<<< Vissza

Anyagi elismerés a pályázóknak

2006. június 30.

A múlt héten ismét sor került az önkormányzati pályázatokat készítők munkájának anyagi elismerésére. Szirbik Imre polgármester, önkormányzati képviselő értékelte a pályázati munkákat. Örömét fejezte ki, hogy megint sokan, közel hetvenen voltak a meghívottak.

Ez azt mutatja, hogy bár mindenki felismerte: természetes, hogy a szakmáját gyakorolja és igyekszik helytállni a munkájában, de amit pályázatírásnak hívunk, az továbbra is él. Rengeteg feladattal, munkával, sokszor megnem-értéssel párosul a dolog, de köszöni, hogy ezt a tevékenységet végzik intézményük, szakmájuk, kollektívájuk és saját megbecsülésük érdekében. Mondhatnák azt, hogy azért nem tudnak valamit megoldani, mert a külső körülmények nem teszik lehetővé, és karjaikat széttárva a világ elmenne mellettük. Megköszönte, hogy a jelenlévők nem így gondolkodnak és vállalják, ami a pályázatírással jár. Keresni, fölkészülni, végigbogarászni, megérteni, hogy egy-egy pályázatban mit lehet, az időnként elég kacifántosan megfogalmazott mondatokba mi fér bele, hova lehet belecsempészni a saját gondolatokat, és úgy igazítani azokat, hogy elérjék a célokat. Mondhatjuk, hogy az esélyek nem egyformák, de ez nem így van. Egy intézménynek attól függnek a lehetőségei, hogy pályázik-e. A polgármester nem tesz különbséget abban, hogy egy-egy pályázattal mennyit lehet nyerni, inkább azt nézi, mennyi munka van benne. Egy néhány tízezer forintos pályázat megírása ugyanolyan gondot jelenthet egy kezdőnek, mint egy rutinosabbnak egy milliós pályázat elkészítése. A pályázatok - amelyek írói jelen voltak - átestek egy szűrőn, és ha végül nem is nyertek, tartalmilag és formailag kifogástalanok voltak.

Az első félévben 118 pályázat készült, a megpályázott összeg több mint félmilliárd forint volt. 52 pályázat több mint 250 millió forintot hozott a városnak. Ebben már benne van a nagyhegyi szennyvízvezeték 220 családnak, útfejlesztések, intézményfejlesztések. Szirbik megköszönte a pályázatírók munkáját, és azt kívánta, hogy használják fel úgy a nyert összegeket, hogy abból a legtöbbet profitáljanak. Az intézmények közül a legtöbb pályázatot a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola adta be. Hat pályázaton több mint 18 millió forintot nyertek.

M. A.


<<< Vissza