<<< Vissza

A képzelet fejlesztése
Évzáró a Jövőnkért iskolában

2006. június 30.


A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a közelmúltban rendezte meg tanévzáró ünnepségét a Tóth József Színházteremben. Szabó Réka verssel köszöntötte a vendégeket, majd Bagi Ferenc néptánctanár csoportjai közül a második előképzősök műsorát láthattuk. Kratkovszkiné Polgár Abigél immár két éve foglalkozik a legkisebbek oktatásával. Az első évfolyamos kis balettosok bemutatója után Keller Jánosné igazgatónő mondta el évértékelő beszédét. Szirbik Imre polgármestert külön köszöntötte.

- A képzelet szót gyakran használjuk a mindennapokban és nem is gondolunk bele igazán, hogy mit is jelent - mondta. A képzelet mindannyiunkban benne van, csak nem mindegy, hogy ezt a képességet fejlesztjük vagy nem. Nem mindegy, hogy a gyerekek ingerszegény vagy szeretettel teli, gondoskodó környezetben nőnek fel. Nem mindegy, hogy a pici gyereket mesével altatjuk el, vagy a tévé elé ültetjük. Nem mindegy, hogy beszélgetünk-e vele, megdicsérjük-e. Ha odafigyelünk rájuk, és ehhez a megfelelő pedagógusok még hozzásegítenek, akkor fejlesztjük a személyiségét és a képzeletét. És a fantázia az élet minden területén szükséges, fejlesztése egy művészeti iskola hitvallása is lehet.

A Jövőnkért iskolának ez a hitvallása. Főbb célkitűzéseikről is mondott néhány szót az igazgatónő. A következetes oktatást nagyon fontosnak tartják. A tanítás színvonalát igyekeznek növelni, a tanárok mindig új ötletekkel próbálnak a gyerekek elé állni. A hagyományokhoz is ragaszkodnak, vannak állandó rendezvényeik és táboraik. A nyári moderntánc estjüket június 24-én tartották a sportcsarnokban. A városi programokat fellépésekkel támogatják. Több jótékonysági esten is részt vettek a tanév során.

Gyakorlati kérdésekről is szó esett az évzárón. A költségvetési törvény kötelezően előírta a képzési díj fizetését az újonnan belépő tanulók számára. Már 2005 szeptemberétől kötelező volt ez, de a szociálisan rászoruló gyerekek eddig mentességet kaphattak. Sajnos az OKÉV elmarasztalta az iskolát azért, mert nem szedték be a képzési díjakat megfelelő mértékben. A következő tanévtől nem tudnak a díjtól eltekinteni, de jegyzői határozattal továbbra is kérhető a mentesség.

Néhány tanuló jutalomkönyvet vehetett át. Azok kaptak könyvet, akik több éve kimagasló teljesítményt nyújtanak. Az iskolában tanító pedagógusoknak egy-egy csokor virággal köszönte meg igazgatónő az éves munkát. Az ünnepség tánccal, színjátékkal, vidám hangulatban folytatódott.

M. A.


<<< Vissza