<<< Vissza

A képviselő-testület üléséről
Épül a kerékpárút a gáton

2006. június 30.

A nyári szünet előtt utolsó ülését tartja lapunk megjelenésének időpontjában a képviselő-testület. A napirend szerint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, valamint a városi önkormányzat jogi és ügyrendi, a művelődési és oktatási, továbbá a városrendezési és oktatási bizottság számol be munkájáról.

Helyi rendelet készül a közgyógyellátásról, amely a gyógyszertámogatást érinti. Mi változik? Amint azt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetes tájékoztatójából megtudtuk, a közgyógyellátásra jogosultak esetében eddig gyógyszerlisták voltak, amelyek a térítésmentes gyógyszereket tartalmazta. Humánusabb lett a törvény: megszüntette a gyógyszerlistákat, és - betegségtől, gyógyszerszükséglettől függően - úgynevezett egyéni gyógyszerkeretek felállítását tette lehetővé, ami havi egy és tizenkétezer forint között mozoghat, ennek 30 százalékát az önkormányzat, 70 százalékát pedig az állami költségvetés téríti. Az önkormányzat számára így talán kedvezőbb a pénzügyi konstrukció, de polgármester véleménye szerint ennek nem is ez a lényege, hanem az, hogy most már nem gyógyszerlistából, hanem egyéni betegségtől függően, az orvos által javasolt gyógyszerekből egy gyógyszerkassza áll föl. Mindez várhatóan kiegészül azzal, hogy azok, akik nem jogosultak közgyógyellátásra, egyedi méltányossági eljárásban részesülhetnek, a fentebb említett feltételekkel.

A továbbiakban a Pedagógiai Szakszolgálat számol be elmúlt évi működéséről. A polgármester úgy véli, a szakszolgálattal szembeni eddigi félelmek alaptalanok voltak, az betöltötte a feladatát. Mint megtudtuk, Kiss Gabriella a szakmájában szeretné folytatni a munkát, nem kívánja tovább vezetni az intézményt. Az önkormányzat pályázatot írt ki a posztra, a vezető személyéről is pénteken dönt a képviselő-testület.

A tájékoztatón szóba jött a tervezett kerékpárút is a Tiszai gáton. Szirbik Imre elmondta: most, hogy a víz a gát alján van, július 3-án, hétfőn a kivitelező megkezdi a munkát és várhatóan szeptember 20-a előtt be is fejezi.


<<< Vissza