<<< Vissza

Az értékes csíramálé

2006. június 30.

Vidovics Zoltán

A szentesi Csíra Kft. a Dél-Alföldi Regionális Bíráló Bizottság javaslatára, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökének döntése alapján 12 millió, visszafizetési kötelezettség nélküli támogatást nyert.

- Mi áll ennek a sikernek a hátterében,
milyen módon jutottak el eddig? - kérdezem Vidovics Zoltánt, a cég ügyvezetőjét.

- A tíz éve működő céget kb. fél éve komoly anyagi ráfordítással szerveztük újra. Ezután egy barátom ajánlatát megfogadva fordultunk a szegedi Biopolisz Kft. nevű céghez, akikkel rövid idő alatt megírtuk az Inocsekk-programra a pályázatot. Szerintük a kiírás pont a mi cégünkre lett kitalálva, ennek ellenére óriási szerencsének könyvelem el ezt a döntést. Minden fillérnek helye van, ill. minden fillérrel pontosan el kell majd számolni. Szeretném, ha valódi értékeket teremtenénk általa és előre vinné a vállalkozásunkat.

- Mire fogják fordítani ezt az összeget?

- A csíramálé a környéken sokak ízletes csemegéje. Tisztában vagyunk vele, hogy értékes táplálék. Mégis, az egész ország számára csak akkor tudjuk hitelesen közvetíteni ezeket a tényeket, ha személyesen eljutva kóstoltatjuk, ill. laboratóriumi vizsgálati eredménnyel bizonyítjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok valóban megtalálhatók benne. Azért is fontos a precíz bevizsgálás, mert a beltartalmi értékek pontos ismeretével remélhetőleg betegségmegelőzésre is ajánlható lesz és ezzel esetleges gyógyhatását is alá lehet támasztani. Most, hogy a pályázati pénzből meg tudjuk oldani a termék bevizsgálását, reklámozhatunk, élelmiszeripari kiállításokon vehetünk részt, még külföldön is bemutathatjuk a málét, régi tervünk valósulhat meg. Meg tudunk őrizni egy több száz éves hagyományt, meg tudjuk ismertetni országosan a szentesi csíramálét, ki tudunk fejleszteni egy szállítható, tárolható, hűtést nem igénylő csomagolást és korszerűsíthetjük a gyártási folyamatot.

- Ezek szerint önök szakítanának a régi "jó" műanyag dobozos csomagolással?

- Forgalmazunk jelenleg is hagyományos csíramálét és a jövőben sem szeretnénk teljes mértékben átállni az üveges kiszerelésűre. Aki megszokta, hogy a málé sültebb tetejét szereti, az nem nagyon tudja elfogadni, ha üvegbe töltve lekvárszerűvé válik kedvence. Miattuk meghagyjuk az eredeti csomagolást is. Viszont a közeljövőben nem csak a csomagolást reformáljuk meg, hanem az anyáinktól örökölt ízt is a mai emberek ízlésére alakítjuk. Különböző változatokat tervezünk bemutatni már a július elején, Csongrádon megrendezendő Csíramálé és Búzaünnep alkalmából, s a visszajelzésektől tesszük függővé, hogy melyeket helyezzük később előtérbe.

- Van-e olyan újításuk, amit már most megkóstolhatunk?

- Igen, a tönkölyös csíramálé. A Kossuth utcai kis bioboltba még most, júliusban is sokan emiatt látogatnak. A tönköly ezer éves magyar gabona, nincs keresztezve, igénytelen hidegre, melegre, szárazságra. Nem veszi fel a talajból a nehézfémeket, nem támadja gomba, rovar. Ez a legalkalmasabb gabona biotermesztésre. Magas fehérjetartalmú, s az emberi szervezet számára a legnagyobb százalékban szívódik fel belőle a tápanyag.

- Milyen távoli terveik vannak?

- Szeretnénk egy pékséget később, ahol csupa régi recept alapján készítenénk házias jellegű süteményeket és egészséges magvas és teljes kiőrlésű kenyérféléket. Mindenesetre olyat szeretnénk a továbbiakban is létrehozni, ami az emberek életminőségének javulását szolgálja.


<<< Vissza