<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. június 30.

Színlelt szerződések

Június 30-án járt le a színlelt szerződések átminősítésére vonatkozó moratórium, ezzel kapcsolatban azonban nemcsak szerződéses, hanem bejelentési kötelezettség is terheli az érintett munkáltatókat.

1. Akiket már ellenőriztek:

Ebben az esetben a foglalkoztatónak a színleltté minősítést kimondó adóhatósági határozat ügyiratszámára hivatkozással közölnie kell az adóhatósággal, hogy 2006. június 30-tól a munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási jogszabályokat alkalmazza. Amennyiben az érintettek jogviszonya időközben megszűnt, erről értesíteni kell az adóhatóságot. Az értesítésben csak az ügyiratszámra kell hivatkozni, a munkavállalók személyes adatait nem kell közölni, a bejelentést írásban kell megtenni, de külön formanyomtatványt nem kell kitölteni. Határidő: július 31., eddig kell eljuttatni az adóhatósághoz. Aki nem tesz eleget a kötelezettségnek, illetve nem értesíti az adóhatóságot, a kedvezményt elveszíti, azaz visszamenőlegesen is adót és járulékot, ezenfelül bírságot és késedelmi pótlékot is fizetnie kell.

2. Ha az APEH nem ellenőrzött:

Azok a foglalkoztatók, akik színlelt szerződéssel alkalmaznak munkavállalókat, de ezt még sem az adóhatóság, sem a munkaügyi felügyelőség nem állapította meg, természetesen június 30-ig szintén kötelesek voltak átminősíteni szerződéseiket és társadalombiztosítási nyilvántartásba venni az érintett dolgozókat. A július 1-től kezdődő adóellenőrzés alatt a korábbi szerződéseket és jogviszonyokat már nem vizsgálhatja a hatóság, ha a munkáltató átminősítette a kétdéses szerződéseket.

Ha az adóhatósági bevallási és adatszolgáltatási rendszerben üzemzavar történik...
Az adóbevallás benyújtásában bármilyen okból akadályozott adózónak az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell megtennie az adóbevallást. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet (igazolási kérelem) a bevallással egyidejűleg kell benyújtani.

Az igazolási kérelmet - fő szabály szerint - meg kell indokolni, részletesen kitérve azokra az okokra, melyek a késedelmet előidézték. Az igazolási kérelmet elektronikus bevallás benyújtása esetén is papíralapon kell megküldenie az adózónak, a kérelemben azonban fel kell tüntetni, hogy az mely bevallásra vonatkozik.

Amennyiben az adóhatóság elektronikus fogadó rendszere, vagy a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer üzemzavarából adódik az adóbevallási/adatszolgáltatási késedelem, az adózót nem lehet mulasztási bírsággal sújtani. Ha nyilvánvaló a számítástechnikai probléma, akkor azt még külön igazolni sem szükséges, mivel az az adóhatóság előtt hivatalból ismert.

Az átmeneti üzemzavar időtartamát -melyet közzé tesznek az APEH honlapján- a határidő számítása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni, tehát ezen időszakra vonatkozóan igazolási kérelmet nem kell benyújtani késedelem esetén.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
06-(30)-680-48-17 telefonon
vagy az info@otthonok.hu
e-mail címen.
Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza