XLI. évfolyam 11. szám

2009. március 20.

Világjátékokon táncolnak

Kvalifikálta magát a világjátékokra László Csaba és Mikes Anna, a Szilver TSE versenyzői, így standard táncokban ők képviselik hazánkat a nem olimpiai sportágak olimpiájának nevezett nagyszabású rendezvényen.

A már 8. alkalommal sorra kerülő világjátékoknak július 16-26. között a tajvani Kaoh-siung ad otthont. Az esemény 1981-ben indult hódító útjára a moszkvai olimpia után, s azóta is mindig az ötkarikás játékokat követő évben rendezik. Az alapító sportágak közül több is bekerült azóta az olimpiai versenyekre, úgy mint a női vízilabda, a női súlyemelés vagy a tollaslabda. A közelgő torna még így is a sportágak széles palettáját kínálja: többek között a biliárd, erőemelés, testépítés, szumó, hegy-és sportmászás, karate sportágak legjobbjai találkoznak a világjátékokon. A táncosok standard, latin-amerikai és akrobatikus rock'n'roll kategóriákban szerepelnek, mindháromban megvan már a magyar induló.

2009. március 20.

Határon átnyúló

Kaba Gábor, Szirbik Imre és Szilágyi Géza sajtótájékoztatónA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a román Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium által meghirdetett "Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program"-ra Szentesről négy pályázatot nyújtottak be. A program általános célja, hogy közelebb hozza a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket, továbbá az együttműködésbe bevont térségek közös fejlesztéseinek elősegítése, egymás erősségeire építkezve.

A pályázatok költségeinek finanszírozása nagyon kedvező, hiszen jelentős mértékben uniós forrásból valósulhatnak meg, és a magyar oldalon 5, míg a román oldalon 2 százalékos önerő szükséges hozzá.

2009. március 20.

Átalakuló egészségügy

Jövő héten lesz pályázati eredmény

Az egészségügyben is korlátozó csomagot kell bevezetni, melynek két alapvető eleme a gyógyszer-támogatási rendszer, illetve a gyógyító-, megelőző ellátások finanszírozásának átalakítása - hangzott el dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter szentesi látogatásakor. A lakossági fórumon a miniszter nemcsak az egészségügy szükségszerű változásairól, hanem a gazdasági válság hatásairól is tájékoztatta az érdeklődőket, akik kérdéseiket is feltehették a tárca első emberének.

Dr. Székely Tamás szerint a gazdasági válság hátterében a pénzpiacok bizalmi válsága áll, hiszen voltak olyan jellegű hitelek, amelyeknek a valóságban nem volt fedezetük. Túl voltak értékelve azok a tényezők, amelyekre hitelt lehetett felvenni, s amikor ezeket a hiteleket el kellett volna kezdeni visszafizetni, akkor kiderült, hogy nincs mögöttük pénz.

2009. március 20.

Élen a távközlésben

A legdinamikusabban fejlődő magyar cégek egyike

AntennamérésMint arról már hírt adtunk lapunkban, az UP Klub - a hagyományoknak megfelelően - február 26-án a Parlament Vadász-termében osztotta ki a klub elismerő oklevelét azoknak a cégeknek, melyek megalakulásuk vagy átalakulásuk évében meghaladták a nettó százmillió forintos árbevételt. A MetalCom Közép-európai Technológiai és Szolgáltató Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bozó Zoltán a "Legdinamikusabban startoló, fejlődő magyar cég" elismerő oklevelét vehette át Gábor Miklóstól, az Up Klub elnökétől.

A céget 1999-ben alapítottam. Azóta töretlen a fejlődésünk, ami azt jelenti, hogy minden évben egyre magasabb árbevételt értünk el, és nyereségeink is egyre nőnek.

2009. március 20.

Válaszol az illetékes

Az Önök lapjának március 6-i számában megjelent Nyílt levélben foglaltak alapján az alábbiakról kívánom a közvéleményt tájékoztatni:

A levélíró hatóságunkhoz összesen két alkalommal tett feljelentést az ő sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében, mindkét bűncselekmény egyébként 2007-ben történt. Az elmúlt időszakban - pontosabban két éve - a levélíró semmilyen bejelentéssel, feljelentéssel nem kereste meg kapitányságunkat.

A fentiek alapján igencsak kétséges számomra a levélíró azon állítása, hogy munkatársaim azt javasolták volna neki, hogy inkább ne zárja be az ajtókat, így kevesebb lesz az anyagi kár, ha ismételten betörnének hozzá.

2009. március 20.

Az írófejedelem és a pénzügyminiszter legyőzője

Százhuszonöt éve hunyt el László Imre országgyűlési képviselő

Az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezést követően a legizgalmasabb belpolitikai eseménynek az 1869. évi országgyűlési képviselőválasztás számított. A választási küzdelemben résztvevő pártok a kiegyezéssel kapcsolatos közjogi állásfoglalásuk szerint különültek el egymástól. A kormánypárttá  vált Deák-párt magába foglalta mindazokat, akik elfogadták a kiegyezés adott formáját; annak fenntartását és védelmét tekintették legfőbb politikai feladatuknak.

A Balközép-párt elvileg helyeselte a kiegyezés megkötését, de hangot adott a kiegyezés adott formájával szembeni elégedetlenségének, és főként a magyar önállóság tényleges biztosításával kapcsolatos bizalmatlanságának.

2009. március 20.

A véradók kapták

Az Együtt a Véradókért Szentesen Alapítvány számlájára 2008-ban 235.246 forint érkezett azon magánszemélyektől, akik adójuk egy százalékát az alapítványnak ajánlották fel. A befolyt öszszegből az alapítvány a sokszoros véradókat ismerte el. Az alapítvány a véradók nevében is köszönetét fejezi ki, és továbbra is számít a felajánlásokra.

Adószám 18457445-1-06.

2009. március 20.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán a Kés a vízben című lengyel filmdrámát vetítik március 24-én, szerdán 18 órától. A gazdag sportriporter és elhidegült felesége, Krystyna hajókázni készül a lengyel északi tavak egyikén. Vitorlásuk felé tartva majdnem elgázolnak egy stoppos fiút, akit a sportember meghív, hogy tartson velük a kiránduláson. A nyílt vízen aztán a két férfi között furcsa játék alakul ki.

2009. március 20.

Zenével a böjtben

Hangverseny a húsvéti előkészület jegyében

Itt az alkalmas szent idő, az üdvösségnek napja, így beszél a nagyböjti ének a húsvéthoz vezető negyven napos lépcsőről, a böjtről.

Jézussal a pusztában lenni, mint ahogy Ő tette első böjtjében. S hogy ez a lépcső mind jobban látsszék országunkban, társadalmunkban, életünkben, több hangon és nyelven keresi a rajta járót. Jézussal a pusztában lenni, mint Ő tette első böjtjében. A pusztában, ahol csak magunkat látjuk és a minket keresőt. Ilyen puszta, felkészülési idő a március 29-i koncert is, melyet vasárnap 18 órától rendeznek meg a Szent Anna templomban.

2009. március 20.

Bergendi és a Bartók vonósnégyese műsoron

Évfordulónaptár - 2009.

40 éve, 1969. március 16-án "Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia" néven képzőművészeti alapítvány született városunkban. Az alapító okirat a díjazott művészt kötelezi arra, hogy egy alkotását a városnak ajándékozza. Az így kialakuló gyűjteményt a kuratórium gondozza. Az alapítványt létrehozók szándéka egyrészt az volt, hogy segítsék a pályakezdő fiatal, tehetséges képzőművészeket, másrészt pedig az, hogy gyarapodjon a város festészeti kincse.

90 éve, 1919. március 19-én a baloldali és a jobboldali erők követelésének engedve, Jócsák Kálmán kormánybiztos felmentette állásából dr. Kerekes Sámuel szentesi polgármestert. A hivatal vezetését dr. Négyesi Imre helyettes polgármester vette át.

2009. március 20.

Sajtóközlemény

A megalapozott gyanú szerint egy 26 éves helybeli fiatalember felelős az elmúlt időszak szentesi kocsmabetöréseiért, akinek személyazonosságát több hónapos alapos nyomozás eredményeként sikerült a Szentesi Rendőrkapitányság munkatársainak megállapítani.

A férfi előállítását követően valamennyi bűncselekmény vonatkozásában beismerő vallomást tett.

A gyanú szerint a 26 éves fiatalember tavaly decemberében egy hét leforgása alatt háromszor is feltörte ugyanazt a kocsmát, ahonnan 250 ezer forint értékben vitt el készpénzt, illetve dohányárut.

2009. március 20.

Nincs több tartalék

Nem lesz elegendő az elkülönített forrás

Az egészségügyi miniszter előterjesztése alapján megalkotott kormányrendelet kapcsán tájékoztatta a sajtót a Dr. Bugyi István Kórház 2009-es kilátásairól Farkas Sándor országgyűlési képviselő, és Halmai László, a Csongrád megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke, választókerületi elnök.

Farkas Sándor szerint ugyanis az egészségügyet rendkívüli módon befolyásolja a rendelkezés, melynek hátrányos hatásai elkerülhetetlenek. - Az a 30 milliárd forint, amit kivonnak az egészségügyből, a többi ágazathoz képest is meghatározó, de elvonások vannak más ágazatok esetében is.

2009. március 20.

"a mi városunk"

Közös tavaszi nagytakarításra kérünk, hívunk mindenkit március 27-28-án!

Senki ne gondoljon kivételes, nagy fáradsággal járó dologra. Ami Önnek 1-2 órás, talán önmagában nem nagy munka, az mindannyiónk által elvégezve egy nagy lépéssé, egy tiszta, rendezett, szép várossá állhat össze.

Annyit kérek, hogy mindenki a saját háza előtt, a közútig szedje össze a szemetet, a felgyülemlett lombot gereblyézze össze, a fákat, bokrokat nyesse meg, a hiányzó növényzetet pótolja. Kérem, hogy a lakótelepeken közösen tegyük rendbe a házak közét, a játszótereket, a közösségi helyeket.

2009. március 20.

Összefogásra van szükség

Ünnepi programsorozattal emlékeztek

A város lakosai közül idén is több százan gondolták úgy, hogy közösen emlékeznek az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire a főtéren, ahol a városi fúvószenekar közreműködésével ünnepi zászlófelvonással kezdődött a március 15-i program.

A megjelenteket Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő üdvözölte, köszöntőjében kitérve arra, hogy ez a nap mindig az összefogás, az egymásra találás, a közös álmok megálmodásának és megvalósításának ünnepe volt a nemzet életében.

2009. március 20.

Igazgatói pályázat

Koszta József Általános Iskola igazgatói állására április 5-ig lehet benyújtani a pályázatot. A pályázati feltétel az Oktatási Közlöny 5. számában, valamint a www.szentes.hu honlapon található. Bővebb információ a polgármesteri hivatal művelődési irodáján kérhető a 63/510-368-as telefonszámon.

2009. március 20.

(Ál)gabonaüzlet-csonttöréssel

Másfél millióért

Megnőtt az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi időszakban városunkban, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől, Tyityán Lászlótól. A tendencia nem helyi sajátosság, országos szinten is ez a helyzet. A legújabb ilyen jellegű bűncselekmény Szentesen a Soós utcában történt, ahol az egyik boltba ismeretlenek hatoltak be az elmúlt szombatra virradóra, és mintegy 250 ezer forint értékű dohány- és vegyi árut vittek magukkal. A hasonló betörések megelőzése érdekében a kereskedelmi egységek tulajdonosainak érdemes fokozottabb figyelmet fordítaniuk a mechanikai (zárak, rácsok stb.), illetve az elektronikai védelemre (riasztók, kamerák). Ajánlott vagyonvédelmi szakemberek tanácsát is kikérni egy-egy helyiség biztosításához.

2009. március 20.

Alászállás a valóságba

Csurka a tisztánlátás érdekében jött

Városunkban tartott elnökségi ülést a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP), majd a megtelt megyeházi díszteremben előadást. Miként a pártelnök, Csurka István sajtótájékoztatóján kifejtette: a Lámpás-program keretében járt Szentesen március 13-án, s azért jött, hogy eszméik terjedjenek, s a világosság növekedjék.

Csurka szerint az emberek nagy része még mindig nem érti a politikai történéseket, s majdnem mindent elhisznek, amit a rádióból, tévéből kapnak. Ennek a kormánynak már csak napjai vannak hátra, mondta a pártelnök, de hozzátette: mindent megtesznek, hogy kihúzzák 2010-ig. Akár eltűnik addig a kormány, akár nem, a probléma az, hogy mi jön utána.

2009. március 20.

Mustra-gála

A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának Mustra-gálájára kerül sor március 28-án, szombaton 16 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A műsorban a tanév folyamán készült különböző színpadi produkciókat láthatják az érdeklődők, és fellépnek a kiválóan mustrázott diákok. A gálára a belépés ingyenes!

2009. március 20.

Sokoldalú Boros-díjasok

Évről-évre mindig kellemes teherként nehezedik a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tantestületére a választás: kik legyenek az iskola névadójáról elnevezett díj nyertesei? Idén hat jelölt közül kellett kiválasztani a legérdemesebbeket, akik méltón tudják képviselni az iskola hírét. A kiváló bizonyítványhoz, a versenyeredményekhez bizony rengeteg munka, s céltudatosság kellett, tudtuk meg a négy díjazottól, akik valamennyien végzősök, kiváló tanulók, de ahányan vannak, annyiféle irányba tartanak.

2009. március 20.

Újból lemezközelben a Fabula Rasa

Az ősszel kiadott műsorfüzetben lemezbemutatóként hirdették meg a zeneiskolában zajló Zene-Világ-Zene koncertsorozat következő előadását, a Fabula Rasa fellépését. Ember tervez, a mondás folytatását pedig túl jól ismerjük mi, földiek.

A CD megjelenése késik egy vagy két hónapot, de a zeneanyag kész, nincs hát akadálya alapos ízelítőt adni belőle. Jobb lett volna persze ez után a koncert után vinni haza a lemezt, hiszen érdekes híreket hallani felőle. Dupla album lesz, Pörgettyű címmel. A második korong önálló címet kap, ami így szól: Lankattyú. Hogy miért, aligha kell megmagyarázni.

2009. március 20.

Életmű-díj

Nem szakad el a sporttól Takács László

Az elmúlt esztendő élsportolóit és edzőit köszöntő ünnepségen vehette át az "Életmű-díjat" Takács László, aki testnevelő tanárként, sportvezetőként, intézményvezetőként hosszú éveken keresztül vett részt városunk és a szomszédos települések sportéletének felpezsdítésében, irányításában.

- Több évtizedes pályafutásának melyik szakaszára emlékszik vissza legszívesebben?

- Bármelyik területen is dolgoztam, azt örömmel végeztem. Azt hiszem egy ember életében ez a legfontosabb.

2009. március 20.

Jövő héten iskolai beíratás

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a szülőket, hogy a 2009-2010. tanévre a 2009. május 31-ig hatodik életévet és az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérő gyermeküket március 25-26-27-én 7-17 óra között írathatják be a lakóhely szerinti kötelező felvételt biztosító vagy választott általános iskola első évfolyamára.

A helyhatóság felhívja a szülők figyelmét arra, hogy az önkormányzati fenntartású általános iskolák először a körzetükben lakó tanulókat kötelesek felvenni. Előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat.

Beíratáshoz szükséges dokumentumok: a szülő személyi igazolványa, lakcímet igazoló hatósági igazolványa, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímet igazoló hatósági igazolványa, eredeti írásos óvodai szakvéleménye, ill./vagy iskolaérettséget igazoló nevelési tanácsadó, vagy szakértői bizottság által kiállított szakvélemény.

A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti tankötelezettségének teljesítését akkor is, ha hatodik életévét december 31. napjáig betölti.

A beiratkozásokkal kapcsolatos további, részletes információk az általános iskolákban szerezhetők be.

2009. március 20.

Nyílt nappal nyitnak

Bővül a St. Jupát programja

Az idei évben is több kerékpáros rendezvényre és nyíltnapra hívogatja a szentesieket a St. Jupát SE. A rendezvénysorozat március 29-én, vasárnap nyílt nappal kezdődik, délelőtt a Gördülő generációk keretében kerékpározásra, délután túrakenuzásra és mászófala-zásra várják az érdeklődőket az egyesület tagjai.

A Gördülő generációk programsorozat - amely 2008-ban nagy sikerrel és magas résztvevőszámmal zajlott - a tavalyihoz hasonlóan három tavaszi és három őszi rendezvényből áll, némileg azonban bővül.

2009. március 20.

Gyerünk srácok, a győzelemért!

6-3-ra nyert, és ezzel óriási lépést tett a bent maradás felé a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata. A mieink hétfőn este a Kecskemét ellen idegenben kezdték meg a két győzelemig tartó párharcot, és szereztek előnyt a március 23-i, szentesi második találkozóra. Némethy László gárdája ezúttal remekül használta ki az adódó lehetőségeit, végig vezettek Kerepeckyék a mérkőzésen, és végül magabiztos győzelmet arattak. Az első játékrészben Zakar Szabolcs, Szabó László és Varga Róbert révén három gólt szereztek a szentesiek, majd a második félidőben újabb hármat, ezúttal Nagy András, Keller Zoltán és Kerepecky Csaba volt eredményes. Ezúttal a védekezésre sem lehetett panasz, és a kapusok Kovács és Béry is remekül teljesítettek. Némethy edző szerint végre minden úgy alakult, ahogy azt előzetesen eltervezték, a védekezés is összeállt, elejétől a végéig kézben tartották a meccset, így ők várhatják nyugodtabban a hazai viszszavágót. Azért teljesen hátra dőlni nem lehet, a túlzott elbizakodottság könnyen megbosszulhatja magát. Ha március 23-án, hétfőn este nyer a Legrand, akkor a következő szezonban is lesz első osztályú futsal csapata városunknak. Tét a 9. hely megszerzése. A mérkőzés szünetében belépőjegy számtombola lesz, értékes tárgynyereményekkel. Vereség esetén - amire nem is gondolnak a hazai szurkolók - harmadik összecsapás következik, ismét a Kecskemét otthonában. A szentesi labdarúgóknak hatalmas segítséget jelentene, ha minél többen látogatnának el hétfőn este 20 órakor a Dr. Papp László Sportcsarnokba, és biztatnák őket az utolsó pillanatig.

H. V.

2009. március 20.

Pollák-érmek

A közelmúltban a Pollák DSE cselgáncsosai két versenyen is részt vettek. A Horvátországban (Zágráb) tartott "A" kategóriás ifjúsági Eb-válogatón Kalydy Patrícia (-70 kg) az ötödik helyezést érte el (a vasárnap induló 8 magyar válogatott közül az egyetlen pontszerző). 

Ceglédről a serdülő diákolimpia országos döntőjéről két harmadik helyezéssel tértek haza Kalydy Zoltán tanítványai: Máté Dániel (-66 kg) és Valkai Béla (-73 kg).

2009. március 20.

48-as honvéd lövészverseny

A Kontavill Lövészklub és a Szabadidős Sportklub március 14-én rendezte meg a szokásos tavaszi légfegyveres lövészversenyét a Magyar Forradalom és Szabadságharc tiszteletére. A rendezvényen összesen 40 sportoló vett részt. Vidéki csapatok is szép számmal jöttek el a programunkra.

Női egyéni: 1. Fenyvesi Magdolna (173 kör, Szabadidős SK), 2. Simon Mihályné (157, Lövészklub Bordány), 3. Vecseri Éva (154, Kontavill Szentes).

Férfi egyéni: 1. Postás László (177, Kontavill), 2. Pusztai Péter (171, Kontavill), 3. Doktor József (170, Kontavill), 4. Ignácz János (169, Szabadidős SK).

Ifjúsági leány: 1. Varga Piroska (169, Lövészklub), 2. Váli Mónika (159, Lövészklub), 3. Varga Erika Tünde (155, Kontavill).

Ifjúsági fiú: 1. Lázár Miklós (165, Szabadidős SK), 2. Vallyon Ádám (163 Lövészklub), 3. Szöllősi Csaba (129, Lövészklub Fábiánsebestyén).

Serdülő leány: 1. Ignácz Ivett (130, Szabadidős SK), 2. Varga Anikó Eszter (8, Fábiánsebestyén), 3. Papp Virág (81, Fábiánsebestyén).

Serdülő fiú: 1. Szalkai Krisztián (151, Lövészklub), 2. Kádasi Zoltán (145, Szabadidős SK), 3. Beretka Mihály (135, Fábiánsebestyén).

Köszönet a verseny lebonyolításáért a Kontavill Lövészklub vezetőinek.

Ignácz János
lövészetvezető

2009. március 20.

Tavaszi pontokra várva

Ősszel 1-1-et játszott a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata a Kistelekkel, és ezzel az eredménnyel az elmúlt hétvégén is elégedett lett volna Bozóki Zoltán, a mieink vezetőedzője. A tréner nem titkolta, hogy az egyik legjobb első osztályú csapat otthonából elhozni egy pontot kisebb bravúrnak számítana, de nem tartotta lehetetlennek a dolgot. A látottak aztán a papírformát igazolták. Korán, már a 13. percben megszerezte a vezetést a Kistelek, majd egy óriási védelmi hibának köszönhetően már 2-0 állt az eredményjelző táblán. A 42. percben minden eldőlt, a szentesi védelem asszisztálása mellett harmadjára is Miskolczi kapus kapujába került a labda. Szünet után aktívabb lett a Szentes, valamivel veszélyesebb lett a mieink támadójátéka, ám gólt nem sikerült szerezni. Sőt, nem sokkal a találkozó vége előtt egy erősen lesgyanús helyzetből a negyedik gólját is megszerezte a tabella második helyén álló vendéglátó együttes. Bozóki Zoltán szerint az első 45 percet odaajándékoztuk az ellenfélnek, éppen ezért hiába volt a második félidei jobb teljesítmény, megérdemelt kisteleki győzelem született. A 0-4 után március 21-én, szombaton 15 órától itthon a Röszke ellen kellene talpra állni, úgy, hogy a csapat továbbra sem számíthat a két meccsre eltiltott Debreceni játékára. Bozóki helyzetét az sem könnyíti, hogy gyakorlatilag a védelem fele távozott a téli szünetben, hiszen Lajos Máté Hódmezővásárhelyre, Polyák pedig Csongrádra igazolt. Mindketten alapemberei voltak az évek alatt összeszokott fiatal gárdának, pótlásukat nem lesz egyszerű megoldani.

H. V.

2009. március 20.

Elmaradt a bravúr

Simán nyert az elmúlt szombaton a Honvéd-Do-minó női vízilabda együttese Szentesen, a Hungerit-Metal-Com-Szentesi VK elleni bajnoki találkozón. A 10-2-re elvesztett összecsapás első két negyedében a mieink nem tudtak gólt szerezni, a fővárosiak viszont ötször is bevették ebben az időszakban Jankovics Eszter kapuját. Fordulás után Kertes duplájával zárkózott közelebb a Szentes, ám mivel ezt követően egy újabb öt gólos Honvéd-sorozat következett - hazai válasz nélkül -, a nagy kérdések végleg eldőltek. Dr. Tóth Gyula, a Hungerit vezetőedzője szerint nem született meglepetés, az esélyesebb, válogatott és rutinos játékosok sorát felvonultató Dominó megérdemelten nyerte a meccset. Saját csapata viszont érzése szerint gyáván játszott, így a reálisabbnak vélt öt-hat gólos vereség helyett lett a kelleténél is nagyobb a különbség a két gárda között. Továbbra is kiütközik az edzőmérkőzések hiánya, valamint az, hogy csapata nem tud hétről hétre együtt, rendszeresen közösen készülni a bajnokikra. E tekintetben az Eger is jobban áll nálunk, nem véletlen, hogy a legutóbbi forduló meglepetését okozva a hevesiek pontot vettek el a Dunaújvárostól. A mieink 21-én, szombaton éppen a listavezető főiskolások otthonába látogatnak, a középszakaszt pedig egy héttel később Egerben zárják.

H. V.

2009. március 20.

Dr. Bubó

A Szentesi Művelődési Központ gyerekbérletes előadásait a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartja. Március 25-én, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor a Dr. Bubó című mesejátékot mutatják be a Fogi színháza művészei. Jegyek a délutáni előadásra vásárolhatók.

2009. március 20.

Matiné

A gyermek klub szervezői kézműves foglalkozásokkal és délutáni matinéval várják az apróságokat március 20-án, pénteken, délután 5 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. március 20.

Pótfűtés

Bemegy egy kocsmába Móricka, Pistike, a skót, a székely, a zsidó, a cigány, az angol, a francia, az aranyhal, a kisegér, a nyuszika, a medve, a farkas, a róka, a mérges kismalac, két rendőr és egy szőke nő. Méregeti őket a csapos egy ideig, majd megszólal:

- Menjetek a francba!

2009. március 20.

Kis kukta

  • Cigánypecsenye
  • Klasszikus perec
2009. március 20.

Küzdelmek kiütésig

Háromszáz karatés küzdött a sportcsarnokban

A hétvégén rendezték meg a Kyokushin Knock-down Diákolimpia Döntőt gyermek, serdülő és ifjúsági kategóriában, valamint a Junior és felnőtt Országos Bajnokságot. A sportrendezvény helyszíne a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok volt, ahova közel 300 induló érkezett az ország számtalan pontjáról.

Az indulók között voltak győriek, sátoraljaújhelyiek, miskolciak, kecskemétiek, orosháziak, de jöttek fiatal versenyzők Székesfehérvárról is. A délelőtti mérlegelés után egyenes és körmérkőzéses versenyben zajlottak a küzdelmek, kiütésig. A full contact bajnokságon védőfelszerelésben léptek a tatamira az indulók, kötelező volt a fejvédő, a sípcsontvédő és a kesztyű használata. A szentesi karatésok idén is kiválóan szerepeltek a megmérettetésen.

2009. március 20.

Díszmadár

A díszmadártenyésztő szakkör madárbörzét rendez március 22-én, vasárnap 7-11 óráig a Móriczban.

2009. március 20.

Cukorbetegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai március 27-én, pénteken fél 3-kor tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében. Az egyesület tagjai új jelentkezőket is várnak soraikba.

2009. március 20.

Szabadidős rendezvények

A Szabadidős Sportklub a következő hetekben több sportprogramot szervez.

Az első rendezvény a már hagyományos farsangi szenior női kézilabda torna, ami március 22-én, vasárnap 8 órakor kezdődik a városi sportcsarnokban legfeljebb 6 amatőr játékosból álló csapatok részvételével. Díjazás: az 1-3. helyezett és a legjobb góllövő serleget kap.

A közelmúltban elhunyt Gágyor János tiszteletére rendeznek amatőr teremlabdarúgó tornát március 29-én, vasárnap 8 órakor a városi sportcsarnokban a szentesi és a kistérség labdarúgást szerető felnőtt sportolói részvételével. A tornán 12 csapat vehet részt, igazolt játékos csak megyei II. osztályig. Díjazás: az 1-3. helyezett csapat és a legjobb góllövő serleget és oklevelet vehet át.

Március első hétvégéjén farsangi teremlabdarúgó tornán mérhették össze tudásukat a résztvevők a városi sportcsarnokban. A verseny eredményét közöljük: 1. Dream Team (Szabadidős SK), 2. Old Boys, 3. Füksz, 4. Coop-S. A legjobb góllövő Hidas József (Dream-Team).

2009. március 20.

Felvételi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és hangversenyközpont felvételi meghallgatást tart április 2-3-án, 15-18 óra között hangszeres és magánének tanszakokon 2009/2010-es tanévre. Beiratkozni szolfézs előképzőbe is ebben az időpontban lehet.

Hangszerbemutató és növendékhangverseny április 1-jén, szerdán fél 6-kor lesz a zeneiskolában.

www.lajthaszentes.hu

2009. március 20.

Közlekedésről

A Király István Kert-barátkör március 23-án, hétfőn 18 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen az estén közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről hallhatnak előadást a jelenlévők.

2009. március 20.

Játékos fejlesztés

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját március 27-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Pigler-Bagi Hajnalka zenetanár tart előadást Zenés, játékos fejlesztő foglalkozások címmel.

2009. március 20.

Családi események

Született: Kovács Krisztiánnak és Bihari Juliannának Amira Jázmin, Verók Péternek és Bori Ilonának Inez, Szebegyinszki Tamásnak és Kanász-Szabó Barbarának Bernadett, Tóth Jánosnak és Horváth-Varga Anikónak András, Mihály Richárdnak és Danyi Nikolettának Jázmin Ilona nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kádár Károly és Juhász Mária.

Elhunyt: Szarka Dezsőné Szántó Irma, Tarnóczy Lajos, Lupsa Marianna, Ujj Ilona, Bartucz Jánosné Faragó Franciska, Nyilas József, Piti Lászlóné Palatinus Katalin, Lencsés György, Gácsi Imre.