör-művészeti iskola keretein belül Balázs rendszeres lehetőséget kap, hogy városunkban oktasson.

Darók József


<<< Vissza